Laktasyonda (emziklilikte ) beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Mucizevi bir besin olan anne sütü hem bebek hem anne için çok önemlidir. Her annenin sütü bebeğine özeldir bunun yanı sıra anne sütü bebeği obeziteden korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Anneyi ise meme ve rahim kanserinden korur ve psikolojik olarak anne ile bebek arasında bir bağ oluşturur.

İlk altı ay bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Altıncı aydan sonra uygun şekilde ek besine geçilmeli ve iki yaşına kadar anne sütüne devam edilmelidir. Bu süreçte anne sütünün kalitesi ve miktarını tabi ki annenin beslenmesi etkiler.

Bu dönemde bir diyetisyen yardımıyla size özel beslenme planı oluşturup hem bebeğinizi sağlıklı bir şekilde besleyebilir hem de sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağlayabilirsiniz. Bu dönemde sıklıkla yapılan hataların başında düşük kalorili diyetler gelmektedir. Bu durumun aksine emziklilik döneminde beslenmenize 500 kalori eklemeniz gerekir. Bir diğer hata ise iki kişilik beslenilmesi gerektiği düşüncesidir. Sanıldığının aksine iki kişilik değil belli çerçevede enerji alımını arttırmak gerekir.

Peki hem sağlıklı bir şekilde süt salınımı devam edip kilo kaybı sağlanabilir mi ? Tabi ki evet. Bu dönemde kilo kaybına en büyük destek zaten bebeği emzirmek olur. Çünkü bebeğinizi anne sütüyle besleyerek 600-800 kalori civarında enerji harcamış olursunuz. Bu da hem sütünüzün artıp bebeğinizin gelişmesini sağlayacak hem de kilo kaybetmenizi sağlayacaktır. Annenin ihtiyacı olan enerjiyi yine sağlıklı besinlerden karşılamak gerekir. Bu dönemde bebeğe süt yapması için kalorisi bol şerbetli tatlılar, börekler, helva, meyve suları tüketmek yanlış bir davranıştır.

Peki doğru beslenme nasıl olmalıdır? Annenin bu dönemde kalsiyum ihtiyacı artacağı için süt veya yoğurt tüketimini bir porsiyon arttırması gerekir. Kişiye göre değişmekle birlikte en az üç su bardağı süt veya yoğurt tüketmek annelerin kalsiyum ihtiyacı için yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra protein ihtiyacı için et veya peynir tüketimini arttırmak gerekmektedir. Yumurta ise vazgeçemeyeceğimiz proteinlerin başında gelir, günlük bir adet yumurtayı haşlanmış olarak tüketmek enerji dengesi için uygun olacaktır.

Bunların yanı sıra bir diğer önemli konu ise su tüketimi! Anneler bu dönemde 3 litre suyu mutlaka içmelidirler. Bunun yanı sıra bitki çayları, ev yapımı limonata ,kefir, ayran, komposto ve taze sıkılmış meyve suları da sıvı ihtiyacını karşılayacak içecek grubunu oluştururlar. Kabızlık problemi yaşamamak adına meyve tüketiminizi bir porsiyon arttırıp, meyveleri kabuklu tüketebilirsiniz. Bu dönemde de her zaman olduğu gibi vitamin, mineral ve kansere karşı koruyucu antioksidanlar açısından meyve tüketmek önemlidir. Mutlaka canınızın tatlı isteyeceği zamanlar olacaktır ama tatlı tercihinizi sütlü, meyveli tatlılardan yana yapmak sizi doğum kilolarından kurtaracaktır. Ama bu durum baklavayı da hayatınızdan çıkaracağınız anlamına gelmez. Diyet yapıyorum diye kendinizi şartlandırıp bebeğinizi de kendinizi de üzmeyin.

Kendinize yasaklar değil ölçüler koyun ve sağlıklı beslenmenin tadını çıkarın.

DİYETİSYEN KÜBRA AZDEMİR
 
Üst Alt