Malt Bira Nedir? Malt Bira Nasıl Yapılır?

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
Malt biranın ana maddesidir ve başta arpa olmak üzere çeşitli tahıllardan elde edilir Malt üretimi, arpa tanelerinin ıslatılması, çimlendirilmesi ve kavrulması gibi üç temel aşamayı kapsar

Taneler, çimlenmeyi hızlandırmak için su dolu tanklarda iki gün kadar bekletildikten sonra düz bir yüzeye yayılır Bu arada, kızışmayı önlemek ve hepsinin aynı anda çimlenmesini sağlamak için sık sık karıştırılır Bir süre sonra tanelerin bir ucunda kökçükler oluşur ve kavuz denen dış kabuklarının altında genç bitkicikler belirmeye başlar

Çimlenme olarak adlandırılan bu süreçte, tanelerin bileşimindeki nişasta da genç bitkiciklerin gelişmesi için gerekli olan şekere ve öbür besin maddelerine dönüşür 1012 gün kadar yerde serili bırakılan arpa taneleri, bitkiciklerin kavuzdan dışarı çıkmalarından hemen önce fırınlara alınır ve sıcak hava verilerek kavrulur Böylece çimlenme sona erdirilir

Tanelerin fırında kalma süresi ve kavurma sıcaklığı istenen malt çeşidine göre ayarlanırsa da ortalama bekletme süresi dört gündür Kavrulmuş ve kökçükleri koparılarak ayıklanmış tanecikler sonradan kullanılmak üzere depolanır Bugün bira sanayisinde bu geleneksel çimlendirme yönteminin yanı sıra, tanelerin döner tamburlarda ya da karıştırıcılı tanklarda daha kısa sürede çimlendirildiği gelişmiş yöntemler de uygulanır

Maltın başlıca kullanım alanı bira ve viski üretimidir Ayrıca, karbonhidratlarca zengin değerli bir besin olan malt özütünden de un ve bebek maması hazırlanır
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt