Light ürünler ve merak edilenler

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Light eserler ile ilgili danışanlarımdan sıklıkla sorular alıyorum.

En sık sorulan sorular ve yanıtlarını sizlerle paylaşmak istedim..

1.Light eser seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Light eser seçerken kesinlikle eserin etiketi dikkatle okunmalıdır.

· Bu light eserde sanki hakikaten daha mı az güç – yağ var?

· Referans esere nazaran fark ne kadar?

· İçerisinde tatlandırıcı var mı?

· Eserin içeriği ve besin pahası tam olarak nedir?

üzere soruların karşılıkları eser etiketinde aranmalıdır.

2.Light eserlerin tasarrufunda ne üzere kusurlar yapılıyor? Bu kusurların nasıl önüne geçilebilir?

Light eserler ile ilgili pek çok kişi tarafından çeşitli günahlar yapılmaktadır. Örneğin bunlardan en başlıcası; light eserlerin zayıflattığı ve vücutta bulunan yağları yaktığı tasavvurudur. Bu fikir büsbütün yanlıştır. Light eserler, referans esere nazaran daha az kalori içerir; fakat zayıflatma üzere bir özelliği yoktur. Zayıflatmanın bilakis; şayet tüketim ölçüsüne dikkat edilmezse çokça kalori alımına sebep olacağı için şişmanlatabilir bile… İşte bu yüzden; light eserleri bilinçli halde tüketmek çok değerli.

3.Ana öğünlerde light eser tasarrufunu tavsiye eder misiniz?

Evet; niçin olmasın. Olağan bir esere nazaran daha az kuvvet içerdiği için ziyade kalori alımını engellemiş olur. Ara öğünlerde light türünler tüketilebilir. Mahsusen bisküvi-kurabiye biçimi ziyade şekerli ve yağlı yiyeceklerin light özellikte olanlarını tercih etmekte yarar var. Lakin tüketim ölçüsüne kesinlikle dikkat edilmelidir; bu ölçü birebir alışılagelmiş besinlerde olduğu üzere kişinin gereksinimlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kişinin yaşına, uzunluğuna, kilosuna, fizikî aktivite durumuna, metabolizma suratına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Gereksiniminiz olan ölçüleri öğrenmek için kesinlikle Diyetisyene başvurmalısınız. Diyetisyeniniz size makul beslenme programını planlayacaktır.

4.Light eserlerde besin kaybı kelam konusu yönetici?

Bu eserden esere değişkenlik göstermektedir. Birtakım light eserler, olağan esere nazaran daha az kalori içerir; ancak tıpkı devirde besin bedeli de daha azdır; daha az vitamin ve mineral içerir. Hasebiyle bu iki eseri karşılaştırdığımızda besin kıymetinde azalma kelam konusu olmuştur. Fakat bu durum tüm light eserler için tasdikli değildir. Piyasada pek çok çeşitte ve özellikte pek çok firmanın light eseri mevcut. Bunların arasında tercih yaparken etiketler dikkatle okunmalı ve sonrasında satın alınmalıdır.

5.Light eserleri evlatlar da tüketebilir mi?

Light eserlerin tüketimini, bebeklik ve çocukluk çağında önermiyoruz. Bu yaş kümesindeki evlatların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları çok kıymetli; birebir devirde mümkün olduğunca doğal beslenmeleri lazım. Birtakım light eserlerde ziyade ölçüde ek unsuru ve tatlandırıcı, vb. çeşitli takviyeler bulunabiliyor. Bebeklik ve evlat çağında beslenme ne kadar sağlıklı ve doğal olursa ileriki yaşlardaki sıhhat durumu da o radde olumlu etkilenecektir.

6.Diyet uygularken kesinlikle light eser kullanmak mı gerekir?

Diyet uygularken kesinlikle light eser kullanmak tabi ki gerekmez. Lakin light eserlerden yardım alınabilir. Light eserde daha az ölçüde yağ, şeker, kuvvet bulunduğu için daha az güç alımına yol açacak ve kilo vermeyi kolaylaştırabilecektir.

7.Light eserler sahiden düşük kalorili midir?

‘Light ürün’ ibaresi, kuvveti referans esere nazaran %25 azaltılmış eserlerde kullanılabiliyor (Türk Besin Kodeksi). Yani light eserlerin kuvvet içerikleri, light olmayan esere nazaran 1 / 4 ü kadar azaltılmıştır. Örneğin; 1 adet kurabiye 100 kkal kuvvet içeriyor olsun; bu kurabiyenin kalorisi azaltılıp ‘light kurabiye’ formuna dönüştürüldüğünde bu kurabiyenin güç içeriği 75 kkal’e inmekte. Lakin görüldüğü üzere bu kurabiye light olmasına karşın kalorisiz değil; ve kuvvet ölçüsünde da mucizevi bir azalma laf konusu değil. O yüzden tüketim ölçüsüne dikkat!

8.Uzun mühlet light eserleri tüketmek sakıncalı mıdır?

Uzun vade light eserin kullanılmasında aslında bir sakınca yok. Lakin tabi tasarruf ölçüsüne, tasarruf sıklığına, tasarruf mühletinin uzunluğuna, light eserin cinsine bağlı olarak sonuç değişebilmektedir. Örneğin ziyade ölçüde tatlandırıcı alımı vücutta laksatif tesir gösterebilir. Laksatif tesir ‘ishal yapıcı’ manasına gelir. Tatlandırıcı ile yapılmış light eserlerin çokça ölçüde tüketimi sonucunda ishal görülebilmektedir. Yeniden tıpkı formda ziyade kalori alımına sebep olacağı için kilo alımları gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden her çeşit besinde olduğu üzere light besinlerin de tüketim ölçüleri hayli değerli.

Diyetisyen İpek AĞACA

Üst Alt