SoruCevap
Yeni Üye
leblebi yapımı - nohuttan leblebi nasıl yapılır - leblebi nasıl saklanır - leblebi imalatı
Dokuz gözlü elekler yardimiyla nohutun siniflandirilmasi yapilir. l, 2, 3, 4,5, 6,7 numarali deliklerden geçen vasifsiz nohutlar ayrilarak 8 ve 9 numarali nohutlar leblebi yapimi için kullanilir. Boyutu uygun nohutlar ocakta 12-17 dakika arasinda kavrularak ilk tav isleminden geçirilir.
Daha sonra nohut sicak olarak telis çuvallara doldurulur ve on gün dinlenmeye birakilir. Ikinci ve üçüncü tavlardan sonra toprak ve kireç karisimi sergiliklere serilip her gün karistirilarak 45 ile 60 gün arasinda bekletilir.
Kavurma ve dinlendirme islemlerinin süresi leblebinin tadini etkileyen faktörler arasindadir. Bir sonraki islem nohutun islatilmasidir. Bu islem sirasinda leblebilerin kiriklari da ayrilir ve tekrar çuvallanir. Bir gün sonra nohutlarin kabuklari saç üzerinde agaç tokmakla karistirilarak ayrilir.
Bu islem sonrasinda hemen tüketilen leblebi “tek kavrum leblebi” olarak adlandirilir. Kizartilacak leblebi ise bir ay daha dinlendirilir ve istege göre tuz, baharat ve çesitli aromalari eklenerek kizartilir. Leblebinin “leblebi sekeri” haline gelmesi ise son bir kavurmadan sonra sekerciler tarafindan gerçeklestirilir.
IMALATHANELER:
Leblebinin üretilecegi alanin en az 2 metre yüksekliginde günes almayan, fakat havalandirma imkani olan bir alan olmasi gerekmektedir. Dinlendirme yapilan sergiliklerin de günes almamasi, 250-300 m2 genisliginde olmasi ve killi toprak, saman ve kireç karisimi ile sivanmis olmasi gerekmektedir.
LEBLEBİ NASIL SAKLANIR?
Üretim safhasi tamamlandiktan sonra depolama ve satis esnasinda leblebilerin bayatlamasini önlemek için,yere temas etmeyecek sekilde (altina tahta konulmak sureti ile) naylon posetlerde saklanmasi gerekmektedir.
alıntı
Dokuz gözlü elekler yardimiyla nohutun siniflandirilmasi yapilir. l, 2, 3, 4,5, 6,7 numarali deliklerden geçen vasifsiz nohutlar ayrilarak 8 ve 9 numarali nohutlar leblebi yapimi için kullanilir. Boyutu uygun nohutlar ocakta 12-17 dakika arasinda kavrularak ilk tav isleminden geçirilir.
Daha sonra nohut sicak olarak telis çuvallara doldurulur ve on gün dinlenmeye birakilir. Ikinci ve üçüncü tavlardan sonra toprak ve kireç karisimi sergiliklere serilip her gün karistirilarak 45 ile 60 gün arasinda bekletilir.
Kavurma ve dinlendirme islemlerinin süresi leblebinin tadini etkileyen faktörler arasindadir. Bir sonraki islem nohutun islatilmasidir. Bu islem sirasinda leblebilerin kiriklari da ayrilir ve tekrar çuvallanir. Bir gün sonra nohutlarin kabuklari saç üzerinde agaç tokmakla karistirilarak ayrilir.
Bu islem sonrasinda hemen tüketilen leblebi “tek kavrum leblebi” olarak adlandirilir. Kizartilacak leblebi ise bir ay daha dinlendirilir ve istege göre tuz, baharat ve çesitli aromalari eklenerek kizartilir. Leblebinin “leblebi sekeri” haline gelmesi ise son bir kavurmadan sonra sekerciler tarafindan gerçeklestirilir.
IMALATHANELER:
Leblebinin üretilecegi alanin en az 2 metre yüksekliginde günes almayan, fakat havalandirma imkani olan bir alan olmasi gerekmektedir. Dinlendirme yapilan sergiliklerin de günes almamasi, 250-300 m2 genisliginde olmasi ve killi toprak, saman ve kireç karisimi ile sivanmis olmasi gerekmektedir.
LEBLEBİ NASIL SAKLANIR?
Üretim safhasi tamamlandiktan sonra depolama ve satis esnasinda leblebilerin bayatlamasini önlemek için,yere temas etmeyecek sekilde (altina tahta konulmak sureti ile) naylon posetlerde saklanmasi gerekmektedir.
alıntı