Marul yetiştiriciliği hakkında bilgi
Marul nasıl yetiştirilir
TOPRAK İSTEKLERİ
• Marul pek cok toprak tipinde yetişebildiği halde, en kaliteli urun: organik maddesi fazla, nem tutma kapasitesi yuksek ve drenajı iyi, derin tınlı topraklardan alınır
GUBRELEME
• Ciftlik gubresi toprağın fiziksel yapısını duzeltmek icin kullanılan değerli bir maddedir Bu gubrenin tuz ihtiva etmemesine, yanmış olmasına dikkat edilmelidir Dekara 25 ton kullanılabilir
• Toprak PH'sı 6,57,5 arasında olabilir Duşuk PH'h topraklarda kirecleme yapılmalıdır Zira bu tıp topraklarda kaliteli urun alınamaz ve magnezyum noksanlığı gorulur Magnezyum eksikliğinin tipik belirtisi yaşlı yapraklarda sarı noktalardır Azot noksanlığında ise buyume yavaşlar, renk bozulur Aşın azot gubrelemesi yapraklarda yanıklıklara ve hasattan sonra urunun cabuk solmasına neden olur
• Fosfor noksanlığı, demir ve kalsiyumca zengin topraklarda sıkca gorulur Sonucta, başlar gevşek ve kucuk kalır
• Saf madde olarak: 8 Kgda azot, 6 Kgda fosfor ve 6 Kgda potasyum tavsiyesi, toprak analizleriyle birlikte dikkate alınmalıdır
TOHUM EKİMİ VE DİKİM
• Tohum ekim zamanı yetiştiricilik yapılmak istenen zamana gore ayarlanabilir Gec sonbahar ve kış
yetiştiriciliği icin tarlaya dikim yapılmak istenen zamandan yaklaşık 45 gun once; yaz ekimlerinde ise 20 gun once soğuk yastıklara tohum ekimi yapılmalıdır
• Tohumların en iyi cimlenme sıcaklığı 1518° C'dir Duşuk sıcaklıklarda homojen cıkış elde edilemezken; notr ceşitlerin dışında, 2530° C gibi yuksek sıcaklık derecelerinde hic cimlenme elde edilemez
• Dikim, fideler 4 yapraklı olunca, ceşidin buyukluğune bağlı olarak 3040 cm sıra arası, 2030 cm sıra uzen mesafe ile yapılır Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir
SULAMA
• Marul, buyume periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister
• Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en gec 12 gun icersinde «ulama yapılmalıdır Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 gunden daha uzun olmamalıdır
• Cok sıcak havalarda sulama, mutlaka sabah erken saatlerde yapılmalıdır Aksi halde fizyolojik hastalıklara yakalanma olasılığı artar
HASAT
• Marul genelde elle hasat edilir Hasat edilecek urunu belirlemek tamamen deneyim işidir Yetiştiricilik urunun iklim isteklerine tamamen uygun şartlarda ve doğru ekim zamanında yapılıyorsa, ceşidin tipik ozelliklerini sergilemesi beklenebilir Bunlar: en, boy, gobek yapıp yapmadığı vs gibi ozelliklerdir
• Sıcak havalarda hasat edilen urun cabuk solar, kalitesi duşuk olur Bu nedenle hasadın gunun erken saatlerinde yapılması uygun olur
Marul nasıl yetiştirilir
TOPRAK İSTEKLERİ
• Marul pek cok toprak tipinde yetişebildiği halde, en kaliteli urun: organik maddesi fazla, nem tutma kapasitesi yuksek ve drenajı iyi, derin tınlı topraklardan alınır
GUBRELEME
• Ciftlik gubresi toprağın fiziksel yapısını duzeltmek icin kullanılan değerli bir maddedir Bu gubrenin tuz ihtiva etmemesine, yanmış olmasına dikkat edilmelidir Dekara 25 ton kullanılabilir
• Toprak PH'sı 6,57,5 arasında olabilir Duşuk PH'h topraklarda kirecleme yapılmalıdır Zira bu tıp topraklarda kaliteli urun alınamaz ve magnezyum noksanlığı gorulur Magnezyum eksikliğinin tipik belirtisi yaşlı yapraklarda sarı noktalardır Azot noksanlığında ise buyume yavaşlar, renk bozulur Aşın azot gubrelemesi yapraklarda yanıklıklara ve hasattan sonra urunun cabuk solmasına neden olur
• Fosfor noksanlığı, demir ve kalsiyumca zengin topraklarda sıkca gorulur Sonucta, başlar gevşek ve kucuk kalır
• Saf madde olarak: 8 Kgda azot, 6 Kgda fosfor ve 6 Kgda potasyum tavsiyesi, toprak analizleriyle birlikte dikkate alınmalıdır
TOHUM EKİMİ VE DİKİM
• Tohum ekim zamanı yetiştiricilik yapılmak istenen zamana gore ayarlanabilir Gec sonbahar ve kış
yetiştiriciliği icin tarlaya dikim yapılmak istenen zamandan yaklaşık 45 gun once; yaz ekimlerinde ise 20 gun once soğuk yastıklara tohum ekimi yapılmalıdır
• Tohumların en iyi cimlenme sıcaklığı 1518° C'dir Duşuk sıcaklıklarda homojen cıkış elde edilemezken; notr ceşitlerin dışında, 2530° C gibi yuksek sıcaklık derecelerinde hic cimlenme elde edilemez
• Dikim, fideler 4 yapraklı olunca, ceşidin buyukluğune bağlı olarak 3040 cm sıra arası, 2030 cm sıra uzen mesafe ile yapılır Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir
SULAMA
• Marul, buyume periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister
• Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en gec 12 gun icersinde «ulama yapılmalıdır Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 gunden daha uzun olmamalıdır
• Cok sıcak havalarda sulama, mutlaka sabah erken saatlerde yapılmalıdır Aksi halde fizyolojik hastalıklara yakalanma olasılığı artar
HASAT
• Marul genelde elle hasat edilir Hasat edilecek urunu belirlemek tamamen deneyim işidir Yetiştiricilik urunun iklim isteklerine tamamen uygun şartlarda ve doğru ekim zamanında yapılıyorsa, ceşidin tipik ozelliklerini sergilemesi beklenebilir Bunlar: en, boy, gobek yapıp yapmadığı vs gibi ozelliklerdir
• Sıcak havalarda hasat edilen urun cabuk solar, kalitesi duşuk olur Bu nedenle hasadın gunun erken saatlerinde yapılması uygun olur