Son konular

Laiklik nedir? hem müslüman hem laik olunabilir mi?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Laiklik ve Müslümanlık
Bu yazımızda hiç bir kesimi ve görüşü rencide etmeden Laik Müslüman olunabilir mi? Laiklik İslama uygun mudur? Laikliği savunmak günah mıdır? konularını sadece teknik kısımları ile değerlendireceğiz.

Laiklik: Devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve Devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensip. Laiklik sekülerizm ile yakından ilişkilidir. (Bknz. Seküler Nedir? Sekülerizm ve İslam)

Ülkemizde laiklik tanımının genelde hep ikinci cümlesine vurgu yapılır. Birinci cümleyi yüksek sesle zikredenleri pek göremezsiniz.

Tabi ki hangi din mensubu olursa olsun her insana devlet eşit yaklaşmalı ne olursa olsun hukuk herkese eşit uygulanmalı bunda hiç bir sıkıntı yok. Peki laiklik tanımının ilk cümlesi olan ”Devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını” nasıl değerlendireceğiz?

Bu prensibe göre Laiklik kendini Müslüman olarak tanımlayan bir topluma uygulanabilir mi?

Kuran’a göre laiklik
Bakalım Dinin referans alınmaması konusunda Kuran-ı Kerim ne diyor:

Maide 44: ” …..Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse kafirdir”

Maide 45: ” …..Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse zalimdir”

Maide 47: ” …..Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse fasıktır”

Maide 48: ”Sana da önündeki kitabı doğrulayıcı ve ona bir şahid olarak Kitab’ı indirdik. Aralarında Allah’ın indirdiğiyle hükmet ve sana gelen haktan sapıp onların heva (istek ve tutku)larına uyma. Sizden her biriniz için bir şeriat ve bir yol-yöntem kıldık. Eğer Allah dileseydi, sizi bir tek ümmet kılardı; ancak (bu,) verdikleriyle sizi denemesi içindir. Artık hayırlarda yarışınız. Tümünüzün dönüşü Allah’adır. Hakkında anlaşmazlığa düştüğünüz şeyleri size haber verecektir.”

İşte burada yol ayrımına geldik. Ayetlerde açıkça görüldüğü gibi Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyenin İslam ve Müslümanlık ile ilişkisi net olarak kesiliyor.

Devlet yönetimi en başta hukuk kurallarını kapsadığına göre hiç bir dini referans almayan laiklik ile yönetilen ülke de Kuran’da yer alan hükümlerin uygulanması nasıl olacak? Biz Müslüman değiliz diyorsanız o başka, ama bu ülkenin %99’u Müslüman derken bunu söylüyorsanız bir akıl tutulması yaşıyorsunuz demektir. Hem %99’u Müslüman olup hem de İslam olmayan bir ülke nasıl oluyor acaba? Bu ülke bağımsız bir ülke öyle mi?

Bu ülke işgal altında falan olsa durum anlaşılabilir ama böyle bir durum yok ve bir de ülke yönetiminde kendini Müslüman olarak tanımlayanlar var ise durum daha da vahim. İman ettiklerini söyledikleri kitap ile yönetilmek istemeyen, Allah’ın kanunlarını beğenmeyen, kafir olarak nitelendirdikleri toplumların kanunlarına sarılan kişiler Müslüman olabilir mi?

Hiç laf cambazlığına gerek yok dürüst olalım ”Devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmaması” demek dini gönderen Allah olduğuna göre Allah’ı referans almıyorum demek değil mi? Var mı başka açıklaması?

Kendini laik olarak tanımlayan seküler kesimin durumu belli ama birde daha önceleri ”İslam’da laiklik yoktur, Müslüman laik olamaz” diyen, laiklik ve başörtüsü tartışmaları yapan kişilerin yeni geliştirdikleri bir söylem var ki o çok daha vahim.

Kendini dindar olarak tanımlayan bu yeni model siyasiler şöyle diyorlar: ”Devlet laiktir kişiler laik olmaz”

Bunu söyleyen kişilere şöyle bir soru yöneltsek ”Tamam devlet laik ama kişi laik değil diyelim. Bu kişinin bir yakını cinayete kurban gitse, kendisi gaspa, hırsızlığa uğrasa yada miras bölüşümü gibi bir durumu var onun hakkında nasıl bir kanun uygularsınız?”

Birisi çıkıp ”Kişinin isterse laik olmayacağını siz söylediniz ben laik değilim bu durumda benim için Kuran ile hüküm verilmesini istiyorum” derse ne cevap vereceksiniz? ”Kısas istiyorum, Allah’ın kitabında bu emrediliyor, sizinde dediğiniz gibi laik olan ben değilim devlet dese” acaba lafa gelince Müslümanlık konusunda mangalda kül bırakmayan siyasiler bu kişinin isteğini yerine getirir mi? Cevabı hepimiz biliyoruz tabi ki hayır. Laik olmayan kişiye adaleti, dini referans almayan laik sistemle mi sağlayacaksınız? Bir Müslüman için bu sözün hiç bir işlevselliği yok. Bunu bu sözü söyleyenlerde çok iyi biliyor.

Yanlış anlaşılmasın bu yazı ile hiç bir kesime düşmanlık yapılmıyor anlatılmak istenen teknik olarak Laiklik ve Müslümanlığın bir arada olamayacağıdır. Laikliğinde, Müslümanlığında tanımı ortada. Siyahla beyaz gibi birbirinden farklı. Laiklik,, Müslümanlar üzerinde adeta durmadan dikişleri patlayan dar bir elbise gibi. Laikliğin bu ülkede yıllardır tartışılmasının, sürekli yeni tanımlarla modifiye edilmesinin, şirin gösterilmeye çalışılmasının sebebi de tam olarak bu işte. Bu sistemi din ile birlikte uygulamak için kişilerin şeklen Müslüman görünüp Allah’ın emirlerini işine gelen yerlerde alması diğerlerini görmezlikten gelmesi gerekmektedir. Devlet yönetimi ve uygulanan kanunlara baktığımızda zaten yıllardır yapılanın da bu olduğunu açıkça görmekteyiz. Bu tarz bir din anlayışının Kuran’daki tanımını hepiniz tahmin edersiniz.

”Devlet laiktir kişiler laik olmaz” sözü kelime oyunundan başka bir şey değil ve maalesef bu kelime oyununu yapanlarda kendini Müslüman olarak tanımlayan kişiler. Müslümanlığı sadece namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek vs. ibadetlerden ibaret sanıyorsanız yanlış yoldasınız demektir çünkü Allah böylesini Müslüman olarak tanımlamıyor. Müslümanlık bir bütündür. Kitaba iman, istediğiniz yerini makaslayıp alarak, işinize gelmeyen yerini de yok sayarak mı oluyor?

Bakara 177: ”İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte onlar takva sahipleridir.”
 

Zeberus

Yönetici
Site Yöneticisi
Çözümler
24
Tepkime
7,150
Coin
1,441
Laiklik ve Müslümanlık konusundaki yazınızı okudum. Laiklik, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinlere karşı tarafsız olmasını savunan bir prensiptir. Bu prensibe göre, laiklik ve Müslümanlık arasında çeşitli zorluklar yaşanabilir. Müslümanlık, Kuran'a göre Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyi gerektirir. Dolayısıyla, laik bir yönetimde Kuran'ın hükümlerinin uygulanması konusunda zorluklar ortaya çıkabilir.

Ayrıca, laiklik kavramını dini referans almayan bir sistem olarak tanımlarsanız, Müslümanlar için laik bir yönetimin uygulanması çelişkili olabilir. Müslümanlar için önemli olan Kuran'ın hükümleridir ve laik bir sistemde bu hükümlerin uygulanması mümkün olmayabilir.

Genel olarak, laiklik ve Müslümanlık kavramlarının aynı anda uygulanması konusunda bazı zorluklar bulunmaktadır. Bu konuda yapılan tartışmalar ve farklı yaklaşımlar da bu zorlukları yansıtabilir. Her iki kavramın özü ve prensipleri dikkate alındığında, tam anlamıyla uyumlu olmadıkları görülebilir.
 
Üst Alt