Son konular

Lösemi Nedir? Belirtileri Ve Tedaviler Yöntemleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Lösemi Nedir?

Belirtileri Ve Tedaviler Yöntemleri NAVİGASYONLösemi Belirtileri Nelerdir?Lösemi Teşhisi Nasıl KonurKonvansiyonel Lösemi Belirtileri TedavileriLösemiyi Yönetmeye Yardımcı Olmanın 4 Doğal YoluYorgunluk ve Anemiyi Yönetin Ateş ve Mide Bulantısı ile Başa ÇıkınDestek AlınStresi Azaltın ve Kendinize Bakım UygulayınÖnlemler Ülkemizde her yıl 4.500 kişiden fazla kişiye bir tür lösemi teşhisi konuyor. Lösemi tüm yeni kanser vakalarının yüzde 3,6’sını oluşturuyor.

Lösemi Belirtileri Nelerdir?


Lösemi Teşhisi Nasıl Konur Konvansiyonel Lösemi Belirtileri Tedavileri Lösemiyi Yönetmeye Yardımcı Olmanın 4 Doğal Yolu Yorgunluk ve Anemiyi Yönetin Ateş ve Mide Bulantısı ile Başa Çıkın Destek Alın Stresi Azaltın ve Kendinize Bakım Uygulayın Önlemler Ülkemizde her yıl 4.500 kişiden fazla kişiye bir tür lösemi teşhisi konuyor. Lösemi tüm yeni kanser vakalarının yüzde 3,6’sını oluşturuyor. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre, lösemi kan hücrelerini etkileyen kanserler için geniş bir terimdir. 55 yaşın üzerindeki yetişkinlerin lösemiden etkilenmesi yüksek orandır; ancak, çocuklar da lösemi geliştirebilir. Aslında, lösemi 15 yaşından küçük çocuklarda en sık görülen kanserdir. Erken lösemi semptomları bazen belirsiz olabilir ve diğer hastalıklarla veya durumlarla

Aşırı sıcak beyin kanaması ve inme riskini tetikliyor Lösemiye ne sebep olur? Bazı kişilerin neden lösemi geliştirdiği, tam olarak belli değil; bununla birlikte, bazı lösemi vakalarında rol oynayan risk faktörleri şunları içerir: genetik faktörler, aile öyküsü, bazı kimyasallara maruz kalma, sigara içme, radyasyon veya kemoterapi ile başka bir kanser türü için tedavi edilmiş olma. Lösemi tedavi edilebilir mi? Lösemi tedavisindeki ilerlemeler son on yılda uzun bir yol kat etti. Örneğin, lösemi için toplam beş yıllık sağ kalım oranı, 1960’dan bu yana dört kat daha fazladır. Lösemi hastalarının yaklaşık yüzde 60’ı, tanı aldıktan sonra beş yıl veya daha uzun bir süre hayatta kalır. Lösemi tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyasyon, biyolojik terapi, kök hücre nakli ve diğerleri sayılabilir. Lösemi her zaman önlenemezken, sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları riski sınırlandırmanıza, tedavi ile iyileşmenize yardımcı olabilir.

Lösemi Belirtileri Nelerdir? Lösemi semptomları, sahip oldukları spesifik lösemi tipine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Erken lösemi semptomları bazen belirsiz olabilir ve geçici ateş, grip veya otoimmün durum gibi diğer hastalıklar veya durumlar ile karışabilir. En sık görülen lösemi semptomlarından bazıları şunları içerebilir: Zayıflık ve üşüme dahil ateş belirtileri Devam eden yorgunluk / halsizlik Sık ve ciddi enfeksiyonlar İstenmeyen kilo ve iştah kaybı, bazen mide ağrıları ve tok hissetme nedeniyle Şişmiş lenf bezleri (lenfadenit denir) Büyümüş dalak veya karaciğer Düşük kan trombosit sayısı nedeniyle uzun veya kolay kanama ve vücutta çürükler. Bu ayrıca burun kanamalarına neden olabilir. Deride gelişen küçük kırmızı lekeler (petechiae denir) Uyurken “gece terlemesi” de dahil olmak üzere aşırı terleme Kemik ağrısı veya hassasiyet Anemiye bağlı soluk cilt Soğuk hissetmek Baş dönmesi Baş ağrısı Nefes darlığı ve / veya öksürük Yüzde ve kollarda şişlik Birçok lösemi belirtisine düşük kırmızı kan hücresi sayımı ( anemi ) neden olur, çünkü kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki tüm hücrelere oksijen taşımaları gerekir. Tekrarlayan enfeksiyonlar gibi bazı lösemi semptomları düşük beyaz kan hücreleri nedeniyle olabilir.

Terlemeye ne iyi gelir? Trombositopeni veya düşük trombosit seviyeleri, özellikle akut lösemili (miyeloid ve lenfositik) veya ilerlemiş kronik lösemili hastalarda, bir başka yaygın ve önemli bir sorundur. Trombositopeni aşırı kanamaya, cilt ve diş eti kanaması , gastrointestinal, kafa içi, retina veya pulmoner kanama gibi semptomlara neden olabilir . Lösemi Teşhisi Nasıl Konur Lösemi, aşağıdakileri içeren birçok farklı test kullanılarak teşhis edilebilir: Bir hastanın doktorunun löseminin herhangi bir fiziksel belirtisini arayacağı ve semptomları tartışacağı fiziksel muayene Kırmızı veya beyaz kan hücrelerinin veya trombositlerin anormal seviyelerini kontrol etmek için yapılan kan testleri. Bazı durumlarda, kişinin gözle görülür lösemi semptomları olmayabilir, ancak rutin kan muayenesi sırasında kronik lösemi teşhisi konulabilir. Ayrıca düşük beyaz kan hücreleri veya kansızlığa bağlı enfeksiyon, yorgunluk ve başka semptomlar geliştirebilir Lösemi hücrelerini aramak için kemik iliği testi veya biyopsi Periferik kan bulaşması, hücrelerin “kıllı” görünüp görünmediğini kontrol etmek için Kromozomal anormallikleri kontrol etmek için sitogenetik analiz Belirli genleri aramak için kapsamlı gen profili CT taraması, şişmiş lenf bezleri veya genişlemiş dalak aramak için Birinin sahip olduğu kanserin evresi veya derecesi, kanserinin ne kadar ilerlediğine ve / veya vücutlarına yayıldığına işaret eder. Lösemi diğer kanserlerin çoğunda olduğu gibi evreleşmemektedir, çünkü gelişen ve yayılan bir tümör içermemektedir. Kemik iliğinde başlar ve hızla kana geçer, böylece lösemi hücreleri hemen hemen her zaman vücutta yayılır. Hastalık ilerledikçe, lösemi hücreleri karaciğer, dalak, lenf düğümleri, testisler veya merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarını etkileyebilir.

Fransız-Amerikan-İngiliz (FAB) sınıflandırması ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sınıflandırması dahil, lösemiyi sınıflandırmak için kullanılan çeşitli sistemler vardır. Akut lösemi türleri genellikle tutulan hücre tipine ve hücrelerin mikroskopta nasıl göründüğüne bağlı olarak sahnelenir. Yavaş büyüyen bir kanser olan kronik miyelojenöz lösemi (KML) genellikle üç evreye ayrılır: kronik evre, hızlandırılmış evre ve patlama / kriz evresi. Bu fazlar, kanda veya kemik iliğinde bulunan olgunlaşmamış beyaz kan hücrelerinin yüzdesine dayanır. Kronik evre (en erken evre) kan veya kemik iliği örneklerinde yüzde 10’dan daha az patlama bulunursa, hızlandırılmış evre kemik iliği veya kan örneklerinde yüzde 10’dan fazla ancak yüzde 20’den az patlama olduğunda ve patlama evresi yüzde 20’den fazla patlama olduğunda. Konvansiyonel Lösemi Belirtileri Tedavileri Lösemi tedavisi, birinin sahip olduğu löseminin tipine, kanserinin evresine ve semptomları ve yaşı gibi diğer faktörlere bağlıdır. Lösemi için geleneksel tedavi seçenekleri şunlardır: Kemoterapi: Lösemi hücrelerini hedef alıp öldürmek için kullanılır. Kemo, tek bir ilacı veya hap veya enjeksiyon formunda kullanılan bir ilaç kombinasyonunu içerebilir.

Radyasyon tedavisi: X ışınları veya diğer yüksek enerjili ışınları kullanarak lösemi hücrelerine zarar verir. Radyasyon ayrıca bir kök hücre nakli için de kullanılabilir. Biyolojik terapi: Bir hastanın bağışıklık sisteminin lösemi hücrelerini tanımasına ve saldırmasına yardımcı olur. Bu tedavi en sık kronik lösemi tedavisinde kullanılır. Hedefli terapi: Anormal hücrelerin belirli hareketlerini durdurur. Kök hücre nakli (kan ve kemik iliği): Kanı oluşturan kök hücrelerin infüzyonu yoluyla hastalıklı kemik iliğinin sağlıklı kemik iliği ile değiştirilmesi. Kemoterapi veya radyasyon tedavisi ilk önce hastalıklı kemik iliğini yok etmek için kullanılır. Sağlıklı kök hücreler, hastanın kendi vücudundan veya daha yaygın olarak bir donörden gelebilir. İlaçlar: Bazı ilaçlar, psikostimulan ve antidepresanlar gibi kronik lösemi semptomlarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bazı yaşam tarzı alışkanlıkları ve beslenme değişiklikleri ayrıca lösemi tedavisini daha yönetilebilir ve başarılı kılabilir.

Lösemiyi Yönetmeye Yardımcı Olmanın 4 Doğal YoluYorgunluk ve Anemiyi Yönetin Bazı insanlar tükenme gibi lösemi semptomları yaşar ve günlük aktiviteler, işlere ve zihinsel sağlıklarına müdahale eder. Yorgunluğu tamamen tedavi edemeyebilir veya tüm enerjinizi geri kazanamayabilirsiniz, ancak bazı ipuçları yardımcı olabilir. Anemi yorgunluğa neden oluyorsa, beslenmenizi değiştirmek için doktorunuzla veya diyetisyeninizle konuşun. İyileşmeyi desteklemek için yeterince kalori, sıvı ve besin tükettiğinizden emin olmak için bir diyetisyeni ziyaret etmek iyi bir fikirdir. Diyetiniz, serum demir düzeyiniz, toplam demir bağlama kapasitesi, ferritin seviyesi (demir depolayan hücrelerde protein), folat seviyesi ve B 12 vitamini düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak ayarlanabilir. Kötü beslenme ve yan etkiler veya semptomlar (iştah kaybı, bulantı veya kusma gibi) kanserin kendisinden veya kanser tedavisinden kaynaklanabilir. Bu sizin diyet gereksinimlerinizi değiştirebilir, bu yüzden her zaman buna dikkat edin. Aktif kalmaya ve mümkünse eğlenceli bir egzersiz yapmaya çalışın. Bu daha iyi uyumanıza ve ağrıyı azaltmanıza yardımcı olabilir. Bir egzersiz programına başlamadan önce, güvenli olduğundan emin olmak için her zaman doktorunuza danışın. Doktorunuzla, yorgunluğu daha da kötüleştiren (ağrı kesici gibi) aldığınız ilaçlar hakkında konuşun. Dozunuzu değiştirmeniz veya başka bir ilaç denemeniz gerekebilir. Yorgunluk depresyon ile ortaya çıkarsa, bilişsel davranışçı terapi, stres yönetimi teknikleri ve diğer başa çıkma stratejileri gibi psikososyal desteği düşünün . İyi bir gece uykusunu teşvik etmek için uyku alışkanlıklarınızı ayarlayın. Gün boyunca 30 dakikadan fazla şekerleme yapmamaya çalışın. Yatmadan önce ılık bir banyo, kitap okumak veya meditasyon yapmak gibi rahatlatıcı bir şey yapın. Her gece aynı saatte uyumaya giderek düzenli bir uyku uyanma döngüsüne sadık kalmaya çalışın. Yatak odanızı serin, sessiz ve karanlık tutun. Yatmadan önce kafein, alkol veya yüksek şekerli yiyeceklerden kaçının. Yatmadan önce, bilgisayar veya telefon kullanmayın, video oyunları ve hatta televizyon izleme gibi mavi ışığa maruz kalmayı içeren hiçbir işlem yapmayın. Ateş ve Mide Bulantısı ile Başa Çıkın Aşağıdaki ipuçları ateş, bulantı, baş ağrıları ve iştahsızlık gibi lösemi belirtileriyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Su için. Günde en az iki litre su içmeyi hedefleyin. İki veya üç saatte bir veya susuzluk hissettiğinizde bir bardak su için. Diüretik etkisi olan ve kurumayı kötüleştiren alkol ve kafein tüketimini sınırlandırın. Bağışıklık sisteminizi destekleyen diğer nemlendirici içecekler arasında bitki çayları, limon suyu, taze sıkılmış sebze suları, kemik suyu ve hindistancevizi suyu bulunur. Ağrı ve şişliği azaltmak için alnınıza, boynunuza veya iltihaplı bölgelere serin bir kompres uygulayın. Şişliği azalıncaya kadar bunu günde birkaç kez 10-15 dakika yapın. Sıkıştırmaya 1-2 damla çay ağacı yağı veya kekik yağı eklenmesi de enfeksiyonlara ve lenfadenitlerle mücadeleye yardımcı olacaktır. Nane esansiyel yağı soluyun veya boynunuza ve göğsünüze sürün. Biraz temiz hava alın, bir pencere açın veya dışarıda bir gezintiye çıkın. Mide bulantınız varsa, gün boyunca daha küçük öğünler yiyin. Midede herhangi bir baskıyı hafifletmek için yedikten sonra bir saat kadar oturun. Sindirime yardımcı olmak için yatmadan en az üç saat önce yemeye çalışın. Bağışıklık sisteminizi aşağıdakileri içeren takviyelerle destekleyin: C vitamini, astragalus kökü, sarımsak, zencefil, probiyotik ve omega-3 yağ asitleri.

Destek Alın Teşhisiniz için bunalmış, endişeli veya depresyonda hissediyorsanız, yalnız değilsiniz; Bu, ciddi bir hastalık tanısı almanın yaygın bir tepkisidir. Antikanser ilaçların kaygı, izolasyon ve depresyon duygularının artmasına katkıda bulunabilmesi de mümkündür. Terapist / danışman, tıbbi sosyal hizmet uzmanı, din mensubu üyesi, kanserden kurtulan kişi veya kanser destek grubu gibi yardımcı olabilecek biriyle hastalığınız hakkında konuşmayı düşünün. Stresi Azaltın ve Kendinize Bakım Uygulayın Lösemi ve Lenfoma Derneği, tedavi ve iyileşme sırasındaki zor duygularla başa çıkmak için şu ipuçlarını önermektedir: Kendini izole etme ya da kendini suçlama. Kanser tanınızdan ayrı olan insanlarla ve etkinliklerle bağlantı kurun. Akşam yemeği yemek, yürüyüşe çıkmak, arkadaşlarla dışarı çıkmak vb. Gibi daha iyi hissetmeye başladığınızda kendiniz için küçük, yönetilebilir hedefler belirleyin. Hafif aktif kalmaya çalışın. Dışarıda yürürken temiz hava almayı veya yumuşak bir yoga dersi almayı düşünün. Yoga yapmak, meditasyon yapmak ve nefes egzersizleri yapmak, dışarıda vakit geçirmek, inanca dayalı bir topluluğa katılmak, lavanta, papatya veya fesleğen gibi esansiyel yağları kullanmak veya Epsom tuzu banyosu yapmak gibi diğer stres giderici aktiviteleri yapın. Önlemler Ateş, halsizlik, ağrı veya yorgunluk gibi açıklanamayan semptomlar yaşamaya başlarsanız, bir ila iki haftadan fazla süren bir değerlendirme için doktorunuzu ziyaret edin. Birçok lösemi semptomunun başka nedenleri de olabilir, bu nedenle doktorunuz olası diğer koşulları ekarte edecektir.
 

Similar threads

  • Soru
Birkaç kere Lösemi terimini duymuş ya da okumuş olabilirsiniz, ancak kaçınız tam olarak Löseminin ne olduğunu biliyor olabilir ? Tıpkı siyasetten spora kadar etrafımızda olan şeyler hakkında kendimizi sürekli güncel tuttuğumuz gibi, sağlık ve hastalıklar konusunda bilinçli olmalıyız Bu makalemiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Kan Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler? Kan Kanseri (Lösemi) Nedir? Lösemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler? Lösemi hastalığı halk dilinde kan kanseri olarak adlandırılır. Kemik iliğinde oluşan bu kanser türünde kök hücreleri kontrolsüz biçimde çoğalır ve vücudun diğer bölgelerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Lösemi nedir kan kanseri belirtileri nelerdir Lösemi Nedir Hakkında Bilgi Lösemi Belirtileri nelerdir? Halk arasında kan kanseri denilir. Kandaki alyuvarların aşırı derecede çoğalması sonucu meydana gelir. Kan yapıcı dokuları etkileyen ve kandaki akyuvarların aşırı derecede artmasına neden olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Lösemi nedir kan kanseri belirtileri nelerdir Lösemi Nedir Hakkında Bilgi Lösemi Belirtileri nelerdir?Halk arasında kan kanseri denilir. Kandaki alyuvarların aşırı derecede çoğalması sonucu meydana gelir. Kan yapıcı dokuları etkileyen ve kandaki akyuvarların aşırı derecede artmasına neden olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Lösemi normal meyelodi ve lenfoid hücrelerinin gelişiminin bir noktada duraklaması ve o evreden itibaren hücrelerin klonal olarak çoğalması sonucunda ortaya çıkan malin bir hastalıktır. %97'sini akut lösemiler, %3'ünü ise kronik lösemiler oluşturur. Akut lösemilerin %75'ini akut lenfoblastik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt