Son konular

Meme kanseri riski altında mısınız?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Göğüs kanseri hatunlarda en ziyade görülen kanserdir. Göğüs kanseri, hücrelerin kanser niteliği kazanması (sınırsız ve denetimsiz çoğalma, büyümeye başlaması) sonucu oluşur.
Yerkürede ve memleketimizde hatunlarda en sık görülen kanser olan göğüs kanseri her 8-10 bayandan birinde ömür boyunca oluşmaktadır. Ancak, çok az kişi bunun kıymetini anlamakta yahut risk altında olduğunun farkına varmaktadır.
Yeni tedavi seçenekleri giderek artmakla birlikte, göğüs kanserinde muvaffakiyet erken tanıdan geçmektedir. Göğüs kanserine erken tanı konulursa illetten kurtulma talihi %96’dır. Bu sebeple erken tarama tetkiklerini yaptırmak ve sizi erkenden uyaracak ve doktora başvurmanızı sağlayacak belirtileri güzel bilmek gerekmektedir.

Risk altında mısınız?
Göğüs kanseri riski, hatunlarda salgılanan östrojen isimli hormona maruziyet mühletine bağlı olarak artmaktadır. Göğüs kanseri riskini artıran ögeler:

Yaş: Yaş ilerledikçe (özellikle 50 yaşından sonra) göğüs kanseri riski artmaktadır. 25 yaşındaki her 20.000 hatundan birinde göğüs kanseri görülürken, 80 yaşına ulaşan hatunlarda bu risk her 8 bayanda teğe çıkmaktadır.
Aile hikayesi: Ailesinde, bilhassa 1. nokta yakınlarında, göğüs kanseri ve/veya over kanseri olanlarda risk artmaktadır.

Adet başlangıç ve menapoz yaşı:Erken yaşta adet görmeye başlayanlar (12 yaş öncesi) ve geç menapoza girenlerde (50 yaşından sonra), göğüs dokusu daha uzun östrojen hormonu tesirinde kaldığı için göğüs kanseri riski artmaktadır.

Veladet ve emzirme:Hiç veladet yapmamak, geç veladet yapmak (30 yaş sonrası), emzirmemek riski artırmaktadır.

Hormon tedavileri:Menapoz sonrası denetimsiz kullanılan hormon tedavileri riski artırmaktadır.

Kilo:Şiddetli kilolu olmak, yağlı beslenmek riski artırmaktadır.

Genetik:Göğüs kanserlerinin yanlız %5-10’u genetik bir bozukluğa bağlıdır. Ailesinde erken yaşta göğüs kanseri görülen birden ziyade yakını olan, göğüs kanseri ve over kanseri birlikte görülen yakını olan, çift taraflı göğüs kanseri yahut erkek akrabasında göğüs kanseri hikayesi olan şahıslara genetik testlerin yapılması önerilmektedir.

Veladet denetim hapı:Tartışmalı bir mevzu olmakla ile birlikteriski artırdığı gösterilmemiştir.

Diyet:Hayvansal besinlerden sakınmak, yağlı besinlerden kaçınmak, meyve ve zerzevat yüklü beslenmek ve ülkü kiloyu korumak riski azaltmaktadır.

Fizik aktivite:Kilo artışını önlemekte ve riski azaltmaktadır.

Alkol:Nizamlı tasarruf riski artırmaktadır

Belirtiler nelerdir?
Göğüs kanserinin en sık belirtisi göğüste ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir. Lakin, hastaların %10 kadarı, kitle olmaksızın ağrı hissetmektedir. Göğüs kanserinin daha seyrek görülen belirtileri göğüste oluşan muvakkat olmayan değişimler (örneğin kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar), akıntılar, aşınma, göğüs ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi de dahil olmak üzere göğüs ucu belirtileridir. Tedavisi en kolay olan erken evredeki göğüs kanserleri tipik olarak hiçbir belirti göstermezler. Bu nedenle, hatunların göğüs kanserinin erken tanısı için önerilen denetim programlarını pratikleri çok kıymetlidir. Göğüs kanserine erken evrede tanı konması, tedavi seçeneklerinin sayısını, tedavinin muvaffakiyete ulaşma ve hayatta kalma bahtını değerli nispette arttırır.

Erken tanı için tarama tetkikleri nelerdir?
Erken tanı için temelde önerilen birbirlerini tamamlayıcı üç sistem vardır:

Şahsî (Kendi kendine yapılan) göğüs muayenesi: 16 yaş sonrası, adetin 7-10. günleri arasında ayda bir defa yapılması önerilir. Kendi kendine göğüs muayenesinin nasıl yapıldığı konusunda Fotoğraf 1-4’e bakınız.

Klinik (Doktor tarafından yapılan) göğüs muayenesi: 20-40 yaş arası 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise yıllık olarak tabip tarafından göğüs muayenesi yapılması önerilir.

Mamografi: Standart seviyede riski olan bayanlarda 40 yaşından itibaren yıllık mamografi yapılması göğüs kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlamaktadır.

Aylık kendi göğüs muayenesi ve yıllık mammografisi tertipli yapılanlarda göğüs kanseri 0.7 cm çapında yakalanırken, kendi muayenesini vakit devir yapan ve sistemsiz mammografi yapılanlarda tümör yakalandığında çapı 1.4 cm olmaktadır. Kendi göğüs muayenesini yapmayan ve sistemsiz mammografi yaptıranlarda tümör yakalanma boyutu 2.3 cm ve bu muayene ve mammografileri hiç yaptırmayanlarda tümör yakalama çapı 3.8 cm olmaktadır. Bu datalar nizamlı aylık kendi kendine muayene ve tertipli mammografi yaptıranlarda göğüs kanserinin çok erken evrede yakalanabildiğini göstermektedir.

Göğüs kanserinde cerrahi tedavinin alanı nedir?
Göğüs kanserinin erken evresinde en faal tedavi cerrahidir. Halk arasındaki yanlış inanışlar sebebiyle, hastalar cerrahi önerildiği devir tedaviyi reddedebilmektedir. Göğüs kanserinde cerrahi tedavi önerilenler, illetleri erken evrelerde olan ve ameliyatla kanserli doku tam olarak çıkartılabildiğinde ömür talihi en yüksek hasta kümesini oluşturmaktadır.

UNUTMAYIN:

Kendi kendine göğüs muayenenizi her ay tertipli olarak yapınız. Yeni bir şişlik yahut yara ile karşılaşırsanız derhal merkezimize müracaatınız.

Kırk yaş sonrasında kesinlikle yılda bir defa mammografi yaptırınız.

Erken tanı hayat kurtarır.

Sistemli takiplerinizi yaptırınız. Göğüs kanseri belirtileri ve risklerini öğreniniz. Bunlardan birisi yahut birkaçı siz yahut yakınlarınızda varsa, acilen hekiminize müracaatınız.

Göğsünüzün hepsi yahut bir kısmının alınması seçeneklerini münferit munfasıl konuşup her bir usulün farkını ve avantajlarını öğreniniz.

Kısa bir muayene ve denetim size hayatta çok şey kazandırabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Göğüs kanseri hatunlarda erkeklere orantıyla çok daha çokça görülen bir kanser cinsidir. A.B.D’de Amerikan Kanser Derneği’nin saptamalarına nazaran hatunlarda en sık görülen kanser tipi olduğu bilinmektedir. Akciğer kanserinden sonra kansere bağlı ölümlerde 2. sırada mahal almaktadır. Her sekiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Göğüs kanseri hakkında bir çok haberin var olmasına rağmen bu marazın kesin nedeni hala bilinmemekte ve oluşumu engellenememektedir. Teknolojideki ilerlemelerle birlikte görüntüleme sistemlerinin gelişmesi, cerrahi aletlerin ve tekniklerin ilerlemesi ve genetik bilimindeki devrim ile göğüs...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Göğüs kanseri artık kabus değil... Yeni gelişmeler ile göğüs kanserinde bayanlar göğsünü kaybetmeden, velev eskisinden daha hoş estetik görünümle bu marazı atlatmak mümkün Ünlü Göğüs Cerrahı U.Veronosi” erken evrede saptanmış göğüs kanserli hatunların göğsünü büsbütün alarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Göğüs yapısı ve dokusu nedir? Sağlıklı göğüs dokusu; yağ, bağ dokusu (destek doku), salgı bezleri, lob ismi verilen 15-20 kısım ve bunun daha küçük kısımları olan lobüllerden oluşmaktadır. Lob ve lobüller, göğüs ucunda sonlanan, kanal ismi verilen ince tüplerle birbirine bağlanır. Bu yapıların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
-Meme kanserinin nedeni nedir ? Göğüs kanserinin nedeninin tam olarak bilinmemektedir. Lakin burada, kalıtım, beslenme hali, sosyo-ekonomik durum, regl durumu, doğumlar, tevellüt denetim hapları üzere birçok faktörden bahsedilebilebilir. Göğüs kanserinde erken tanı hayatı etkileyen en değerli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt