Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Mazmunlar nelerdir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Mazmunlar nelerdir?​

Mazmunlar benzetmeli, cinaslı ve nükteli sözlerdir.
- Örnek:
- Nergis: Göz.
- Badem: Göz.
- Keman: Kaş
- Ok: Kirpik.
- Servi: Boy.
- Serv-i Revan: Yürüyen sevgili.
- Gonca: Dudak, ağız.

Mazmun nedir ve örnekleri?​

Mazmun nedir ve örnekleri?
Mazmun kelime anlamı olarak “anlam, kavram” demektir. Edebiyatta, bazı düşüncelerin ifadesinde kullanılan klişileşmiş söz ve anlatımlara denir. Mesela sevgilinin ağzı için, “âb-ı hayât, gül, gonca, şarâp ve la’l” mazmunları kullanılır.

Divan şiirinin özellikleri nelerdir?​

Divan Şiiri
- Aruz ölçüsü kullanılmıştır.
- Daha çok tam ve zengin uyak kullanılmıştır.
- Şiirler, “göz için kafiye” anlayışıyla yazılmıştır.
- Nazım birimi olarak ağırlıklı olarak beyit tercih edilmiş, beyte göre az da olsa dörtlük kullanılmıştır.
- Arapça ve Farsça sözcük ve tamlamalar yoğun olarak kullanılmıştır.

Divan edebiyatında göz ne demek?​

Divan edebiyatında göz ne demek?
Göz (çeşm, dîde, ‘ayn): Genellikle kara, siyah, elâ renklerde olan göz en çok nergise ve bademe benzetilmiş. İlginçtir ki göz, kaş, kirpik unsurlarının, divan şiirinde gördüğümüz ilk özellikleri, adeta âşığı perişan etmek üzere yaptıkları iş birliğidir.
Edebiyatta Tapşırma nedir?​
Mahlas yazarların ve şairlerin kullandığı adlardır. Tapşırma ise bu mahlasların don dörtlüklerde geçirilmesine verilen addır. Her bir divan edebiyatı şairi bu mahlaslarını şiirlerde geçirir. Bunun konumu da genelde şiirlerdeki son dörtlükte yer alır.

Sevgilinin saçları neye benzetilir?​

Sevgilinin saçları neye benzetilir?
Saç; rengi, şekli ve kokusu yönüyle dikkat çekmektedir.Saç divan şiirinde şekil olarak uzun ve bukle bukledir. Bu buklelerin her biri aşığın gönlünü bağladığı için kara bir zincire benzetilmektedir. Divan şiirinde sevgilinin saçları dağınık olması nedeniyle şiirlere konu olmuştur.

Divan şiiri nazım türleri nelerdir?​

Kaside, gazel, mesnevi, murabba, muhammes, terkib ve terci-i bend, rubai ve kıt’a gibi hemen bütün nazım şekilleriyle yazılmıştır.

Divan şiiri nasıl yazılır?​

Divan şiiri nasıl yazılır?
Tarihî dönem bildirmeyip tür veya tarz bildiren terimler küçük harfle başlar: divan şiiri, divan edebiyatı, halk şiiri, halk edebiyatı, eski Türk edebiyatı, Türk dili, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, tekke edebiyatı.

Divan edebiyatında çeşm nedir?​

Farsça’da “göz; tavla zarlarında sayıları belirleyen siyah noktalar; vav (و), kaf (ق) ve fâ (ف) gibi harflerin başlarında bulunan yuvarlak içindeki beyaz kısım”, mecazen “ümit, özlem; yakınlık, ön; aziz” anlamlarına gelir.

Cönk Nedir Türk Edebiyatı?​

Cönk Nedir Türk Edebiyatı?
Cönk, Türk halk edebiyatında saz şairlerinin, kendilerinin veya başkalarının şiirlerini derledikleri, (alttan yukarıya) uzunlamasına açılan, çoğunlukla deri kaplı defter. Antolojiye benzeyen bu defterlere halk dilinde sığır dili, ya da dana dili de denmektedir.
Tapşirma ne demek?​
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve “şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi” olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir. Divan ve tekke edebiyatlarında, şairlerin on üçüncü yüzyıldan itibaren, mahlas kullandığını görmekteyiz.
 
Mazmunlar, edebi eserlerde sıkça kullanılan benzetmeli, cinaslı ve nükteli sözlerdir. Bu sözler belirli bir düşünceyi veya duyguyu daha etkili ve güzel bir şekilde ifade etmek için kullanılır. Örneklerde verilen "Nergis: Göz", "Badem: Göz", "Keman: Kaş", "Ok: Kirpik", "Servi: Boy", "Serv-i Revan: Yürüyen sevgili", "Gonca: Dudak, ağız" gibi ifadeler mazmunlara örnektir.

Divan edebiyatında göz, genellikle kara, siyah, elâ renklerde olan göz en çok nergise ve bademe benzetilmiştir. Şiirlerde göz, kaş ve kirpik gibi unsurlar sevgilinin güzelliğini, etkileyiciliğini vurgulamak için kullanılmıştır. Divan edebiyatındaki göz mazmunu, aşk ve aşık olanın hislerini, sevgilinin güzelliğini, etkileyiciliğini anlatmak için sıkça kullanılan bir tema olmuştur.

Edebiyatta "Tapşırma" ise bir yazarın veya şairin kullandığı mahlasın, don dörtlüklerde geçirilmesine verilen addır. Her bir yazar veya şair, eserlerinde kullandıkları mahlaslarını şiirlerde kullanırken, bu mahlasların geçirildiği bölüme "tapşırma" denir. Bu gelenek, divan edebiyatında, halk edebiyatında ve tekke edebiyatında gözlemlenebilir.

Sevgilinin saçları da divan edebiyatında sıkça kullanılan bir benzetme konusudur. Saçın rengi, şekli ve kokusuyla ilgili ayrıntılar şairlerin saçları farklı şekillerde tasvir etmelerine olanak tanır. Saçlar, sahibine ait güzellik ve çekicilik yönlerini vurgulamak için kullanılan bir motif olarak karşımıza çıkar.

Divan şiirinde kullanılan nazım türleri arasında kaside, gazel, mesnevi, murabba, muhammes, terkib ve terci-i bend, rubai ve kıt’a gibi çeşitli nazım şekilleri bulunmaktadır. Her nazım şekli farklı bir tarz ve yapıya sahip olup şairin duygularını ve düşüncelerini farklı biçimlerde ifade etmesini sağlar. Divan edebiyatı, zengin nazım türleriyle öne çıkan bir edebi geleneğe sahiptir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri