Son konular

Meniere hastalığı nedir? Beslenmesi nasıl olmalıdır?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Meniere illeti, halk arasında iç kulak tansiyonu olarak bilinir. Orta yaş ve ileri yaşta daha sık görülür. Meniere illeti şiddetli baş dönmesi, işitme kaybı ve kulak çınlamasının birlikte bulunduğu, ataklar halinde seyreden bir hastalıktır. Meniere marazının asıl nedeni, iç kulaktaki sıvının ve bu likit basıncının artmasıdır. Bu sıvının basıncının neden arttığı ve neyin bu durumu tetiklediği ise tam olarak bilinmemektedir. Sebebi tam olarak bilinmese de virüs enfeksiyonları, alerjiler, otoimmün mekanizmalar ve genetik yapının bu durumu tetiklediği düşünülmektedir.

Meniere marazı belirtileri:

Baş dönmesi

Kulak uğultusu

Başta dalgalı işitme kaybı

Kulakta dolgunluk hissidir.

MENİERE ILLETI VE BESLENME TEDAVİSİ

Meniere illetinin tedavisi 3 kısımda incelenir. Bunlar;

Ani baş dönmesi ataklarının tedavisi

Basınç artışının önlenmesine yönelik önlemler

Cerrahi tedaviler

Ani baş dönmesi ve kulak içi basıncın anormal artmasını önlemek için beslenmeye dikkat edilmelidir. Çeşitli çevresel ve diyet değişiklikleri atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilmektedir. Meniere illetinde beslenme tedavisi denilince akla furstenberg diyeti gelir.

Furstenberg Diyeti: Likit alımı kısıtlanmaz, bunula birlikte çok çokça ölçüde su tüketimi önerilmez. 1934'te Furstenberg Meniere Illetindeki semptomların Na (sodyum) retansiyonuna bağlı olduğunu göstermiştir. Çok tuz tüketimi vücut hücrelerinde su tutulumuna neden olarak iç kulak içerisinde likit artışı görülmektedir. Diyette tuz kısıtlanması önermiş, diüretiklerin vertigo ataklarını denetim ettiğini ortaya koymuştur. Sodyumdan güçlü besin alımı kısıtlanır. Tüm yiyeceklerin tuzsuz hazırlanması önerilir. Sıhhat beslenmede önerilen tuz alımı günde 1-2 gramdır.

Alkol, çay ve kafeinli içecekler diüretik tesir gösterdiklerinden ötürü vücuttan likit kaybına neden olacağından kulak içi basıncın artmasına neden olmaktadır.

Olağan şeker tüketimi kilo artışına doğal olarak hormonal dengeyi bozarak bireyde tansiyonun istikrarsızlaşmasına neden olacağından şeker tüketimi azaltılmalıdır. Şayet ki birey streoid bazlı ilaç kullanmıyorsa, diyabet tanısı yoksa ve ülkü yükte ise; bal, pekmez, reçel ve şeker üzere kısıtlama yapılmaz

Gerilimden uzak durulmalıdır. Zira gerilimli durumlarda bireyler farkında olmadan beslenme biçimlerini ya da tertiplerini istemeden olsa etkilemektedirler. Bu esnada şiddetli besin alımında kilo artışına neden olarak hücre içi likit istikrarını bozulur. Tedavi aşamasında sağlıklı sonuç alabilmek için birey kilo almamaya ihtimam göstermelidir.

Nikotin tüketimi bireylerde gerilime ve sinirliliğe neden olduğu üzere hücre içerisinde oksijen kapasitesini de etkilemektedir.

Yumurta, balık, et, ekmek, pirinç, makarna, meyve, zerzevat, süt, yağda kısıtlama yoktur.

Tuzlu et ve balık, tuzlu ekmek, tuzlu yağ, ıspanak, peynir, zeytin, havuç, marul, istiridye v.b kısıtlanmalıdır.

Şalgam, al turp, incir, pancar, çilek, tereyağı, balkabağı, yerfıstığı vb. besinler haftada ikiden çokça tüketilmemelidir.

Tuz noktasına KCL (potasyumu tuzu) kullanılabilir.

Şayet hastalar diyabetikse yahut kolesterolleri yüksek seviyede ise, hastaya sağlıklı beslenme eğitimi verilerek ülkü tartıya ulaşması önerilmelidir. Bunun yanında sıhhat koşulları el verdikçe egzersiz yapılmalıdır. Açık havada yapılan egzersizlerinde glikolopid metabolizması dolaysıyla olarak Tiazid kümesi diüretikler kullanılarak sodyum absorbsiyonu bloke edilir ve semptomlar hastaların %50 ’sinde denetim altına alınabilir. Bu öbekte yan alan diüretikler Hidroklorotiazid Diyazide, Furosemid ve Amilorid’dir.

Diüretik ilaçlar vücuttan likit atılımı gerçekleştirirken mineral atılımına da neden olmaktadır. Mineral eksikliğinde kulak içi basıncın artmasına ve tansiyon düzensizliğine neden olabilmektedir. Bu nedenle Meniere illetinin tedavisinde besin- ilaç etkileşimini göz önüne alarak beslenme programı ayarlanmalıdır.

Meniere marazı otoimmun bir hastalık olduğundan medikal tedavide streoid bazlı ilaçların tasarrufu bireylerde kan şekerinin istikrarını ve likit istikrarını etkilemektedir. Glukokortikoid yani streoid bazlı ilaçların tasarrufunda şekersiz ve tuzsuz diyet önerilmektedir.

Yapılan çalışmalarda Meniere illeti olan bireylerin %85’inden fazlasında hayat üslubu değişikliği ile birlikte medikal tedavi formülü cerrahi sisteme nazaran daha tesirli olduğu görülmüştür. Bununla bir arada Meniere hastalarında diyet değişikliği marazın seyrini yavaşlatmaktadır.
 

Similar threads

  • Soru
Meniere illeti; iç kulak sıvılarının basınç artışıdır. Halk arasında iç kulak tansiyonu olarak da bilinir. Meniere marazı şiddetli baş dönmesi, işitme kaybı ve kulak çınlamasının birlikte bulunduğu, ataklar halinde seyreden bir hastalıktır. Meniere marazı iç kulakta bulunan, istikrar ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru
İç kulakta bulunan ve istikrardan sorumlu sıvılardaki basınç artışının neden olduğu bir hastalıktır. İç kulak sıvılarındaki bu basınç artışının sebebi ekseriyetle malûm değildir. Likit üretimi atılımdan çokça olursa, ya da likitlerin boşaldığı kanallarda tıkanıklık olursa basınç artışı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Meniere hastalığı, Fransız doktor Prosper Meniere tarafından 1861 yılında ilk kez tanımlanmıştır. Vertigo (baş dönmesi), kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve işitme kayıpları ile ortaya çıkan bir iç kulak hastalığıdır. İç kulağın endolenfatik sistemde oluşan sıvı basıncı nedeniyle oluşan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Meniere hastalığı iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu sıvılardaki basınç artışının neden olduğu ve en önemli bulgusunun ataklar halinde baş dönmesi olduğu bir hastalıktır. Her yaşta görülebilmesine rağmen 40 yaş civarında başlaması daha sıktır. %20 civarında iki kulak birden hastalanır. Ne...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Meniere Hastalığı - Meniere Hastalığı Belirtileri - Meniere Hastalığı Tedavisi M nière hastalığı, iç kulak sıvılarının mikrobiyotik oluşumlar ile aşırı miktarda artması veya aşırı miktarda azalması durumunda hastaya denge kaybı ve işitme güçlüğü yaşattıran bir çeşit hastalıktır. Sendromun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt