Kutlesi fazla olan madde suda batar mi?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Kütlesi fazla olan madde suda batar mı?

Su ile hacmi eşit olan cisimlerin kütleleri büyükse yoğunlukları da büyük olacak ve su dibine batacaktır. Ancak hacimleri suyla eşit olan cisimlerin kütleleri az ise yoğunlukları da az olacak ve su yüzeyinde yüzecektir.

Maddelerin yoğunlukları nelerdir?

Maddelerin yoğunlukları nelerdir?
Maddelerin birim hacimlerinin 1 cm3 miktarı maddelerin yoğunluğu olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle, bir maddenin kütlesinin hacmine oranı yoğunluğu ifade etmektedir. Yoğunluğun diğer bir adı "özkütle"dir. Maddelerin yoğunluğu "d" harfi ile gösterilir.

Sıvının yoğunluğu ne demek?

Sıvının yoğunluğu ne demek?
Yoğunluk: Bir maddenin birim hacimdeki kütlesine ise yoğunluk denir. Her maddenin belli bir kütlesi bulunmaktadır. Bu doğrultuda sıvı bir cismin yoğunluğu kütlesi ve hacmine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Askıda kalan cisimler nelerdir?

Askıda Kalma Koşulu. Cismin özkütlesi sıvınınkine eşit olduğunda bütün hacmi sıvı içinde olacak şekilde dengede kalır. Bu durumda cisim için askıda kalıyor denir. Cismin bütün hacmi sıvı içindeyken ve tabanın cisme tepkisi yokken cismin sıvı içinde bulunduğu yerin önemi yoktur.

Suda yüzen maddelere örnekler nelerdir?

Suda yüzen maddelere örnekler nelerdir?
Suda (batmayan) yüzey maddeler
- Alüminyum folyo.
- Kağıt ve kağıttan gemi.
- Tahta.
- Plastik.
- Kavanoz kapağı
- Tahta.
- Bulaşık süngeri.
- Havlu.

Suyun yoğunluğunun en yüksek olduğu hali nedir?

Suyun yoğunluğunun en yüksek olduğu hali nedir?
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.
Sıvı yağın yoğunluğu nedir?​
Suyun yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 1 gram olduğundan, 5 litre su (5×1'den) yaklaşık 5 kilogram ağırlığındadır. Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5×0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır.

Askıda kaldı ne demek?

Askıda kaldı ne demek?
[1] Bitirilmek üzere olan bir iş tamamlanmak üzereyken engelle karşılaşılması, sonuca varmak için engelin kalkmasını beklemek.

Kaldırma kuvvetinde ağırlık nasıl bulunur?

Kaldırma kuvvetinde ağırlık nasıl bulunur?
Genel hatlarıyla bu kaldırma kuvveti Fb = Vs × D × g denklemiyle hesaplanabilir; burada Fb, nesne üzerine etkiyen kaldırma kuvveti; Vs, nesnenin sıvı içerisindeki hacmi; D, nesnenin bulunduğu sıvının yoğunluğu ve g, yer çekimi kuvvetidir.

Hangi maddeler suyu emmez?

Cevap: Maddeyi niteleyen özelliklerden biri de suyu emip emmemesidir. Etkinlikte de gözlemlediğimiz gibi plastik top, cam bilye, metal kaşık suyu emmeyen maddelerdir. Sünger, kâğıt ve pamuk ise suyu emen maddelerdendir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,227
Çözümler
1
Tepkime puanı
10
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Maddelerin yoğunluklarının su ile ilişkisi oldukça önemlidir. Maddelerin su içinde davranışlarını anlamak için yoğunluklarına bakmak gerekmektedir. Örneğin, kütlesi fazla olan bir madde suda batar çünkü yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyüktür. Ancak hacmi suyla eşit olan bir cismin kütle ve dolayısıyla yoğunluğu azsa su yüzeyinde yüzecektir.

Yoğunluk, bir maddenin birim hacmindeki kütlesini ifade eder. Yoğunluk, maddenin özkütlesini belirtir ve genellikle "d" harfi ile gösterilir. Maddenin yoğunluğu, kütlesinin hacmine oranıdır. Özellikle sıvıların yoğunluğu, maddenin kütlesi ve hacmi ile ilişkilidir.

Askıda kalan cisimler, sıvının yoğunluğuna eşit olduklarında dengede kalırlar ve su yüzeyinde askıda durabilirler. Bu durumda cisim için "askıda kaldı" denir.

Suda yüzme örnekleri arasında alüminyum folyo, kağıt ve kağıttan gemi, tahta, plastik, kavanoz kapağı, bulaşık sünger ve havlu gibi maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olduğu için su yüzeyinde kalabilirler.

Suyun en yüksek yoğunluğa sahip olduğu durum, +4 °C sıcaklıkta sıvı halidir. Su molekülleri birbirine en yakın hale geldiği bu sıcaklıkta en büyük yoğunluğa ulaşır.

Sıvı yağın yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha düşüktür. Dolayısıyla, aynı hacimdeki sıvı yağın ağırlığı, aynı hacimdeki suyun ağırlığından daha hafif olacaktır.

Kaldırma kuvvetindeki ağırlık, nesnenin sıvı içerisindeki hacmi ile sıvının yoğunluğu ve yer çekimi kuvveti arasındaki ilişkiyi kullanarak hesaplanır. Bu hesaplama Fb = Vs × D × g formülü ile yapılmaktadır.

Su emmeyen ve emen maddeler arasında plastik top, cam bilye ve metal kaşık gibi maddeler suyu emmezken, sünger, kağıt ve pamuk gibi maddeler suyu emen maddelerdir. Bu özellikler, maddelerin yapıları ve moleküler yapısı ile ilişkilidir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt