Marmara Bolgesinde Yetişen Meyveler
Hangi Meyveler Marmara Bolgesinde Yetişir
Marmara Bolgesinde Meyvecilik
1)Fındık
Fındık, Orta ve Doğu Karadeniz Bolumlerinden sonra Doğu ve Guney Marmara Bolumleri illerinde yetiştirilirMarmara Bolgesinde fındık bahceleri ve uretimi Sakarya ili ile temsil edilir Bolge uretiminin (80 bin tonu biraz aşar) % 90′dan fazlasını bu ilimiz verir Verimli yıllarda, ilin kuru kabuklu meyve uretimi, 7075 bin tonu bulur Bolgede, bu ilden başka;Kocaeli (5 bin tonu aşar), Bilecik (3035 ton), Bursa (150 tonu bulur), Canakkale (1520 ton), Tekirdağ (1,53 ton) ve Kırklareli (2530 ton) illerinde de, az cok fındık bahcelerine rastlanır İstanbul uretimi de 500 tonu aşar
2)Zeytin
Marmara Bolgesi, zeytin ağacı sayısı fazlalığı bakımından ikinci sırada gelir Turkiye zeytin ağacı sayısının % 25′ten fazlasını temsil eder Bolge zeytin bahcelerinin hemen tamamı, Guney Marmara Bolumu illeri ile kısmen de Doğu Marmara illerinde toplanmıştır Trakya kesimi illerimizde de, tek tuk zeytin ağacına rastlanırAma uretimi ekonomik değildir Guney Marmara Bolumunde ozellikle Balıkesir ili, Aydın ve İzmir illerinden sonra Turkiyenin en buyuk ucuncu zeytincilik merkezi durumundadır Ozellikle Edremit Korfezine doğru geniş alanlar, zeytin bahcelerine ayrılmıştır Bolge zeytin ağacı sayısının, % 45′e yakını bu illerdedirİlin,Bandırma ve Erdek dolayları da, geniş bahcelere sahiptirBursa ilinin en geniş zeytin bahceleri, Gemlik ve Mudanya cevresinde toplanmıştır Batıda Canakkale ve doğuda Kocaeli illerine dğru bahceler, giderek azalır ve seyrekleşir
3)Turuncgiller
Guney Marmarada Turkiyede turuncgil ağacları sayısının %1,5′i bulunmaktadır Bahceler, buyuk coğunluğu ile başta Balıkesir ili olmak uzere, bu il ve Canakkale ili kıyılarında yoğunlaşmıştır
4)Şeftali
Bahce kulturu bicimindeki yetişme bolumlerinden birisi Guney Marmara Bolumudur Yurdumuzun, en kaliteli ve pazar değeri en yuksek şeftali meyvesi, eskiden beri Bursa ili bahcelerinde yetişir Ulkemiz şeftali ağacı sayısı % 25′i bu ilde olup, verimli yıllarda Bursanın uretimi 100 tonu aşar
5)Armut
Uretimi giderek yukselen bir meyvedir Bahcelerin coğu Guney Marmara Bolumundedir
6) İncir
Anavatanı Doğu Akdeniz kıyılarıdır Kışların ılık, yazların sıcak gectiği, yıllık yağışın 600 700 mm olduğu denizel iklimlerde rahatca yetişebilir Soğuğa karşı hassas olduğundan ic bolgelerimizde fazla yetiştirilemez
İncir, en fazla Ege Bolgesindeki Aydın ve İzmir cevresinde uretilir (%90) Bundan başka, az miktarda Akdeniz ve Karadeniz kıyıları ile, Guney Marmara ve G Doğu Anadoluda uretilir
7) Uzum
Kışın 40°C sıcaklığa kadar dayanır Yazın sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan ulkemizde hemen her bolgede yetiştirilir Yazların yağışlı gecmesinden dolayı Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolunun sıcaklığı yetersiz yuksek yerlerinde yetiştirilemez
Uretim en fazla Ege Bolgesinde yapılmaktadır G Doğu Anadolu, İc Anadolu, Marmara ve Akdeniz bolgelerinde de uretilir Ozellikle Ege Bolgesinde Manisa, İzmir, Denizli yorelerinde uretilen cekirdeksiz uzum kurutularak onemli bir kısmı ihrac edilir Uzum, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğundan, ulkemizde elma ile birlikte en yaygın olan meyvedir
Hangi Meyveler Marmara Bolgesinde Yetişir
Marmara Bolgesinde Meyvecilik
1)Fındık
Fındık, Orta ve Doğu Karadeniz Bolumlerinden sonra Doğu ve Guney Marmara Bolumleri illerinde yetiştirilirMarmara Bolgesinde fındık bahceleri ve uretimi Sakarya ili ile temsil edilir Bolge uretiminin (80 bin tonu biraz aşar) % 90′dan fazlasını bu ilimiz verir Verimli yıllarda, ilin kuru kabuklu meyve uretimi, 7075 bin tonu bulur Bolgede, bu ilden başka;Kocaeli (5 bin tonu aşar), Bilecik (3035 ton), Bursa (150 tonu bulur), Canakkale (1520 ton), Tekirdağ (1,53 ton) ve Kırklareli (2530 ton) illerinde de, az cok fındık bahcelerine rastlanır İstanbul uretimi de 500 tonu aşar
2)Zeytin
Marmara Bolgesi, zeytin ağacı sayısı fazlalığı bakımından ikinci sırada gelir Turkiye zeytin ağacı sayısının % 25′ten fazlasını temsil eder Bolge zeytin bahcelerinin hemen tamamı, Guney Marmara Bolumu illeri ile kısmen de Doğu Marmara illerinde toplanmıştır Trakya kesimi illerimizde de, tek tuk zeytin ağacına rastlanırAma uretimi ekonomik değildir Guney Marmara Bolumunde ozellikle Balıkesir ili, Aydın ve İzmir illerinden sonra Turkiyenin en buyuk ucuncu zeytincilik merkezi durumundadır Ozellikle Edremit Korfezine doğru geniş alanlar, zeytin bahcelerine ayrılmıştır Bolge zeytin ağacı sayısının, % 45′e yakını bu illerdedirİlin,Bandırma ve Erdek dolayları da, geniş bahcelere sahiptirBursa ilinin en geniş zeytin bahceleri, Gemlik ve Mudanya cevresinde toplanmıştır Batıda Canakkale ve doğuda Kocaeli illerine dğru bahceler, giderek azalır ve seyrekleşir
3)Turuncgiller
Guney Marmarada Turkiyede turuncgil ağacları sayısının %1,5′i bulunmaktadır Bahceler, buyuk coğunluğu ile başta Balıkesir ili olmak uzere, bu il ve Canakkale ili kıyılarında yoğunlaşmıştır
4)Şeftali
Bahce kulturu bicimindeki yetişme bolumlerinden birisi Guney Marmara Bolumudur Yurdumuzun, en kaliteli ve pazar değeri en yuksek şeftali meyvesi, eskiden beri Bursa ili bahcelerinde yetişir Ulkemiz şeftali ağacı sayısı % 25′i bu ilde olup, verimli yıllarda Bursanın uretimi 100 tonu aşar
5)Armut
Uretimi giderek yukselen bir meyvedir Bahcelerin coğu Guney Marmara Bolumundedir
6) İncir
Anavatanı Doğu Akdeniz kıyılarıdır Kışların ılık, yazların sıcak gectiği, yıllık yağışın 600 700 mm olduğu denizel iklimlerde rahatca yetişebilir Soğuğa karşı hassas olduğundan ic bolgelerimizde fazla yetiştirilemez
İncir, en fazla Ege Bolgesindeki Aydın ve İzmir cevresinde uretilir (%90) Bundan başka, az miktarda Akdeniz ve Karadeniz kıyıları ile, Guney Marmara ve G Doğu Anadoluda uretilir
7) Uzum
Kışın 40°C sıcaklığa kadar dayanır Yazın sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan ulkemizde hemen her bolgede yetiştirilir Yazların yağışlı gecmesinden dolayı Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolunun sıcaklığı yetersiz yuksek yerlerinde yetiştirilemez
Uretim en fazla Ege Bolgesinde yapılmaktadır G Doğu Anadolu, İc Anadolu, Marmara ve Akdeniz bolgelerinde de uretilir Ozellikle Ege Bolgesinde Manisa, İzmir, Denizli yorelerinde uretilen cekirdeksiz uzum kurutularak onemli bir kısmı ihrac edilir Uzum, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğundan, ulkemizde elma ile birlikte en yaygın olan meyvedir