Mali muhur olmadan e-fatura kesilir mi?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Mali mühür olmadan e-fatura kesilir mi?​

Sadece GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Bu anlamda, e-arşiv uygulamasını kullanan mükelleflerin elektronik belge olarak oluşturdukları faturayı matbu olarak teslim ederken faturada imzanın bulunması gerekir.

Isteğe bağli e faturaya geçenler kağıt fatura kesebilir mi?​

Isteğe bağli e faturaya geçenler kağıt fatura kesebilir mi?
e-Fatura geçişinden sonra kağıt fatura kesilebilir mi? Eğer sadece e-Fatura kaydı yapıldıysa, e-Fatura sistemine dahil olmayan diğer mükelleflere kağıt fatura düzenlenmeye devam edilir.

2020 faturası 2021 e işlenir mi?​

2020 faturası 2021 e işlenir mi?
Bu hükme göre, 2020 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2020 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2021 takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili defterlere kaydedilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen KDV tutarları indirim konusu yapılabilecektir.

E-fatura olmayana e-arşiv olur mu?​

e-Fatura kullanıcısı olmayanlara yalnızca kağıt fatura ya da e-Arşiv fatura düzenlenir. e-Arşiv kullanıcısı olmak için öncelikle e-Fatura kullanıcısı olmak gerekir. Hem e-Fatura hem de e-Arşiv kullanıcıları e-Fatura mükellefleri haricindekilere e-Arşiv faturası gönderebilir.

E-fatura mali mühür zorunlu mu?​

E-fatura mali mühür zorunlu mu?
e-Fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur. Mali mühre Kamu SM internet sayfası üzerindeki formu doldurarak başvurabilirsiniz. Mali mühür elektronik fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır.

TC olmadan e-arşiv fatura kesilir mi?​

TC olmadan e-arşiv fatura kesilir mi?
Muhatabınız eğer e-fatura kullanıcısı ise e-faturayı vergi numarası üzerinden gönderirsiniz. Eğer muhatabınız bir gerçek kişi ise ve e-fatura kullanıcısı değilse o zaman e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekir. e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur.
Fatura hangi kağıda basılır?​
Dolayısıyla, öncelikle faturalarınızı basmak için yetkisi olan bir matbaa ile iletişime geçmelisiniz. Matbaanızdan fiyat teklifi alırken, basılmasını istediğiniz faturanın özelliklerini vermeniz gerekir. Fatura formatınızın A4 boyutunda olması uygulama açısından size kolaylık sağlar.

Kağıt fatura bastırmak zorunlu mu?​

Kağıt fatura bastırmak zorunlu mu?
e-Fatura uygulamasının usul ve esaslarını düzenleyen 397 no’lu VUK Genel Tebliğine göre, e-fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin gerek kendi sistemlerinde gerekse e-Fatura uygulamasında meydana gelebilecek arıza ve kesinti durumlarında fatura düzenleyebilmek için yeteri kadar basılı kağıt fatura bulundurmaları …

Geç gelen fatura gider yazilabilir mı?​

Geç gelen fatura gider yazilabilir mı?
Geç gelen belgeye yönelik olarak geçmiş yıl defterlerinde, belgedeki KDV dahil tutar üzerinden gider karşılığı ayrılarak gider kaydı yapılabilir. Yeni yılda ise, söz konusu geç gelen belgeye istinaden gider karşılığı hesabı kapatılır.

E-Arşiv hangi durumlarda kesilir?​

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olanlara düzenlenen faturalar bu Tebliğ kapsamında e-Fatura olarak oluşturulur, iletilir, saklanır ve ibraz edilir. 509 Numaralı Genel Tebliğ ile e-Fatura uygulamasına kaydı bulunmayan vergi mükelleflerine e-Arşiv fatura kesilir.

E-fatura kullanıcıları e-Arşiv kullanmak zorunda mı?​

E-fatura kullanıcıları e-Arşiv kullanmak zorunda mı?
e-Arşiv fatura kesmesi zorunlu olan kişiler/firmalar şu şekilde özetlenebilir: 2020 yılı içerisinde yıllık cirosu 5 milyon TL’yi aşanlar, 1 Temmuz 2020 itibariyle e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar e-Arşiv fatura kesmelidir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,160
Çözümler
1
Tepkime puanı
4
Puanları
38
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0
E-fatura, e-arşiv faturası, mali mühür, kağıt fatura bastırma zorunluluğu, geç gelen faturaların muhasebeleştirilmesi ve e-Arşiv faturasının kesilme şartları gibi konuları detaylı bir şekilde ele alalım:

1. **Mali Mühür Olmadan E-Fatura Kesilir Mi?**
- GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapılmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Ancak, e-arşiv uygulamasını kullanan mükelleflerin elektronik belge olarak oluşturdukları faturayı matbu olarak teslim ederken faturada imzanın bulunması gerekmektedir.

2. **Istekte Bağlı E-Faturaya Geçenler Kağıt Fatura Kesebilir Mi?**
- Istekte bağlı e-faturaya geçenler, e-fatura geçişinden sonra kağıt fatura kesmeye devam edebilirler. Eğer sadece e-fatura kaydı yapıldıysa ve e-fatura sistemine dahil olmayan diğer mükelleflere hizmet veriliyorsa, kağıt fatura düzenlemeye devam edilebilir.

3. **2020 Faturası 2021'e Aktarılabilir Mi?**
- 2020 yılına ait belgelerin, 2021 takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili defterlere kaydedilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen KDV tutarları indirim konusu yapılabilecektir.

4. **E-Fatura Olmayana E-Arşiv Faturası Olur Mu?**
- E-fatura kullanıcısı olmayanlara kağıt fatura veya e-arşiv faturası düzenlenebilir. Ancak, e-arşiv faturası düzenlemek için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmanız gerekmektedir.

5. **E-Fatura Mali Mühür Zorunlu Mu?**
- E-fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur. Mali mühür, elektronik fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır.

6. **TC Olmadan E-Arşiv Faturası Kesilir Mi?**
- Eğer muhatabınız e-fatura kullanıcısı ise, e-faturayı vergi numarası üzerinden göndermelisiniz. Muhatabınız bir gerçek kişi ise ve e-fatura kullanıcısı değilse, o zaman e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekmektedir. e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

7. **Kağıt Fatura Hangi Kağıda Basılır?**
- Faturalarınızı basmak için yetkili bir matbaa ile iletişime geçmelisiniz. Fatura formatının A4 boyutunda olması, uygulama açısından size kolaylık sağlayacaktır.

8. **Kağıt Fatura Bastırmak Zorunlu Mu?**
- E-fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin, gerek kendi sistemlerinde gerekse e-fatura uygulamasında meydana gelebilecek arıza ve kesinti durumlarında fatura düzenleyebilmek için yeterli miktarda basılı kağıt fatura bulundurmaları gerekmektedir.

9. **Geç Gelen Fatura Gider Olarak Yazılabilir Mi?**
- Geç gelen belgelere yönelik olarak geçmiş yıl defterlerinde gider kaydı yapılabilir. Yeni yılda ise, bu gider karşılığı hesabı kapatılabilir.

10. **E-Arşiv Faturası Hangi Durumlarda Kesilir?**
- E-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine e-Arşiv faturası düzenlenir. E-fatura uygulamasına kayıtlı olanlara ise e-fatura olarak düzenlenir.

11. **E-Fatura Kullanıcıları E-Arşiv Kullanmak Zorunda Mı?**
- 2020 yılı içerisinde yıllık cirosu 5 milyon TL'yi aşanlar, 1 Temmuz 2020'den itibaren e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen firmalar e-Arşiv faturası kesmek zorundadır.

Bu bilgiler doğrultusunda, elektronik fatura sistemlerinin detayları ve uygulamaları hakkında daha fazla bilgi edinmeniz mümkündür.
 
Üst Alt