Son konular

MASADAN TUZLUĞU KALDIRIN

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Besinlerin içinde bulunan tuz vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Kan basıncının düzenlenmesini ve sıvı dengesini sağlar Aynı zamanda antiseptik özelliği olan tuz, çeşitli gıdaların saklanmasında, koruyucu olarak kullanılır. Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde birçok sağlık problemine neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar çok tuzlu besinlerle beslenmenin beyin kanaması ve kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını gösteriyor.

Ülkemizde yapılan çalışmalarda tuz tüketimimizin Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği değerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.

2008’de Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışmasına’’ göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.

Aşırı tuz tüketimi birçok kronik hastalığın temelini oluşturmaktadır. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketiminin idrardaki kalsiyum miktarını artırmasından dolayı kemiklerde kalsiyum kaybı görülür, kemiklerde kırılma riskinin artmasına ve kemik erimesine (osteoporoz) yol açar. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Yetişkinlerde günlük tuz tüketiminin azaltılması, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, kalp-damar hastalıkları, inme ve kalp krizi risklerini azaltır. Tuz bağırsakların çalışmasındaki etkinliği azalttığından vitamin yetersizliği ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir

Tuz tüketimini azaltmak için;
Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler tercih edilmelidir.
Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine baharatlardan faydalanılmalı.
Maden sularının sodyum içerikleri yüksektir bu yüzden maden suyu tüketilmeden önce sodyum içeriğine bakılmalı sodyum içeriği düşük olan tercih edilmeli.
Turşu, konserveler, ketçap ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır. Bu besinler fazla tüketilmemelidir.
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Daima taze ve tuzsuz besinler tercih edilmelidir.
Sofraya tuzluk konulmamalı.
 

Similar threads

  • Soru
Günümüzde bulaşıcı hastalıklar azalırken kronik hastalarının görülme sıklığının Türk toplumunda giderek arttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ünal, aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Tuzun Zararları Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. Tuzun Vücuda Verdiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar Yüksek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar Yüksek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Tuzun fazlası, kan basıncını yükselttiğinden birçok hastalığa neden olmaktadır. Peki, tuz tüketimimizi nasıl azaltabiliriz? Tuz tüketimi vücut fonksiyonları için oldukça gerekli olmasına rağmen fazla tüketimi kan basıncı dengesini bozduğundan oldukça zararlıdır. Ülkemizde tuz tüketimi Türkiye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt