Liposuction operasyonu sonrası beslenme önerileri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Liposuction sonrası vücut yağ miktarının korunması için kişide yağ ve kilo artışına sebep olan sağlıksız beslenme tarzının değiştirilmesi, bunun yerine sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması gerekir. Bir Diyetisyen takibine girerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalı, böylece kilo kontrolü sağlanmalıdır.
Liposuction ameliyatı sonrasında beslenmede dikkat edilecek başlıca 10 madde:
1. Tükettiğiniz tuz miktarını ve tuzlu besin tüketiminizi azaltın.
Tuz ve tuzlu besinlerin (konserveler, salamura besinler, tuzlama yöntemiyle yapılmış besinler, turşu, şalgam suyu, vb.) tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Tuz içeriği düşük olan bir beslenme programının uygulanması ile birlikte kişide yaşanabilecek ödemin riski azaltılabilmektedir.

2. Sodyumu yüksek olan besinlerden ve içeceklerden uzak durun.
Maden suyu yüksek miktarda sodyum içermektedir. Ödem artışına sebebiyet verebilir. Maden suyundan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

3. Gaz ve şişkinliğe yol açabilecek besinlerden uzak durun
Ameliyat sonrası bazı kişilerde gaz ve şişkinlik şikayetleri yaşanabilmektedir. Bu durumda; şikayetlerinizi azaltmak için kısa bir süre için gaz yapıcı besinleri diyetinizden uzak tutmalısınız.
Bunlar: Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi) ;karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, turp, soğan, sarımsak, lahana, salatalık gibi sebzeler; süt, ayran(bu süre içerisinde laktozsuz süt içebilirsiniz); yapay tatlandırıcılar; kepekli ürünler; kavun, karpuz, portakal ve üzüm gibi meyveler ‘dir.

4. İdeal kilonuzu yaşam boyu korumaya çalışın.
Zayıflamak için uygulanan dönemsel diyetlerden uzak durun. Kazanacağınız sağlıklı beslenme alışkanlığı, hem sağlıklı bir yaşam sürmenizde hem de sağlıklı şekilde zayıflamada yeterli olacaktır. Kilo kontrolüz için mutlaka Diyetisyen yardımı alın, size özel planlanmış beslenme programınızı uygulayarak fazla kilolarınızdan sağlıklı ve kalıcı şekilde kurtulmuş olacaksınız.

6. Tükettiğiniz besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.
- Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin.

7. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin ‘güvenilir’ olduğundan emin olun.
- Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin. Güvenle aldığınız besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında hijyene önem verin.

8. Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketin.
Günlük su tüketimi ortalama 2–2,5 litre; hatta mümkünse 3 lt.’ye çıkarılmalıdır. Su dışında diğer sıvıların tüketimi de çok önemlidir. Şekersiz çay, şekersiz komposto, laktozsuz süt (özellikle ilk birkaç gün normal süt gaz yapabilir), yağsız ve az tuzlu çorba gibi sıvılarla su tüketimi desteklenmelidir.

9. Tek yönlü beslenmeden sakının.
Yeterli ve Dengeli Beslenme’ nin en temel kuralı; 4 ana besin grubunu da tüm öğünlerde belirli oranlarda tüketmektir. Bunlar: Ekmek-tahıl grubu, Süt ve ürünleri grubu, Meyve-sebze grubu, Et-kuru baklagiller grubu’dur.
10.Aşırı besin tüketiminden uzak durun.
Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarına dikkat edin.
Tabağınızda bulunan yemeği sonuna kadar bitirmeye çalışmayın; doyduğunuzda kalan miktarı tabağınızda bırakın.

11. Öğün atlamamaya dikkat edin.
Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3-4 ara öğün tüketilmelidir.
Atlanan öğün, kişinin kan şekeri regülasyonunda düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur. Bunun sonucunda kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece vücuduna gereğinden fazla miktarda enerji almış olur. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getirmektedir.
12.Tükettiğiniz yağın miktarına ve cinsine dikkat edin!
Yağ içeriği çok yüksek besinlerden uzak durulmalıdır (Örn: kremalı besinler, mayonez, katı yağlar ve katı yağ kullanılarak yapılmış diğer besinler, kaymak ve diğer yağlı yiyecekler). 1 porsiyon yemeğin içerisine 1 tatlı kaşığı yağ gelecek şekilde yemekler pişirilmelidir. Et (kırmızı et veya beyaz et) içeren yemeklerin içerisine ayrıca yağ eklenmemelidir. Zeytinyağı mümkün olduğunca ısı ile bir araya getirilmemeli, yemekler piştikten sonra çiğ olarak ilave edilmelidir. Kızartma yöntemi ile pişirilmiş besinler tercih edilmemeli, haşlama, buğulama, ızgara, fırın vb. yöntemler tercih edilmelidir.
Tam yağlı süt/yoğurt/peynir yerine yarım yağlı ürünler tercih edilmelidir.

Önemli Not: Bu öneriler liposuction operasyonu geçirmiş kişiler için genel beslenme önerileridir; Doktorunuzun belirttiği size özel farklı öneriler var ise bunları da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Sağlıklı ve formda geçireceğiniz güzel günler diliyorum.
 
Üst Alt