Meme Dikleştirme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Meme dokusu dinamik bir dokudur. Ergenlik ile birlikte memeler gelişir ve kişisel özelliklere göre değişik büyüklük ve yapıya sahip olur. Yapılan doğumlar, kilo alıp vermeler sonrasında büyüyen memenin kılıfı deridir. Deri ve meme içerisindeki taşıyıcı bağ doku kalitesi zamanla bozulur. Büyüyen ve genleşen meme, sonrasında küçülse de bu kılıf ve destek doku eski formunu alamaz ve sonuçta içerisi boşalmış bir torba gibi sarkamaya başlar. Bozulan meme formunun tekrar kazanılması için yapılan ameliyatlara meme dikleştirme ameliyatları denir.

Meme dokunuzun desteği yeniden toparlanarak meme başı eski yerine tekrar getirilmeye çalışılır. Ancak bu toparlama işlemi bazen tek başına yeterli olmayabilir. Eğer meme dokusundaki hacim kaybı fazla ise bu kayıp hacmin yerine konması gerekir. Bu amaçla meme dikleştirme ameliyatı sırasında, meme implantı da kullanılarak daha iyi bir sonuca ulaşılabilir.

Yapılma Nedenleri


Göğüsün sarkmasına yol açan çok çeşitli faktörler mevcuttur.Yaşla birlikte derinin elastikiyetini yitirmesi nedeniyle insan vücudunun birçok bölgesinde oluşan sarkmalar en göğüs dokusunda da kendini gösterir. Bu duruma hormonal değişimler, genetik miras, gebelik, emzirme, yer çekiminin etkisi, kilo alıp-verme, sigara kullanımı gibi nedenlerde eklenince sarkmanın boyutu artar. Göğüs dikleştirme ameliyatları bu problemleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak amacıyla yapılan operasyonlardır.

Ameliyat Öncesi Dikkat Edilecek Noktalar

Ameliyat öncesi göğüs muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Tehlike arz edecek durumlarda veya 40 yaş üstü kişilerde meme ultrasonografisi ve mamografi ile göğüs değerlendirilip operasyon için karar verilmelidir. Operasyon öncesinde sigaranın bırakılması daha çabuk ve sorunsuz iyileşmenizi sağlar. Aspirin ve bazı diğer ilaçlar, ayrıca bazı bitkisel ilaçlar veya bitkisel destek gıdaları ameliyat sonrasında kanamayı artırabileceğinden mutlaka operasyon öncesinde kesilmelidir.

Operasyon Yöntemleri

Göğüs dikleştirme ameliyatlarında hangi tekniğin hasta için en uygun olduğuna, yapılacak muayene sonrası, göğüsün sarkma derecesi, doku elastikiyeti, hacim kaybı olup olmadığı değerlendirilerek karar verilir. Yapılacak kesiler, deformasyonun derecesine göre, meme başı çevresi, meme başından aşağıya dik kesi ya da ters T harfi şeklinde olabilir.

Anestezi Yöntemi ve Süresi

Meme dikleştirme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ameliyat ortalama 3 saat sürer. Hasta ameliyattan sonra genellikle aynı gün veya ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Dikişler 10-12. günler civarında alınır. Hastalar; önerilen uygun sütyeni giyerek birkaç gün sonra günlük aktivitelerine ve sosyal hayatlarına dönebilirler.

İyileşme Süreci

Ameliyatta, sarkıklığın derecesi ve ameliyatın yöntemine göre farklı büyüklük ve yerlerde kesi izleri olabilir. Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra özellikle ilk birkaç gün kol hareketlerinde ağrılar oluşabilir. Bu durumda ağrıyı kontrol etmek için kuvvetli ağrı kesiciler kullanılır. Ameliyat yönteminize bağlı olarak memelerinizin her iki yanında drenler olabilir. Drenleriniz ilk birkaç gün içinde çekilir. Göğüsün ideal şeklini bulması 3-4 ayı bulmaktadır.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar
3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınmalısınız.
Birkaç hafta boyunca egzersizlerinizi sınırlandırmalısınız.
Doktorunuzun önereceği sütyeni düzenli olarak kullanmalısınız.
Yara bölgelerinizin yumuşaması ve dokularınızın güçlenmesi için 6 – 8 hafta kadar geçmesi gerekir. Bu süre boyunca göğüslerinize hafif bir temas dışında her türlü müdaheleden kaçınmanız gerekmektedir.
Emzirmek ile ilgili bir beklentiniz varsa bu açıdan süt kanallarını korunarak ameliyatınız yapılacağından fiziksel olarak buna engel bir durumunuz olmaz.
 
Üst Alt