Son konular

Lenfoma nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Lenfoma nedir?

Lenf dokusunun habis tümörüne verilen umum bir isimdir. Kanser ya olağan hücrelerin süratle çoğalması yahut alışılagelmiş lenfositlere nazaran daha uzun vade yaşamaları ile oluşur. Habis lenfoid hücreler de alışılagelmiş lenfositler üzere lenf düğümü, dalak, kemik iliği, kan, mide, kalın barsak ve ince barsak üzere organlarda çoğalır. Lenfoma; Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma ismi altında iki büyük kümeye ayrılır.

Lenfomanın nedeni nedir?

Hodgkin Lenfoma ve Hodgkin Dışı Lenfoma nedeni kesin olarak bilinmeyen hastalıklardır. Bulaşıcı hastalık değildir. Hodgkin Dışı Lenfoma gelişimini kolaylaştıran kimi risk faktörleri olduğu kabul edilmektedir. EBV ya da HTLV 1 üzere birtakım virüslerle enfekte insanlarda, immun yetmezlik durumlarında( HİV enfeksiyonu, immun supressif tedavi uygulanan organ transplantasyonu yapılmış hastalar), ailede Hodgkin Dışı Lenfoma hikayesi olan hastalar, birtakım kimyasal unsurlarla ilgisi bulunanlarda sık görülür.

Lenfoma riskini artıran faktörler nelerdir?

Yaş: Yaş alma başka kanser cinslerinin birçoklarında olduğu üzere lenfoma riskini de artırmaktadır. Lenfoma en çok 60 yaş üzeri yetişkinlerde görülür.

Cinsiyet: Hodgkin Dışı lenfoma erkeklerde daha çok görülmektedir. Fakat Hodgkin Dışı Lenfoma’nin birtakım çeşitleri hatunlar arasında daha yaygındır.

Etnik Köken: ABD’de yapılan araştırmalar lenfomanın beyazlar arasında daha yaygın olduğunu ortaya koymaktadır.

Zararlı Kimyasallar: Çalışma ortamı ve koşullarına gereği çeşitli kimyasal hususlara (benzin, tarım ilaçları, aklık malzemeleri…) maruz kalan kişilerde lenfoma görülme riski artmaktadır.

Bağışıklık Sistemi: Rastgele bir nedenden dolayı (organ nakli, HIV…) zayıflayan bağışıklık sistemi lenfoma oluşma riskini artırır. Şayet bağışıklık sistemi doğuştan zayıfsa lenfoma çocukluk periyodunda ortaya çıkabilir.

Beslenme Alışkanlıkları: Birtakım ilmî araştırmalar ölçüsüz kilolu olmanın ve yüksek orantıda yağ ve al et içeren beslenme biçiminin lenfoma riskini artırdığını ortaya koymaktadır. Fakat lenfoma nispeten sağlıklı beslenen kişilerde da görülebildiği için bu hususta daha çokça ilmî araştırmaya gereksinim duyulmaktadır.

Lenfoma hastalarında hangi şikayetler olur?

En sık görülen belirti boyun, koltuk altı ve kasık kesimlerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir. Başkaca sindirim sistemi tulumu olan hastalarda hazımsızlık, karın ağrısı, karında ele gelen kitle, bulantı, kusma, iştahsızlık, zayıflama, karında şişkinlik, siyah renkli dışkılama, sarılık, tümörün delinmesi (perforasyon) üzere semptomlar olur.Hastalarda sair bulunabilen belirtiler ise söyledir; sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntı vs… dir.

Teşhis nasıl konur?

Lenfoma mümkünlüğü düşünülen hastada kesin tanı konulabilmesi için büyüyen lenf bezinin tümünün çıkartılması ya da rastgele bir organda yerleşmiş ise kesim alınması birinci süreçtir. Yapılan bu sürece biyopsi denir. Elde edilen dokuların patolog tarafından çeşitli süreçlere tabi tutularak mikroskop altında incelenmesiyle tanı konur. Patolog tarafından hangi tipi olduğu tanı raporunda verilir. Bu tiplerin ehemmiyeti; hangi tedavi seçeneğinin hasta için münasebetli olacağını göstermesidir.

Lenfomanın tedavisi nasıldır?

Lenfomanın tipi ve hangi aşamada olduğu tedavi sürecinde izlenecek yolun belirlenmesinde kıymetli bir rol oynamaktadır. Lenfoma her bireyde farklı sıkıntılara yol açtığı ve hiçbir hastanın koşulları bir başka hastayla benzeşmediği için şahsileştirilmiş tedavi esastır. Lenfoma tedavisinde kullanılan temel sistemler şu formdadır:Kemoterapi, İmmünoterapi, Radyoterapi, Kök hücre nakli, Cerrahi tedavi (özellikle sindirim sistemi lenfomalarında etkilidir).

Sindirim sistemi lenfomalarında cerrahi tedavi nasıldır?

-İnce yahut kalın bağırsakta tıkanıklık olması durumunda ya da barsakta delinme olması durumunda bağırsağın bu kısmı cerrahi olarak çıkartılır.

-Mide lenfomasının tedavisinde ise mide kısmen yahut külliyen alınabilir, ikisinin arasında sonuç tarafından fark yoktur.

-Ameliyat açık yada gizli formülle yapılabildiği üzere robotik cerrahi teknikle de yapılabilir.

Tedavi sonrası takip edilmesi değerli midir? Hodgkin lenfoma tedavisinden sonra belli aralıklarla takip gerekir . Marazın hiç bir belirti olmaksızın nüks etme ihtimali vardır. Hastalık nüks ederse bunun vaktinde tespit edilmesi ve tedaviye bağlı oluşabilecek yan tesirlerin takibi açısından sistemli denetimler değerlidir.

Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastaya yanlışsız tedaviyi, sahih dozda, sahih hengam ve sıklıkta vermek asıl amaç olmalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Lenfoma lenfositlerin oluşturduğu bir kanser tipidir. Lenf dokusunun habis tümörüne verilen umumî bir isimdir. Kanser ya alışılagelmiş hücrelerin süratle çoğalması yahut alışılagelmiş lenfositlere nazaran daha uzun vade yaşamaları ile oluşur. Malign lenfoid hücreler de sıradan lenfositler üzere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Hematoloji Kompetanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, günümüzde nadiren görülen birtakım cinsleri dışında lenfomanın artık tedavi edilebilir illetler arasında taraf aldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Mustafa Çetiner lenfoma, 2000’li yıllara kadar yalnızca kemoterapi ile tedavi edilebilen bir kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Lenfoma, enfeksiyonlarla mücadele eden ve bağışıklık sisteminin akyuvarlar olarak isimlendirilen hücrelerini barındıran lenfatik sistemde görülen kötü huylu bir hastalıktır Lenfatik sistem, tüm vücutta yaygın olarak bulunmaktadır Lenfoma hastalığında akyuvarlar kontrol dışı çoğalırlar ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
LENFOMA NEDİR ? Lenfoma diğer grup onkolojik hastalıklar içinde yaşamın uzatılması ve daha kaliteli yaşam sağlanması ve hastaların kurtarılmaları açısından daha fazla başarı elde edilmiş bir hastalıktır. Lenf sisteminden köken alan habis bir hastalıktır. Lenfomalar öncelikle 2 gruba ayrılır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Lenf düğümlerinde meydana gelen ve lenfositlerden oluşan urlara lenfoma denilmektedir. Bağışıklık sisteminin urları olan lenfomalar lenf düğümlerinin şişmesi ile beraber kendini belli etmektedir. Lenfomaların birçok farklı türü mevcuttur. Lenfositlerin oluşturduğu lenfoma hastalığıson dönemlerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt