Meditasyon Her Şeye Kadir Bir Sihir Mi, Yoksa İçi Boş Bir Balon Mu?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Malum, ferdî gelişim son vakitlerin favori mevzularından. Ferdî gelişim deyince, hiçbir bilimsel desteği olmayan Secret, Melek Terapisi NLP üzere teknikler maalesef çoğunlukta. Hal bu türlü olunca insan ferdî gelişim ismi altında tanınan olan her teknikten şüphelenir oluyor. Meditasyon da son vakitlerin beğenilen mevzularından. Pekala meditasyon nedir? İçi boş yeterli pazarlanmış bir balon mu? Bir mucize mi? Kısa yanıtım: ikisi de değil. Uzun yanıtı aşağıda okuyabilirsiniz.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, doğu ideolojisinden gelen bir pratik olsa da, bugün batıda da ağır olarak kullanılıyor. Bilhassa de farkındalık meditasyonu olarak isimlendirilen bir alt cins son yıllarda psikoterapi pratiğinde kendine yer buldu. Bu nedenle de meditasyon konusunda yapılan araştırmaların sayısının son yıllarda arttığını söylemek mümkün. Genel olarak özetlemek gerekirse bu araştırmalar, bilhassa korku üzere durumlarda, meditasyonun tesirli bir araç olabileceğini söylüyor. Meditasyon, söz kökü olarak latince “düşünce” ve “kısıtlama” sözlerinden türemiş. Bir yerde meditasyonu, kanıyı belirli bir alanda ağırlaştırmak üzere algılamak yanlış olmaz aslında. Meditasyon dikkatinizi toplamada, hislerinizi yönetmede size yardımcı olabilecek bir araçtır. Yardımcı diyorum zira tek başına meditasyonun mükemmeller yaratmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bu yalnızca sizin kullanımınıza sunulmuş bir metot. Siz bu metodu kullanmadan da pek istikrarlı bir yaşama sahip olabilirsiniz, elbette. Meditasyon nedir sorusuna karşılık vermenin en kolay metodu sanırım, öncelikle, “meditasyon ne değildir?” sorusuna karşılık aramaktan geçiyor:

Meditasyon dini bir pratik değildir.
Din ile münasebetiniz nasıl olursa olsun meditasyonu kullanabilirsiniz. Meditasyonun din ile ve dua etmekle hiçbir alakası yoktur.

Meditasyon her kaygıya deva mucizevi bir yol değildir.
Meditasyonu niyetlerinizi, düşünme biçiminizi eğitmek üzere görebilirsiniz. Bir nevi beyin jimnastiği üzere. Elbette size kıymetli katkıları olabilir. Lakin ağır ve derin bir sorun ile uğraş için tek başına meditasyon kâfi olmayacaktır.

Meditasyon yaparken bağdaş kurarak oturmak zorunda değilsiniz.
Meditasyon deyince akla gelen fotoğraf, bacaklarını birbirinin içinden geçirmiş, lotus durumu ismi verilen konumda meditasyon yapılmasıdır. Bağdaş kurmanın çok daha zahmetli ve sıkıntı bir hali olan bu durum meditasyon yapmak için olmazsa olmaz değildir. İstediğiniz her konumda meditasyon yapabilirsiniz. Oturmanız, gözlerinizi kapatmanız kaide değil. Alışveriş merkezinde birşeyleri beklerken yapabileceğiniz 3-4 dakikalık meditasyonlar bile var.

Meditasyon hiçbir şey düşünmemeye çalışmak değildir.
Meditasyon ile ilgili en değerli mitlerden biri de meditasyonun hiçbir şey düşünmemek olduğudur. Fizyolojik olarak beynimizin hiçbirşey düşünmeden durması imkansızdır. Beynimiz daima düşünür, daima niyetler ile uğraşır bu da çok doğaldır. Meditasyonun yapmaya çalıştığı, hiçbir şey düşünmemenizi sağlamak değildir. Hatta pek çok meditasyon pratiğinde beyninizi rahat bırakmanız ve istediği her şeyi düşünmenize müsaade vermeniz istenir.

Meditasyon yaparken güç ve gibisi spiritüel alanlar ile ilgilenme mecburiyeti yoktur.
Kimi meditasyon disiplinleri daha “ruhani” bir tutum ile yapılır. Şayet dilerseniz elbette bunu yapmanız mümkün fakat bu kural değildir. Bunu bir beyin antrenmanı, bir fikir alıştırması üzere düşünüp yapmak da mümkündür.
Meditasyonu özetleyecek olursam, bilhassa de farkındalık temelli meditasyonlar için varoluşunuzun, bedeninizin, his ve niyetlerinizin farkına varmak, “kendinizi gerçek manada dinlemek” için verilmiş bir beyin molası demek yanlış olmaz.

Nasıl Yapılır?

Meditasyon için vilayetle de kıymetli kurslara gitmenize gerek yok. Başlangıç için aşağıda yazdığım adımları deneyerek başlayabilirsiniz: Bu çalışmaya başlangıç için 5 dakika ayırmanız kâfi olacaktır. Rahatsız edilmeyeceğiniz bir yere geçin. Ortam sessiz olur ise başlangıç için daha âlâ olur, lakin biraz tecrübe kazandıktan sonra buna gerek duymayabilirsiniz.

Rahatça oturun. Ayaklarınız yere değsin. Ellerinizi bacaklarınızın üzerine yavaşça bırakın.

Gözleriniz açık olsun. Bakışlarınızı aşikâr bir yere odaklanmayın, rahat ve yumuşak bir odağınız olsun.

Burundan derin nefes alın ve ağzınızdan verin. Bunu, bilhassa birinci vakitlerde sesli bir biçimde yapın, yanınızda biri olsa idi duyabileceği halde.

3-4 nefesin akabinde gözlerinizi kapatın.

Burundan, doğal bir halde nefes almaya devam edin.

Sakince nefes alışverişleriniz devam ederken fizikî duyumlara odaklanın: Bedeninizin koltuğa/sandalyeye değdiği yerlerde nasıl bir hissiniz var? Bedeninizin koltuğa yaptığı baskıyı, tartısı hissetmeye çalışın. 2-3 dakika bu formda devam edin. Şayet aklınıza öbür kanılar gelirse bu çok doğaldır. Fark ettiğiniz an onları kovmaya çalışmadan sakince dikkatinizi tekrar fizikî duyumlara odaklayın.

1-2 dakika boyunca tüm denetimi ve odaklanmayı bırakın. Bırakın beyniniz ne yapmak istiyorsa onu yapsın. Ne düşünmek istiyorsa onu düşünsün.

1-2 dakikanın akabinde odağınızı tekrar fizikî duyumlarınıza verin ve tekrar 1-2 dakika kadar devam edin.

Hazır olduğunuzda gözleriniz açın.
Bu tanımladığım elbette epeyce kolay bir meditasyon. Lakin başlangıç için kâfi olacağı kanısındayım. Özetlemek gerekirse meditasyon, bilimsel olarak araştırılan ve aşikâr alanlarda bilimsel dayanağa sahip bir prosedürdür. Fakat öbür tüm sistemlerde olduğu üzere her kaygıya deva bir mucize değildir. İç istikrarınızı sağlamada, his ve kanılarınız farkına varmada size yardımcı olabilir. İstikrarlı ve keyifli günler dilerim
 
Üst Alt