lale devrinde yapılan yenilikler Kısaca

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,935
lale devrinde yapılan yenilikler

LALE DEVRİNDE YAPILAN YENİLİKLER

1 – ) Lale Devri ’nin en onemli yeniliklerinden birisi 1727′de Osmanlı Devleti ’ndeki ilk Turk Matbaası kurulmuş olmasıdır

2 – ) Lale Devri ’nde matbaanın kurulması yanında yaşanan bir diğer bilimsel gelişme de bir Tercume Heyeti ’nin kurulmuş olmasıdır

3 – ) Lale Devri ’nde Osmanlı Devleti adına gorulen en onemli gelişmelerden birisi de ceşitli Avrupa devletlerinde gecici olarak elciliklerin acılması ve bu ulkelere ilk olarak eğitim icin oğrencilerin gonderilmesi olmuştur

4 – ) Bu donemde Avrupa ’da Turk tarzı moda olurken, Osmanlı susleme sanatlarında ve diğer sanat alanlarında da Avrupalı motifler Osmanlı sanatının dağarcığına girmiştir

5 – ) Bu donemde seramik ve cinicilikte de gelişme yaşanmıştır İznik ’te kalan birkac ustanın İstanbul ’a getirilmesi ve Tekfur Sarayı ’nda yeni bir uretim merkezinin faaliyete gecmesiyle canlandırılmaya calışılan bu sanat sarayda klasik tasarım ve teknikler uygulanarak yapılan cini uretimi sayesinde tekrar canlanmıştır

6 – ) Lale Devri ’nde sanat alanında gorulen en onemli kişi Levni ’dir Asıl adı Abdulcelil Celebi olan Levni bu devrin en buyuk nakkaşıdır

7 – ) Lale Devri ’nde edebiyatta goze carpan isim ise devrin en buyuk şairi olan Nedim ’dir Ozellikle Lale Devri ’nin Divan Edebiyatı ’na getirdiği hava en olgun bicimiyle kendisini Nedim ’in şiirlerinde gostermektedir

8 – ) Bir eğlence devri olarak da telaffuz edilen Lale Devri, buna bağlı olarak da muziğin de geliştiği bir devirdir Nitekim bu devrin yaşama sevincini şiirde nasıl Nedim temsil ediyorsa musikide de Mustafa Cavuş temsil eder

9 – ) 1727 ’de Uskudar ’da acılan ve Avrupa usulu askeri eğitim vermeyi amaclayan Hendesane bu alanda bir ilk teşkil etmektedir Fakat bu Hendeshane, yenicerilerin karşı cıkması ve yakaladıkları oğrencileri oldurmeleri sonucu kapanmıştır ve başarısız fakat umitli bir deneme olarak kalmıştır

10 – ) Tekfur Sarayı ’nda acılan cini imalathanesinin yanı sıra, hatayi denilen kumaşı dokumaya mahsus kumaş dokuma fabrikasının kurulması ve Yalova ’da bir kağıt fabrikasının kurulması ile ilk itfaiye teşkilatı olan Tulumbacı Ocağı ’nın kuruluşu da bu devirde meydana gelmiştir

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt