Son zamanlarda medyada büyük yankı bulan ve mucizevî bitki diye adlandırılan soya ile tanışmak ister misiniz?
Soya; uzun yıllardan beri özellikle uzak doğu ülkelerinin mutfağında yer alan bir bitkidir. Soya fasulyesi ve filizi bitkinin doğal hali iken, soyanın işlenmesi ile birlikte sütü, unu, kıyması ve peyniri (tofu) elde edilebilmektedir.
Soya; proteinden zengin bir bitkidir. Proteinden zengin diğer kaynaklar olan et ürünleri kolesterol açısından zenginken, soya kolesterol içermemektedir. Soya doymamış yağ asitlerinden de zengindir. İçerisinde omega-3 ve omega-6 yağ asitleri yer almaktadır. Birçok mineral ve vitaminden de zengin olan soyanın sağlığı koruyucu ve geliştirici etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.
Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğu düşünülmektedir…
Soya içerdiği bitki sterolleri ile kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterebilir. Soyanın içinde yer alan bitki sterolleri; kolesterolün vücuttan atımını sağlamaktadır. Günde 25 gram soya tüketimi ile kan kolesterolünün azaltılabileceğine dair bilimsel veriler mevcuttur.
Belirli kanser türlerine yakalanma riskini azaltabilir… Soyanın anti kanser özelliğe sahip olduğu düşünülmektedir. Özellikle rahim ve göğüs kanseri gibi hormona bağlı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığına dair bilimsel çalışmalar yapılmıştır.
Soya menopoz döneminde kadının dostudur…
Soyanın içerdiği izaflavon adı verilen maddeler özellikle menopoz dönemindeki kadınların sağlığını korumada etkin olabilmektedir. İzaflavonlar, vücutta östrojen hormonu gibi davranarak menopoz döneminde görülen sıkıntıların ve sağlık sorunlarının ciddiyetini azaltabilmektedir. Günde 60 gram soya tüketiminin menopoz döneminde görülen sıcak basması ve gece terlemesi gibi sorunların görülme sıklığını azalttığı bilinmektedir.
Vejetaryenler için iyi bir seçim olabilir…
Protein, vitamin ve mineraller açısından zenginliği nedeni ile vejetaryen beslenenler için önemli bir besindir.
Soyanın sağlık üzerindeki potansiyel yararlarına karşın mucize bir besin olmadığı da söylenebilir. Çünkü soyanın aşırı tüketiminin de problemlere yol açabileceği düşünülmektedir.
Soya içerdiği anti mineral öğeler nedeni ile aşırı tüketildiğinde vücutta minerallerin emilimi azaltabilir ve vücuttan mineral atımını arttırabilir. Bunun yanı sıra aşırı soya tüketimi; karın ağrısı ve bulantı gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Bazı bireylerde soyanın alerjiye yol açabileceği de unutulmaması gereken bir konudur.
Son dönemlerde yapılan bazı çalışmalar, hamile kalmak isteyen bayanların soya ürünleri tüketmemeleri gerektiğini göstermektedir. Elde edilen bilimsel veriler yetersiz olduğundan bu konudaki çalışmalar sürdürülmektedir.
Soyayı tüketirken; sağlığa olan potansiyel faydaları kadar hiçbir besinin tek başına mucize yaratamayacağı da unutulmamalı ve tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.
Dyt.Serkan TUTAR
Soya; uzun yıllardan beri özellikle uzak doğu ülkelerinin mutfağında yer alan bir bitkidir. Soya fasulyesi ve filizi bitkinin doğal hali iken, soyanın işlenmesi ile birlikte sütü, unu, kıyması ve peyniri (tofu) elde edilebilmektedir.
Soya; proteinden zengin bir bitkidir. Proteinden zengin diğer kaynaklar olan et ürünleri kolesterol açısından zenginken, soya kolesterol içermemektedir. Soya doymamış yağ asitlerinden de zengindir. İçerisinde omega-3 ve omega-6 yağ asitleri yer almaktadır. Birçok mineral ve vitaminden de zengin olan soyanın sağlığı koruyucu ve geliştirici etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.
Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğu düşünülmektedir…
Soya içerdiği bitki sterolleri ile kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterebilir. Soyanın içinde yer alan bitki sterolleri; kolesterolün vücuttan atımını sağlamaktadır. Günde 25 gram soya tüketimi ile kan kolesterolünün azaltılabileceğine dair bilimsel veriler mevcuttur.
Belirli kanser türlerine yakalanma riskini azaltabilir… Soyanın anti kanser özelliğe sahip olduğu düşünülmektedir. Özellikle rahim ve göğüs kanseri gibi hormona bağlı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığına dair bilimsel çalışmalar yapılmıştır.
Soya menopoz döneminde kadının dostudur…
Soyanın içerdiği izaflavon adı verilen maddeler özellikle menopoz dönemindeki kadınların sağlığını korumada etkin olabilmektedir. İzaflavonlar, vücutta östrojen hormonu gibi davranarak menopoz döneminde görülen sıkıntıların ve sağlık sorunlarının ciddiyetini azaltabilmektedir. Günde 60 gram soya tüketiminin menopoz döneminde görülen sıcak basması ve gece terlemesi gibi sorunların görülme sıklığını azalttığı bilinmektedir.
Vejetaryenler için iyi bir seçim olabilir…
Protein, vitamin ve mineraller açısından zenginliği nedeni ile vejetaryen beslenenler için önemli bir besindir.
Soyanın sağlık üzerindeki potansiyel yararlarına karşın mucize bir besin olmadığı da söylenebilir. Çünkü soyanın aşırı tüketiminin de problemlere yol açabileceği düşünülmektedir.
Soya içerdiği anti mineral öğeler nedeni ile aşırı tüketildiğinde vücutta minerallerin emilimi azaltabilir ve vücuttan mineral atımını arttırabilir. Bunun yanı sıra aşırı soya tüketimi; karın ağrısı ve bulantı gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Bazı bireylerde soyanın alerjiye yol açabileceği de unutulmaması gereken bir konudur.
Son dönemlerde yapılan bazı çalışmalar, hamile kalmak isteyen bayanların soya ürünleri tüketmemeleri gerektiğini göstermektedir. Elde edilen bilimsel veriler yetersiz olduğundan bu konudaki çalışmalar sürdürülmektedir.
Soyayı tüketirken; sağlığa olan potansiyel faydaları kadar hiçbir besinin tek başına mucize yaratamayacağı da unutulmamalı ve tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.
Dyt.Serkan TUTAR