Meme de oluşan her kitle kanser değildir

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kanser çok korkulan bir hastalık olduğu için, göğüste kitle denildiğinde akla çabucak göğüs kanseri gelir. Ayrıyeten göğüste bir kitle hisseden hastanın, kanser dehşetiyle önemli bir tasaya kapıldığını görürüz. Gelgelelim bu dehşet yansızdır, zira bayanlarda yeterli huylu göğüs illetlerinin ve buna bağlı gelişen şiddetli ağrıların görülme orantısı kanserden daha yüksektir.

Yeterli Huylu Göğüs Marazları Denildiğinde Ne Anlıyoruz?


Günümüzde sekiz hatundan birinde hayatı boyunca göğüs kanseri geliştiği için, göğüs illetleri denildiğinde kanser tanı ve tedavisi daha tanınan bir mevzu olarak önümüze çıkmaktadır. Gelgelelim göğüs marazları günlük pratiğimizde daha sıklıkla karşılaşmış olduğumuz durumlar, yeterli huylu göğüs illetleri ve bunların bir kısmına bağlı olarak gelişen göğüs ağrısıdır.
Âlâ huylu göğüs marazları denildiğinde aklımıza birinci gelenler göğüs kistleri, fibroadenomlar, filloid tümör, intraduktal papillom, duktektazi, yağ nekrozu ve göğüs enfeksiyonlarıdır. Göğüs kistleri göğsün en sık rastlanan lezyonlarıdır. Çok yaygın görüldükleri için günümüzde bir hastalık olmaktan çok olağanın varyasyonu olarak kabul edilir.

Düzgün Huylu Göğüs Değişimleri Nasıl Saptanır?

Klinik muayene, görüntüleme formülleri yahut denetim hastalarına öğretilen kendi kendine göğüs muayenesi ile birinci belirtiler saptanmaktadır.

Göğüs hastalıklarında en sık rastlanan bulgular, göğüste kitle ele gelmesi, ağrı, göğüs başı akıntısı ve göğüs derisindeki değişikliklerdir. Göğüs görüntülemesinde en sık Mamografi ve Ultrasonografi kullanılır, kesin tanı için biyopsi yapılır böylelikle göğüs illetinin yeterli huylu olup olmadığı katılık kazanır.

“Fibroadenomlar göğsün en sık görülen uygun huylu tümörüdür.Fibredenom ultrason ve mamografide oval formlu, düzgün konturlu halde görülebilir. Kesin tanı iğne biyopsisi ile konulur.”

Fibroadenomlar Hakkında Malumat Verebilir Misiniz?


Göğsün en sık görülen uygun huylu tümörüdür. Kansere dönüşüm beklenmez. Birden fazla hengam radyolojik imgesi tanı koymak için kafidir. Radyolojik ya da klinik kuşku halinde iğne biyopsisi ya da cerrahi biyopsi ile tanı konur. Hastanın yakın akrabalarında kanser varsa, fibroadenom boyutları büyükse, takipte büyüme ya da biçim değişikliği saptanmışsa, göğüste estetik kusur oluşturan deformiteye neden oluyorsa ve hasta, takip etmek istemiyorsa cerrahi olarak çıkartılır.

Bunun dışında, biyopsiye gerek görülmeyen vakalarda 6 ay ara ile en az 2 yıl ultrasonografi ile kitlenin takip edilmesi, takipte büyüme ya da biçim değişikliği saptanması halinde cerrahi olarak çıkartılması önerilir.

Göğüs dokusu hiçbir hengam tıpkı yapıyı hayat uzunluğu sürdürmez, bu nedenle hastalarımıza sınırlı aralıklarla denetime gelmelerini öneriyoruz, böylelikle yeni oluşabilecek kanserli bir doku erken evrede tanı ve tedavi göreceğinden muvaffakiyet nispetleri yükselmektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Göğüs yapısı ve dokusu nedir? Sağlıklı göğüs dokusu; yağ, bağ dokusu (destek doku), salgı bezleri, lob ismi verilen 15-20 kısım ve bunun daha küçük kısımları olan lobüllerden oluşmaktadır. Lob ve lobüller, göğüs ucunda sonlanan, kanal ismi verilen ince tüplerle birbirine bağlanır. Bu yapıların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Göğüs polikliniklerine başvuran hastaların en sık şikayeti göğüs ağrısı, 2. sıklıkla da göğüste kitledir. Gayrı şikayetleri göğüs başı akıntısı, göğüste büyüme, göğüs başında içe çekilme ve kozmetik meselelerdir. Göğüs her ay adet periyodunda değişim gösteren bunun yanında biyolojik yaşla da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Göğüsteki kitlelerin (sertlik ve yumruların) tanısı nasıl yapılır? Göğüs kitlelerinin (sertliklerinin) tanısında olmaz sa olmazımız kişinin kendi kendini muayene etmesidir. Lakin bu ayakta ve bir elin iki parmağı arasında sıkarak değil, yatar vaziyette ve bir elin ortadaki üç parmağı ile hamur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Göğüs illetleri ve en değerlisi de göğüs kanserleri hatunlarda en sık raslanan marazlardan biridir. Bu nedenle bireylerin göğüs illetleri konusunda bilinçli ve uyanık olmaları gerekir. Bu mevzuyu saplantı haline getirmeyiniz. Lakin, haberli ve önlemli olunuz. • Göğüs illetlerinden korunmak için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Göğüs kanseri hiç kuşkusuz derhal her bayanın dehşetli düşü. Lakin birçok bayan eline bir kitle geleceği korkusuyla kendi kendini elle muayeneden ve mamografi yaptırmaktan kaçınıyor. Meğer günümüzde gelişmiş devletlerde ömürleri boyunca her 8 bayandan birinde gelişen göğüs kanserinde erken tanı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt