Kurtuluş Savaşında Oğretmenlerin Rolu

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Kurtuluş Savaşına Oğretmenlerin Katkısı
kurtuluş savaşında oğretmenlerin rolu ne olmuştur
kurtuluş savaşında oğretmenlerin rolu oldumu
kurtuluş savaşında oğretmenlerin rolu nedir

Kurtuluş Savaşında, milletimiz karanlık bir tunelden gecerken, oğretmeni, universite hocası, muderrisi, tekke dervişi ve oğrencisi ile eğitim sınıfının tum mensupları da Kuvayı İlmiyeolarak yerlerini almış ve vatan borclarını odemiştir

Ulkemizin Eğitim Ordusuneferleri, bu varlık savaşının her kademesinde ve safhasında tum gucleriyle mucadele etmiş; işgallere karşı halkı bilinclendirip teşkilatlandırmada, protesto mitinglerinde, kongrelerde ve hatta Kuvayı Milliye ve Duzenli Orduya katılıp duşmanla carpışmaya varana dek Kurtuluş Savaşında hatırı sayılır bir rol oynamışlardır

Bu anlamda İstiklal Harbinin kazanılmasında ve yeni Turk Devletinin kurulmasında, vatansever irfan ordusunun da buyuk payının olduğu aşikardır Bilhassa medreseler ve muderrislerin, tekkeler ve dervişlerin hayati katkılarının dokunduğu; bunların acık desteği ve buyuk gayretleriyle Milli Mucadelenin kazanıldığı inkar edilemez

Halkın bu harekete gonulden inanması ve desteklemesi, guven ve itimadın değişmez adresi muderrisler, tekke şeyhleri ve diğer din adamları kanalıyla gercekleşmiştir Daha da oteye giden Hafız İbrahim ve İsmail Şukru gibi bazı sarıklı muderrisler, talebelerinin katılımıyla Demir Alay, Celik Alayismiyle milis kuvvetler tertip edip, bir ellerinde seccade obur ellerinde silah duşmana karşı kahramanlık şaheserleri sergilemişlerdir

İşgal donemi İstanbulundaki Ozbekler Tekkesi Şeyhi Ata Efendi ve Hatuniye Tekkesi Şeyhi Saadeddin Efendi ise Anadolunun silah, cephane ihtiyacının karşılanması ve Kurtuluş Savaşının onder kadrosunun Ankaraya kacırılışında destansı hizmetler ifa etmişlerdir

Maalesef Kurtuluş Savaşının bu onemli boyutu, şimdiye kadar hep ihmal edilmiş ve derinlemesine ele alınmamıştır İşte, TarihciYazar İsmail Colak tarafından kaleme alınan ve alanında Turkiyede ilk kapsamlı telif eser olan Kurtuluş Savaşının Eğitim Ordusu KUVAYI İLMİYEadlı kitapta, karanlıkta kalan bu konu gun ışığına cıkarılmış Eserin Milli Mucadele tarihine ve Turk eğitim tarihine buyuk katkı sağlayacağı ve acılım getireceği muhakkaktır

Kuvayı İlmiye, akademik niteliğe sahip referans bir kitap olmakla birlikte, başta eğitim camiası olmak uzere geniş okuyucu kitlesinin de dikkat ve ilgisini cekecek populer bir dil ve uslupla yazılmış Oldukca geniş ve zengin bir kaynakcadan faydalanılarak uc yılda hazırlanan kitap beş bolumden oluşuyor

Birinci bolumde, Milli Mucadelenin ve Cumhuriyetin kurucu kadrosu oğretmenlerin, kadını ve erkeğiyle, mitingler, kongreler, cemiyetler ve cephelerdeki gayret ve fedakarlıkları ele alınıyor Adanada direnişi ateşleyen Tarihci Niyazi Bey, TBMMnin Konya nasihatcisi muallim Mumtaz Bahri, Kuvayı Milliyenin hamisi Mehmet Muhlis Bey, heyecanlı yazılıları ve dinamizmiyle Cankırılı Ahmet Talat, Maraşlı kahraman savaşcı Matematik muallimi Hayrullah, Doğunun eğitim gonulluleri Dursunoğlu Cevat, Suleyman Necati ve Sıtkı Beyler, İstanbul ve Anadolunun kahraman hanım oğretmenleri, gayretli mudire Faika Hanım bunlardan sadece birkacı

İkinci bolumde muderrislerin şahsında din adamlarının muazzam gayreti ve eşsiz hizmetleri konu edilmiş Kurtuluş Savaşının ilk birliklerinden Demir Alay ve komutanı muderris İbrahim Efendi, Celik Alay ve İsmail Şukru Efendi, Batı Cephesinin kahraman mucahidi Esad Hoca, mukaddesatın heykel ismi Abdulhamid Efendi, Maraşın sarıklı muderrisi Vezir Hoca ve Milli Mucadelenin ilk mehter takımının kurulmasında muderris Abdullah Azmi ile Yunuszade Vehbi Efendilerin katkıları ele alınmış

Eserin ucuncu bolumunde İstanbul ve Anadoludaki bazı tekkelerin, kimi şeyhler ve dervişlerin insanustu gayret ve fedakarlıkları, Kurtuluş Savaşına olan emsalsiz hizmet ve katkıları derinlemesine işlenmiş Dorduncu bolumde de, idarecisi, oğretmeni ve oğrencisi ise İstanbul ve Anadoludaki bir kısım Şanlı Okulların Milli Mucadeleye katılımları, kahramanlıkları ve diğer hizmetleri aydınlığa kavuşturulmuş

Dorduncu bolumde dikkat ceken bazı başlıklarsa şunlardır: Kurtuluş Savaşında Galatasaraylılar, Canakkale ruhlu İstanbul Liseliler, vatanın vefakar bekcileri Vefalılar, siyahlara burunen Kabataş Lisesi, Samsun yolunda Heybeli Deniz Okulu`nun kacak oğrencileri, TBMMnin acılışında mektepliler, milletvekillerini ağırlayan Ankara Darulmuallimin Mektebi, mucadele azmiyle Ankara Sultani Mektebi, Trakyanın oncusu Edirne Sultanisi, esarete boyun eğmeyen İzmir Sultanisi, Erzurum Kongresinin ev sahibi Erzurum Lisesi, Milli Mucadelenin doğduğu Sivas Lisesi, Cukurovanın ozgurluk meşalesi Adana Lisesi ve Sakarya Savaşında Kayseri Liselilerin kahramanlığı

Kuvayı İlmiyenin son bolumunde ise vatansever muderrisleri, ateşli gencleri, kahraman tıbbiyelileri ve mitinglerin vazgecilmez hatibi Halide Edipi ile topyekUn Darulfununun (İstanbul Universitesi) Kurtuluş Savaşındaki yeri ve rolu analiz edilmiş

Kitabın, oncelikle eğitim sınıfının tum mensupları ve ozellikle genc nesiller tarafından buyuk bir ilgiyle karşılanacağı, onlar ve tum okuyucu kitlesi uzerinde tarih bilincini, vatan sevgisini ve mesuliyet duygusunu pekiştireceğine kuşku yoktur

Karanlık tunelden gectiğimiz Kurtuluş Savaşında, eğitim ordusuneferleri de tum gucluklere ve imkansızlıklara rağmen yukumluluklerini yerine getirmiş ve vatan borclarını odemişlerdir Oğretmeni oğrencisi, mekteplisi medreselisi ve tekke dervişi ile eğitim sınıfının butun mensupları, okullarını bir kenara bırakıp bu olum kalım savaşının her kademesinde tum gucleriyle mucadele etmişlerdir

Maalesef Milli Mucadelenin bu onemli boyutu, şimdiye kadar hep ihmal edilmiş ve derinlemesine ele alınmamıştır İşte bu kitap, Kurtuluş Savaşının karanlıkta kalmış eğitim ordusunun yerini ve rolunu gun ışığına cıkarmak maksadıyla hazırlanmış, alanında Turkiyedeki ilk kapsamlı telif eserdir Uc senelik yoğun ve titiz bir calışmanın urunu olarak vucuda gelen eserin, bu sahada buyuk bir boşluğu dolduracağı, Milli Mucadeleye ve eğitim tarihine ışık tutacağı muhakkaktır

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt