Lobelya, Lobelie, Lobelia inflata

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
Lobelya, Lobelie, Lobelia inflata



Lobelya, Lobelie, Lobelia inflata

Kızılderili Tütünü

Şikin Lobelya



Familyası: Lobelyagillerden,Lobeliengewaechse, Lobeliaceae

Drugları: Lobelyaotu: Lobeliae herba

Lobelya tentürü: Lobelia inflata

Lobelyaotu tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır, fakat asla çayı içilmez



Giriş:Asıl vatanı kuzey Amarikanın doğu kısmı olup günümüzde Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya, Türkistan ve Türkiye gibi ülkelerde yetiştirlmektedir. Diğer ülkelerde tıbbi maksatla ve sis bitkisi olarak yetiştirilirken Türkiye ve Türkistanda sadece süsbitkisi olarak yetiştirilmektedir.



Lobelyanın bilinen 250 türü mevcuttur ve bunlardan şişkin lobelya: ??lobellia inflata?? en çok kulanılan türüdür. Bu nedenle bu tür üzerinde duracağız. İnflata şişkin analamaına gelir, bu türün çiçekleri solduktan sonra meyve kapsüleri şişer, bu nedenle bu isimle anılır.



Bunun haricinde kırmızı lobelya: ??lobelia purpurea (bobelia cardinalis)??, mavi lobelia: ??lobelia syphilitica (lobelia cardinalis)??, beyaz lobelya: ??lobelia album?? ve Çin lobeyası: ??lobelia chinensis?i?? sayabiliriz.



Botanik: Lobelya 30-70 cm boyunda bir yıllık dikine yükselen ve çatalaşmayan gövdesi hafif tüylü, açık yeşil ve dört köşeli bir bitkidir. Yaprakalrı 4-7 cm uzunluğunda 2-5 cm eninde oval (eliptik) şekilde, kenarları hafif kertikli, üstü koyu, altı açık yeşil renkte, tüylü ve kısa saplı vede gövdeye değişken sıra ile dizilmiştir.



Çiçekleri esmerimsi yeşil renkte ve çan şeklindeki kupa yaprakları vardır ve taç yaprakalrı kavranmıştır. Taç yaprakalrı diğerlerinden farklı olarak daha küçük pempemnsi beyaz veya mavimsi beyaz renkte gerisi boru uç kısmı ise lopludur.



Taç yaprakalrı iki dudaklı olup üst dudakta iki, alt dudakta üç lop bulunur. Çiçekleri solduktan sonra kupa yaprakalrı kapanarak şişer ve içi iki bölümlü küçük tohumlu meyve kapsülleri oluşur ve bu meyveleri 0,5-1 cm büyüklüğündedir.



Yetiştirilmesi: Türkiyenin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir.



Hasat zamanı: Hazirandan Ekime kadar toplanabilir, fakat en uygun toplanma zamanı Eylülde çiçeklerini döküp meyveye dönüşmeye başaldığı andır. Tentür yapmak için bitki yerden 5-10 cm yukarıdan kesilir ve taze olarak işlenir. Malesef şifalı bitkileri toplama, kurutma, paketleme ver depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaparak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca öreneğin bitki 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğünden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş'te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip diploması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar'da açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar.



Birleşiminde:Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.



Araştırmalar:Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.



Tesir şekli:Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.



Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır, fakat buaraştırmalar yeterli değildir. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Lobelya yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin astımakarşı Çörek-, Duvarsarmaşığı-, Meyhaneciotu preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.



b-) Halkarasında: Lobelya eskiden kızılderililer tarafından astıma karşı kulanılmıştır. Ayrıca bronşit, boğmaca, kramplı öksürük, kuru öksürük gibi rahatsızlıklara kaşıda kulanılır.



Çay: Lobelyanın çayı içilmez zira oldukca zehirlidir.



Yantesiri: Tarife uyulmadığında zehirlenmelere neden olabilir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt