Menopoz

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bir kadının 12 ay boyunca hiç adet görmediyse ve doğal yollarla gebe kalması artık mümkün değilse menopoza girmiş demektir.

Genellikle 47-55 yaşlar arasında gerçekleşen menopoz daha erken ya da geç dönemde de görülebilmektedir. Menopoz son adetin görülmesinden 7 yıl önce başlayan ve 7 yıl sonrasına kadar belirtilerin kendini değişik şekilde gösterdiği bir dönemdir.

Menopoz tanısında laboratuvar testleri kadar hastanın hikayesi de önem taşır. Düşük östrojen (estradiol) düzeyleri ve yükselmiş FSH hormonu tanı koydurucudur. Herhangi bir hormon tedavisi ( doğum kontrol hapları da dahil) bu testlerin hatalı çıkmasına sebep olabilir. Adetin olmaması durumunda doktorunuz tiroid fonksiyonlarınızı prolaktin (süt hormonu) düzeylerinizi de ölçerek hikayeniz ve fiziki muayenenizle bir tanıya gidecektir.

Menopoz Belirtileri

Üreme hormonu salgılayan yumurtalıkların artık fonksiyon görmemesi ile özellikle östrojen seviyesindeki düşüş ile vazomotor instabiliteyle (sıcak basmaları, gece terlemeleri) kendini gösterir.

Psikolojik değişiklikler (duygu durumu dalgalanmaları, depresyon ,konsantrasyon güçlüğü) uyku bozuklukları, genital kanallarda atrofi ( vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki, idrar tutamama) cilt değişiklikleri (incelme, elastiside azalma) androjen seviyelerindeki düşme ile cinsel aktivitede azalma menopozun en sık karşılaştığımız belirtilerindendir.

Bu dönemde karşılaşılan anormal vajinal kanamalarda mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır.

Daha ileriki dönemlerde menopoz osteoporoz (kemik erimesi), kemik kırıkları ve kardiyo vasküler hastalık riskinde artışa sebebiyet verebilmektedir.

Menopozla Baş Etmek

Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek menopoz ile baş etmek için ilk altın kuraldır.

D vitamini ve kalsiyum desteği, ideal kiloyu koruyucu egzersizler, sigara tüketiminin azaltılması ve ya bırakılması, alkolden uzak durulması osteoporoz, kırık ve kalp hastalıkları riskini ciddi anlamda azaltmaktadır.

Estrojen, progesteron ve muhtemel testosteron kullanımını içeren hormon replasman tedavisi menopoz semptomlarını belirgin azaltma ya da fayda sağlamaktadır. Fakat hormon replasman tedavisi mümkün olan en düşük doz ve en kısa süreyle uygulanmalıdır. Ne kadar uzun süre ve yüksek dozdan kullanılırsa meme kanseri, kan pıhtılaşma bozuklukları, inme ve myokand infarktüsü riski artmaktadır. Hormon olmayan tedavilerle vazomotor dengesizlikler (sıcak basmaları, depresyon ,duygu durum bozuklukları, antidepresanlar yardımıyla azaltılabilir.

Fitoöstrojenlerin (soya fasülyesi, nohut, keten tohumu)diyette artırılması ile vazomotor belirtiler hafifletilebilmektedir.

Lütfen menopoz tedavisini planlarken kadın doğum uzmanınızla bu konuda fayda-zarar ilişkisini kapsamlı olarak tartışınız. Riskleri ve kazançları ayrıntıları ile öğreniniz.

Mammografi, meme ultrasonografisi, kemik dansitometrisi (DEXA).PAP. smear testive rutin kan sayımı ve biyokimyasal kan değerlerinizi menopoza girdiğinizde yaptırmış olunuz.

Menopoz hayatın sonu değil. Kendinizi daha iyi tanıdığınız, kıymetinizi bildiğiniz bir dönemin başlangıcıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Nedir? Kadın hayatının yaklaşık üçte birini oluşturan menopoz dönemi, günümüzde yaşam süresinin de artmasıyla birlikte oldukça önem arzetmektedir. Bu süreç ile ilgili detaylı bilgilendirme, hasta eğitimi, uygun yönetim ve gerekirse psikolojik destek ile menopoz döneminin sağlıklı ve mutlu bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Menopoz, ayda bir olan adet kanamalarının doğal bir süreç içerisinde bitmesi anlamına gelmektedir. Yumurtalıklardan salgılanan Östrojen ve Progesteron hormon salgıları azalır ve üretimi durur böylece adet miktarlarında azalma ve iki adet arasındaki sürede uzama meydana gelir. Menopoz dönemi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Menopoza girmeyi etkileyen faktörler nelerdir? Genetik faktörler: Bir ailedeki kadınların genellikle benzer yaşlarda menopoza girdikleri gözlenmektedir. Genital faktörler: Düzensiz adet gören kadınların düzenli adet görenlere göre daha erken menopoza girdikleri gözlenmiştir. Bunun dışında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Menopoz Latince'de meno ve pause kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş ve "adet kanamalarının durması" anlamına gelen menopause kelimesinin dilimize uyarlanmasıyla oluşturulmuş bir kelimedir. Menopoz, kadının düzenli adet kanamalarının ortadan kalktığı dönemi ifade eder. Menopoz dönemi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Menopoz nedir? Kadınlarda yumurtalıkların fonksiyonlarının bitmesi sonucu menstrüel kanamaların kesilmesi ile karakterize hormonal, psişik, fiziksel ve bilişsel değişiklikleri içeren bir hayat dönemidir. İnsan hayatının uzaması ile birlikte kadınların hayatının üçte biri menopoz dönemimde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt