Mersinde ne yenir ne içilir, Mersinde yöresi yemekleri,Mersin yiyecekleri,
Mersinde ne yenilir?
Mersin yöresinin kendine özgü, lezzetli yemekleri vardır. Yemeklerde buğday önem taşır, et ve sebze yemekleri de çok çeşitli aynı zamanda lezzetlidir. Sebze yemeği olarak ekili sebzelerin yanında kırda kendiliğinden yetişenler de tercih edilir.Mersin
mutfağının temel özelliği bol baharatlı yemekleri ve yemek üstüne yenilen tatlılarıdır.
Yörüklerde sabahları yufkadan daha küçük ve daha kalın biçimde “Bazlama” yapılır. İçine çökelek, peynir, kavurma, soğan, taze biber, domates gibi yiyecekler koyarak “Çomaç” ederler ve yerler. Buna “sıkma” da denir.
Et yemekleri çoğu vakit öğle yemeklerinde yenilir. Ramazanda iftar vaktinden yarım
saat önce iftar sofrası hazırlanır. İftara, ateş görmemiş yemeklerle, zeytin
tanesi, hurma, elma, incir gibi yiyeceklerle başlarlar.
Köylerde ve Yörük obalarında yemek yeneceği zaman yere sofra veya somat dedikleri dokuma bir yaygıyı serilir. Üzerine sini varsa konulur, yoksa sofranın kenarlarına kaşık ve ekmek konulur. Ailenin bütün üyeleri sofraya oturarak yemeği birlikte yer. Büyük
kimse, yemeğe önce başlar.
Sosyal seviyesi ne olursa olsun, hemen her ailenin mutfağında buğday mamülü eksik
olmaz. Özellikle bulgurun bu kadar yaygın olarak benimsenmesi öteden beri
süregelen bir ananenin devamıdır. Çukurova'ya ilk yerleşmelerin, büyük
çoğunluğunun göçebe olduğunu düşünürsek, bulgur ve ona verilen önem daha kolay
anlaşılır.
Mersin'de bulgura dayalı yiyecek türlerinin başlıcaları
Analı Kızlı, Kısır, Batırık, Öğcel, Sini Köftesi, Fellah Köftesi, Lepe (Lapa,
Yumurtalı Köfte, Susamlı Köfte, Etli Döğme Pilavı, Keşkek, Gavırga, Kapana Humus
Yemeği, Erik Yemeği, Topalak Çorbası, Yüzük Çorbası, Tatar Çorbası.
Mersinde ne yenilir?
Mersin yöresinin kendine özgü, lezzetli yemekleri vardır. Yemeklerde buğday önem taşır, et ve sebze yemekleri de çok çeşitli aynı zamanda lezzetlidir. Sebze yemeği olarak ekili sebzelerin yanında kırda kendiliğinden yetişenler de tercih edilir.Mersin
mutfağının temel özelliği bol baharatlı yemekleri ve yemek üstüne yenilen tatlılarıdır.
Yörüklerde sabahları yufkadan daha küçük ve daha kalın biçimde “Bazlama” yapılır. İçine çökelek, peynir, kavurma, soğan, taze biber, domates gibi yiyecekler koyarak “Çomaç” ederler ve yerler. Buna “sıkma” da denir.
Et yemekleri çoğu vakit öğle yemeklerinde yenilir. Ramazanda iftar vaktinden yarım
saat önce iftar sofrası hazırlanır. İftara, ateş görmemiş yemeklerle, zeytin
tanesi, hurma, elma, incir gibi yiyeceklerle başlarlar.
Köylerde ve Yörük obalarında yemek yeneceği zaman yere sofra veya somat dedikleri dokuma bir yaygıyı serilir. Üzerine sini varsa konulur, yoksa sofranın kenarlarına kaşık ve ekmek konulur. Ailenin bütün üyeleri sofraya oturarak yemeği birlikte yer. Büyük
kimse, yemeğe önce başlar.
Sosyal seviyesi ne olursa olsun, hemen her ailenin mutfağında buğday mamülü eksik
olmaz. Özellikle bulgurun bu kadar yaygın olarak benimsenmesi öteden beri
süregelen bir ananenin devamıdır. Çukurova'ya ilk yerleşmelerin, büyük
çoğunluğunun göçebe olduğunu düşünürsek, bulgur ve ona verilen önem daha kolay
anlaşılır.
Mersin'de bulgura dayalı yiyecek türlerinin başlıcaları
Analı Kızlı, Kısır, Batırık, Öğcel, Sini Köftesi, Fellah Köftesi, Lepe (Lapa,
Yumurtalı Köfte, Susamlı Köfte, Etli Döğme Pilavı, Keşkek, Gavırga, Kapana Humus
Yemeği, Erik Yemeği, Topalak Çorbası, Yüzük Çorbası, Tatar Çorbası.