KİM DEMİŞ MAKARNA ŞİŞMANLATIR DİYE?
Sağlıklı beslenme çerçevesinde temel besin hususlarından biri olan makarna, ekmeklik buğdaydan daha koyu renkli, protein açısından daha güçlü bir buğday tipi olan durum buğdayından yapılmaktadır. Devletimizde makarnanın unlu bir azık olduğu düşünülse de, gerçekte saf irmikten üretilmektedir. İrmik su ile yoğrulur, elde edilen hamur kalıptan geçirilir, biçimlendirilir ve kurutulur.
7'den 70'e herkesin severek tükettiği makarna;
Ucuz,
Pratik,
Lezzetli,
Raf ömrü uzun,
Kolay bulunabilir,
Düşük güç içeren,
Yüksek besin kıymetine sahip,
Biçimsel olarak 40'ın üzerinde tipi olan bir besin unsurudur.
Devletimizde münhasıran spagetti, fiyonk ve burgu biçiminde tercih edilen makarnanın yıllık tüketimi kişi başına yaklaşık 5.2 kg. olarak hesaplanmaktadır. Memleketlere nazaran kişi başına düşen yıllık makarna tüketim ölçülerine bakıldığına İtalya 28.9 kg. ile birinci sırada bölge alırken, bunu Venezüella (12.7 kg.), ABD (9.5 kg.), Mısır (6.8 kg.), Kanada (6.8 kg.), Yunanistan (6.6 kg.) ve Fransa (6.5 kg.) üzere memleketler izlemektedir. Memleketimizde makarnanın kilo aldırdığına dair yanlış bir inanış vardır. Halbuki makarna şişmanlatmaz. Şayet o denli olsaydı yukarıda nokta alan memleketlerden yalnızca ABD şişmanlık ile bu denli savaş etmez, bu durum mahsusen İtalya'nın halk sıhhati sorunu haline gelirdi. 100 gr. pişmemiş makarna 355 kkal. güç, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. yağ içermektedir. Bunun yanında folik asit, niasin, A, B1 ve B2 vitamini ile demir, kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor üzere mineraller de içermektedir. Münasebetiyle makarna düşük kuvvet içermesine karşın besleyici bedeli son kademe yüksek bir besindir. Gelgelelim makarnaya eklenen yağ ve/veya soslar onun kuvvet içeriğini olumsuz etkilemektedir.
Yerküre Sıhhat Örgütü günlük kuvvetin %55-60'ının karbonhidrat, %12-15'inin protein ve %25-30'unun yağlardan karşılanması gerektiğini vurgulamaktadır. Zayıflamaya entegrasyonlu beslenme programlarında besinlerin içerdiği yağ orantısı ve kan şekeri üzerine tesirleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Makarna kompleks karbonhidrat ve düşük nispette yağ içeriği ile diyetisyenlerin beslenme programlarında sıklıkla tercih ettiği ve haftada en az 2 - 3 defa yenilmesini önerdiği bir besin unsuru olarak önümüze çıkmaktadır.
Börekten salataya, ana yemekten garnitüre kadar pek çok biçimde önümüze çıkan makarnanın domates, biber, fesleğen, süt, yumurta, soya, vitamin üzere çeşni içeren ve kepekli alternatiflerinin üretilmesi pazar hissesinde yeni bir trend sağlamıştır. Lakin şişmanlattığına dair yanlış inanışlar nedeni ile kişiler makarna yemekten kaçınmaktadır. Münhasıran büyüme ve gelişme çağındaki evlatlar açısından son radde yararlı bir besin olan makarna, porsiyon ölçülerine dikkat edildiği ve münasip soslarla hazırlandığı taktirde kilo meselesini bile ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Sağlıklı beslenme çerçevesinde temel besin hususlarından biri olan makarna, ekmeklik buğdaydan daha koyu renkli, protein açısından daha güçlü bir buğday tipi olan durum buğdayından yapılmaktadır. Devletimizde makarnanın unlu bir azık olduğu düşünülse de, gerçekte saf irmikten üretilmektedir. İrmik su ile yoğrulur, elde edilen hamur kalıptan geçirilir, biçimlendirilir ve kurutulur.
7'den 70'e herkesin severek tükettiği makarna;
Ucuz,
Pratik,
Lezzetli,
Raf ömrü uzun,
Kolay bulunabilir,
Düşük güç içeren,
Yüksek besin kıymetine sahip,
Biçimsel olarak 40'ın üzerinde tipi olan bir besin unsurudur.
Devletimizde münhasıran spagetti, fiyonk ve burgu biçiminde tercih edilen makarnanın yıllık tüketimi kişi başına yaklaşık 5.2 kg. olarak hesaplanmaktadır. Memleketlere nazaran kişi başına düşen yıllık makarna tüketim ölçülerine bakıldığına İtalya 28.9 kg. ile birinci sırada bölge alırken, bunu Venezüella (12.7 kg.), ABD (9.5 kg.), Mısır (6.8 kg.), Kanada (6.8 kg.), Yunanistan (6.6 kg.) ve Fransa (6.5 kg.) üzere memleketler izlemektedir. Memleketimizde makarnanın kilo aldırdığına dair yanlış bir inanış vardır. Halbuki makarna şişmanlatmaz. Şayet o denli olsaydı yukarıda nokta alan memleketlerden yalnızca ABD şişmanlık ile bu denli savaş etmez, bu durum mahsusen İtalya'nın halk sıhhati sorunu haline gelirdi. 100 gr. pişmemiş makarna 355 kkal. güç, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. yağ içermektedir. Bunun yanında folik asit, niasin, A, B1 ve B2 vitamini ile demir, kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor üzere mineraller de içermektedir. Münasebetiyle makarna düşük kuvvet içermesine karşın besleyici bedeli son kademe yüksek bir besindir. Gelgelelim makarnaya eklenen yağ ve/veya soslar onun kuvvet içeriğini olumsuz etkilemektedir.
Yerküre Sıhhat Örgütü günlük kuvvetin %55-60'ının karbonhidrat, %12-15'inin protein ve %25-30'unun yağlardan karşılanması gerektiğini vurgulamaktadır. Zayıflamaya entegrasyonlu beslenme programlarında besinlerin içerdiği yağ orantısı ve kan şekeri üzerine tesirleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Makarna kompleks karbonhidrat ve düşük nispette yağ içeriği ile diyetisyenlerin beslenme programlarında sıklıkla tercih ettiği ve haftada en az 2 - 3 defa yenilmesini önerdiği bir besin unsuru olarak önümüze çıkmaktadır.
Börekten salataya, ana yemekten garnitüre kadar pek çok biçimde önümüze çıkan makarnanın domates, biber, fesleğen, süt, yumurta, soya, vitamin üzere çeşni içeren ve kepekli alternatiflerinin üretilmesi pazar hissesinde yeni bir trend sağlamıştır. Lakin şişmanlattığına dair yanlış inanışlar nedeni ile kişiler makarna yemekten kaçınmaktadır. Münhasıran büyüme ve gelişme çağındaki evlatlar açısından son radde yararlı bir besin olan makarna, porsiyon ölçülerine dikkat edildiği ve münasip soslarla hazırlandığı taktirde kilo meselesini bile ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.