Leke tedavisi hakkında

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Güneş lekeleri isminden da anlaşılacağı üzere güneşten gelen ışınların zararlı tesirleri sonucu insanların ciltlerinde ortaya çıkan kahverengi renkli lekelenmelerdir. Güneş lekelerinin ortaya çıkmasındaki en değerli etken güneş olmakla birlikte, kişinin vücudundaki hormonlara ait birtakım değişimler ve metabolizmasında yaşanan süreçler de güneş lekelenmelerine sebebiyet verebilmektedir. Temel sebep kimseden insana değişmekle birlikte güneş lekeleri, doğuştan olmayan ancak cilde rengini veren melanin pigmentinin belirli bir ortamda sıradandan ve olması gerekenden çokça toplanması sonucu oluşmaktadır. Melanin lekeli meydanlarda neden daha ziyade üretilmektedir dersek bunun en değerli sebebi güneş yani ultraviyole (UV) ışınlarıdır. Zira melaninin vazifesi cilde rengini vermenin yanında cilt altı dokuları UV ışınlarından korumaktır. Bu sebeple ağır UV maruziyeti ya da yıllar içerisindeki birikim sonucunda genetik olarak yatkın bireylerde lekelenmeler meydana gelebilmektedir. Sair taraftan gebelik, ilaçlar, kimi illetler ve kozmetiklerde ışık hassasiyetini arttırarak lekelenmelere yol açabilmektedirler.

MELAZMA

Hatunlarda hamilelik ve veladet denetim hapı tasarrufu hormonların işleyişini değiştiren sarih faktörlerdir. Güneş ışınlarına bilhassa gebelik sürecinde ya da tevellüt denetim haplarının tasarrufu sırasında bilinçsiz ve çok maruz kalınması güneş lekelerinin oluşumunda tetikleyici olabilmektedir.

ÇİLLER

Çiller oluşumlarında genetik yatkınlığın büyük rol oynadığı, cilt üzerinde ortaya çıkan küçük kahverengi benekler biçiminde lekelerdir. Açık ten, kızıl yahut sarı saç, renkli göz üzere yapısal özelliklere sahip kimselerde çillere daha sıklıkla karşılaşılmaktadır. Çiller güneş ışınlarının daha faal olduğu bahar ve yaz aylarında daha sarih bir manzara kazanmakta ve çoğunlukla güneş ışığının daha çok temas ettiği yüz, sırt ve omuz, ellerin üst yüzü üzere yerlerde ortaya çıkmaktadır.

VELADET LEKELERİ

Ortaya çıkış nedeni şimdi tam mealiyle bilinmeyen tevellüt lekeleri isminden da anlaşılacağı üzere doğumdan gelen leke tipleridir. Cilde rengini veren pigmentlerden yahut damarlardan kaynaklanabilmektedir. Yüz, boyun, ense ve kol-bacak kesimleri tevellüt lekelerinin en çok görüldüğü yerlerdir. Veladet lekeleri tiplerine nazaran beyaz, pembe, al, açık kahverengi, mor üzere birçok farklı renkte olabilmektedir.

GÜNEŞ LEKELERİ, ÇİLLER VE VELADET LEKELERİ NASIL MAKBUL?

Güneş lekeleri, çiller ve veladet lekeleri umum olarak insana önemli bir sıhhat sorunu oluşturmayan cilt sorunları olmakla birlikte, bilhassa yüz yerinde taraf alan lekeler insanları estetik açıdan rahatsız edebilmektedir. Bu estetik telaşlar kişinin ruhsal ve çevre hayatını olumsuz istikamette etkileyebilmektedir. Lekelerin tedavisine başlanmadan evvel kesinlikle dermatoloji bilirkişisi tarafından lekelere yönelik sahih tanının konulması gerekmektedir. Önemli bir illetin işareti olup olmadığının tespiti hasta açısından büyük kıymet taşımaktadır. Yapılacak muayene sonrasında lekelerin cinsine nazaran tedavi planlanması gereklidir. Tedavi planı kişinin yapısal özelliklerine ve cilt sorununu oluşturan lekenin nerede olduğu, genişliği, cilt altındaki derinliği, yaygınlığı üzere niteliklerine nazaran belirlenmektedir.

CİLT LEKELERİNDE KULLANILAN TEDAVİ TEKNIKLERI

1. Kimyasal Peeling
2. Enzimatik Peeling
3. Lazerle leke tedavisi (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW laser )
4. Leke Mezoterapisi
5. Medikal tedavi

1. KİMYASAL PEELİNG

Kimyasal “peeling”, bir yahut birkaç kimyasal ajanın deriye değişen konsantrasyonlarda kullanılarak; uygulanması ile deride yüzeysel, orta ve derin derinliklerde denetimli hasar oluşturulması ve sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını hedefleyen pratik yoludur. Kimyasal “peeling”te hedef, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyon sırasında yara güzelleşmesinin avantajlarından yararlanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır.4 hafta aralıklarla ortalama 4 seans yapılır. Kış aylarında yapılır ve lekenin yanısıra ince kırışıklıklar da tedavi edilir.

2. ENZİM PEELİNG (IŞIK PEELİNGİ)

Cilt renginin yoğunlaşması deride melanin pigmentinin şiddetli üretilmesinden kaynaklanır. Enzim peeling, salgılanan melaninin koyu renge dönüşmesini sağlayan tirosinaz enzimini baskılayarak ciltteki melanin oluşumunu azaltır. Ciltteki lekeli yerlerin rengi açılarak dinamik bir tedavi sağlanır. Muayenehane koşullarında bilirkişi tabip tarafından yüze uygulanan maske 8-10 saat yüzde kalır. Bu vade ahir kişi konutta kendisi ovalamadan sabunla yıkayarak maskeyi ciltten temizler şahsa şahsi devam kiti ile tedaviye devam eder. 2. günden itibaren başlayan soyulmalar yaklaşık 7-14 gün sürer ve soyulmalar bitene kadar ağır nemlendirme ve güneş koruyucular kullanılır. Soyulmalar bittikten sonra ise devam kremi ile 6 ay boyunca tedaviye devam edilir.1,5-2 aylık periodlar ile denetime çağrılarak takip edilir. Lekelerin durumuna nazaran krem kulanımı hasta ile görüşülerek ayarlanır. Devam kremi kullanıldığı sürece güneş koruyuculara da devam edilir. Zira tedavinin en kıymetli basamağı güneşten korunmaktır. Tüm pratikler bittikten sonra bile mütemadi olarak yüksek kollayıcı faktörü içeren bir güneş kremi kullanılmaya devam edilmelidir. Leke meselesi olan insanlar korunma tedbirlerine kesinlikle dikkat etmelidirler yoksa lekelerin tekrarlayabileceği unutulmamalıdır.

Enzim Peeling Pratiğinin Avantajları Nelerdir ?

• Leke tedavisinde çok tesirli.ve inançlıdır,
• Kısa vadede sonuç alınır,
• Pratik ağrısızdır,
• Her cilt tipine uygulanabilir,
• Hafif soyucu etken unsur içerdiğinden yan tesirleri minimal seviyededir.

Enzim Peeling Tatbikinin Yan Tesirleri Nelerdir?

Pratik sonrası ciltte soyulma gerginlik ve kuruluk oluşabilir bu tesirler ekseriyetle 2 gün sonra makbul. Kızarıklık ve soyulmanın süratli bir halde güzelleşmesi için cilde kesinlikle nemlendirici ve güneş esirgeyici kremler kullanılmalıdır.

Enzim Peeling Kimlere Uygulanmaz ?

• Eserlerin içeriğindeki rastgele bir unsura alerjisi olan,
• Kronik cilt rahatsızlıkları olan,
• Canlı uçuk yada pratik sahasında enfeksiyonu olan,
• Gebelik ve emzirme devrinde olan,
• Pratik yerinde açık yarası bulunan,
• Rozase (gül hastalığı) marazı olanlarda bu tedavi uygulanmaz.

3. LAZERLE LEKE TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer üzere. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma süreci yapılarak leke tedavi edilir.
Q anahtarlı lazerler (Fotona Starwalker Q-SW lazer vb) lekeye neden olan melanin hususunu harap ederek leke tedavisinde başarılı bir halde kullanılır. Bu lazerler bölgesel lekelerde, çil tedavisinde, dövme silmek için kullanılmaktadır. Pratik yapılan yerde 3-5 gün süren kahverengi kabuklanmalar olabilir.
Tüm lazerle leke tedavileri kış aylarında ve ayda bir uygulanmalıdır. Lazer seansları ahir destekleyici tedavi olarak mezoterapi eserleri ya da PRP pratiği da yapılabilir. Tedavi müddetinde ve sonrasında cilt güneşten korunmalı ve yüksek muhafaza faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.

Co2 Fraksiyonel Lazer

Co2 fraksiyonel lazer ışınları cildin hem üstüne hemde altına tesir edebilen tesirli bir tedavi prosedürüdür. Ciltte mikro kanallar açarak kolajen üretimini tetikler. Cildin sıkılaşmasını, canlı ve parlak görünümünü tekrar kazanmasını sağlar. Cilt lekelerinin tedavisinde de hayli tesirlidir.

Thulium Lazer

Thulium akıllı lazer en yeni lazer teknolojilerinden birisidir. 1927nm dalga uzunluğuna sahip fraksiyonel bir lazerdir. Melazma tedavisinde ise birinci kere 2011 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. Lekelerde gözle görülür açılma hissedilirken ciltte parlaklık, yenilenme, ince kırışıklıklarda da azalma ve gözeneklerde daralma oluşabilir. Gençlerde daha çokça görülen sivilce izleri, yara izleri ve birebir devirde cildin sıkılaşması üzere durumlar için de thulium lazer tedavisi uygulanabilir. Thulium lazer ile yapılan süreçte başka lazer sistemleri ile yapılan pratiklerden farklı olarak ciltteki lekeler parçalanmaktansa, ciltte oluşturulan denetimli ufak zedelenmeler ile kişinin vücudundaki ‘makrofaj’ denilen uygunlaştırıcı hücreler dertli ortama çekilerek cilt meselesinin giderilmesi hedeflenmektedir.

Karbon Peeling

Q anahtarlı lazerler ile yüze karbon solüsyonu sürülerek yapılan bir süreçtir. Karbon peeling bilhassa cilt lekelerinin giderilmesi tedavisinde kullanılan, ciltteki gözenekleri küçültüp, cildi aydınlatan ve sıkılaştırma gücü ile gençleştiren bir tedavi usulüdür.
Lazerle leke tedavisinin yan tesirleri var mı?
Ağrı: Laser tatbikleri sırasında deriye bir lastiğin çarpmasında hissedilen ağrıya emsal his olabiliyor. Bu nedenle süreç öncesi deri lokal anestezik unsurlarla uyuşturulur. Bunun yanında soğuk hava desteği ile ağrı hissi azaltılmaya çalışılır.
Renk değişikliği: Süreç sonrası tedavi sahasında al, kahverengi ve beyaz tonlarda farklı renk değişiklikleri görülebilir. Bu çeşit sıkıntılar umumide bir haftada düzelir. Makyajla kapatılabilir.
Şişlik: Tedavi meydanında süreksiz kabarmalar olur. Tek tek meselelerde umumide 2-3 saatte düzelme görülür. Yaygın olan sıkıntılarda 24 saate kadar uzayan şişkinlik görülebiliyor.
Muvakkat ton farklılıkları: Bu sorun resen düzelebileceği üzere kimi durumlarda ek tedaviler gerektirebilir.

4. LEKE MEZOTERAPİSİ NASIL UYGULANIR?

Lekenin cinsine nazaran lekeye elverişli mezoterapi hususları karışıtırılıp ince uçlu enjektör sayesinde lekeli ortamın deri altına enjekte edilir. Lokal anestezi ile yapılır, rastgele bir acı hissetmezsiniz. Süreç ortalama 15 dakika sürer. En sık kullanılan hususlar vitamin C, multivitamin kokteyler, retinoik asit, arbutin, antioksidanlar, hyalüronik asit ve traneksamik asittir. 2 hafta aralıklarla, lekenin durumuna nazaran 4-6 seans uygulanır.İşlem sonrası hafif bir kızarıklık oluşabilir çoklukla birkaç saat içinde makbul. Süreç yapılan gün egzersiz, sıcak duş, yapmamaya; alkol, kan sulandırıcı ilaç kullanmamaya itina gösterilmedlidir.
Mezoterapi pratiği sonrası leke ne vakit açılır?
Her seans sonrası yavaş yavaş bir açılma gözlemlenir. Leke kolay oluşabilen bir şey olmadığı üzere kolay bir formda de gitmez. Tedavide istikrarlı olmak çok kıymetlidir.

5.MEDİKAL TEDAVİ

Leke tedavisinde kullanılan kremler tedavi de değerli mahal tutmaktadır. Iyi kremlerin kullanılması bazen tek başına yerinde olabilir yahut öteki tedavi usullerine ek olarak kullanılabilirler. Soyucu özelliği olan A vitamini ve glikolik asit içeren kremler cildin en üst tabakasını soyarak tesir gösterirken, kojik asit, fitik asit, C vitamini, hidrokinon içeren kremler ise lekeye neden olan melanin unsurunun üretimini azaltarak lekeyi tedavi etmektedir. Leke tedavisinde en kıymetli nokta tedavi sırasında ve sonrasında yüksek müdafaa faktörlü güneş esirgeyici krem kullanılmasıdır.
 
Üst Alt