We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Menopoz Döneminde Yapilmasi Gerekenler

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Kadınların korkulu rüyası menopoz! Çoğunlukla yanlış bilgilenme sonucu psikolojik etkisi yüksek olan bu süreç, aslında yeni bir hayat demektir.






Ortalama 40 yaşından sonra kadınların vücudunda bir takım değişikliler olur. Beyin hormonların komutlarına eskisi gibi tepki vermez ve yumurtalıklar yaşlanmaya başlar. Bunun sonucu olarak da hormonal değişimler oluşur. Yumurtlamalar ve aylık kanamalarda düzensizlik başlar. Östrojen salgısı düştükçe, kanamalar kesilir ve gebelik olasılığı düşer.
Kadınlar çoğunlukla bu süreçte bedensel ve ruhsal rahatsızlık yaşayacaklarını, cazibelerini kaybedeceklerini düşünürler. Bu süreçte elbette ortaya çıkan bir takım rahatsızlıklar vardır ancak çözümleri de vardır.
Östrojen eksikliği, birkaç şekilde kendini hissettirir. Ateş basmaları, gece terlemeleri, uyku bozuklukları, çarpıntı, isteksizlik, moral bozukluğu en belirginleridir. Östrojen eksikliği deri de incelmeye sebep olduğundan, derinin kırışması kolaylaşır. İdrar kesesi ve vajina elastikiyetini kaybetmeye başlar.Bunlar cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar kaçırma gibi durumları doğurabilir. Elbette bütün bu etkilerin şiddeti kişiye göre değişir.
Bu etkiler sıkıntı verici olsalar da yaşamsal tehlike oluşturmazlar. Östrojen eksikliği diğer hastalıkları tetikleyici olduğundan düzenli kontrol ettirmek gerekir. Adetten kesilme dönemini her kadın farklı yaşar. En sık karşılaşılan etki, sıcak basması ve terlemedir. Ortaya çıkan rahatsızlıkların etkisi düşüş hızına bağlı olarak değişim gösterir. Adet kanamalarının süresi ve şiddeti yavaş azalırsa, beden daha kolay uyum sağlar. Kilolu kadınlarda şikayet daha azdır çünkü östrojen yağ dokusu içinde de üretilmektedir. Şikayetlerin süresi ortalama 5 yıldır. Adet düzensizliği, sıcak basmaları ve gece terlemeleri başladığında vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.
Türkiye’de menopoz yaşı ortalama 48’dir. Östrojenin uzun süren eksikliği, osteoporoz, hiperkolesterolemi, Alzheimer gibi hastalıkların ortaya çıkma oranını arttırır. 60’lı yaşlardan itibaren kadınların üçte birinde kemik erimesine bağlı kırıklar görülebilir, en sık karşılaşılan kalça kırığıdır.
Östrojen hormonuyla tedaviye başlandığında kadınlar kilo alacağını düşünseler de bu yanlıştır. Çok az kadında olmak şartıyla 1 kilo civarında kilo alımı olabilir. Hormon destek tedavisi, menopoz döneminde ortaya çıkacak hemen hemen tüm şikayetlere karşı etkilidir. Hormon tedavisinde birkaç alternatif bulunmaktadır. Bunlar, hap, vajinal krem, vajinal fitil veya cilde yapışan bantlardır.
Osteoporoz ve kalp hastalıkları gibi östrojen eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklara karşı korunmak için, en az 5 sene tedavi görmek gerekir. Tedaviye ne kadar erken başlanır ve ne kadar uzun süre tedavi görülürse, o derece uzun korunulur.
Hormon tedavisi sırasında 6 ayda bir doktor kontrolüne gidilmeli, tetkikler yapılmalı, kalsiyum, vitamin ve mineral destekleri kullanılmalıdır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt