Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kilolu olmamızın hatasını yavaş metabolizmamıza atmamız çok olağan bir durum değil mi?

Aldığımız kalorileri azalttık ve olduğumuzdan daha aktifiz , lakin kilo vermiyoruz,

Hatalı yavaş bir metabolizma olabilir mi?

Metabolizma nedir?

Metabolizma; nefes almak, hücreleri onarmak ve yiyecekleri sindirmek üzere, bedeninizde sizi canlı tutmak ve organlarınızın olağan halde çalışması için daima olarak devam eden tüm kimyasal süreçlerdir.

Bu kimyasal süreçler güç gerektirir. Bedeninizin bu kimyasal süreçleri gerçekleştirmek için gereksinim duyduğu en az güç ölçüsüne bazal metabolizma suratı (BMH) denir.

BMH’niz, yaşınıza ve ömür üslubunuza bağlı olarak bedeninizin günlük güç ihtiyacının% 80’ini karşılayabilir. “Yavaş metabolizma” daha hakikat bir formda düşük BMH olarak tanımlanır.

Günlük güç gereksinimlerinizi hesaplamak için sitemizden faydalanabilirsiniz.

Kimi beşerler başkalarından daha süratli metabolizmaya mı sahip?

Beden büyüklüğü, yaş, cinsiyet ve genlerin tümü metabolizmanızın suratında kıymetli rol oynar.

Kas hücreleri yağ hücrelerine nazaran daha fazla güç gerekir, bu nedenle yağdan daha fazla kası olan beşerler daha süratli bir metabolizmaya sahip olma eğilimindedir.

Kişi yaşlandıkça, yağlanma ve kas kaybetme eğilimine girer. Bu durum yaşlandıkça metabolizmanızın neden yavaşlayabileceğini açıklar.

Genel olarak, erkekler bayanlara nazaran daha fazla kas kütlesine, daha ağır kemiklere ve daha az beden yağına sahip oldukları için daha süratli bir metabolizmaya sahip olma eğilimindedir.
Yavaş metabolizma yüzünden şişman mıyım?

Kilolu bireyler ekseriyetle yavaş metabolizmalarını suçlarlar.

Araştırmalar aslında çok kilolu insanların zayıf insanlardan daha süratli metabolizmaya sahip olduğunu gösteriyor. Daha fazla kilolu bireyler, temel beden fonksiyonlarını yerine getirmek için daha fazla güce muhtaçlık duyar.

Araştırmalar,kilolu bireylerin düşündüklerinden daha fazla yemek yeme eğiliminde olduklarını gösteriyor. Bir günde tükettikleri her şeyi yazmaları istendiğinde, birçok kişi gerçekte olduğundan çok daha az yediklerini bildirme eğilimindedir.

Birçok vakit, kilo almanın nedeni yavaş metabolizma değil, yaktığınızdan daha fazla kalori almanızdır.

Fazla yediğimizi kabul etmesi sıkıntı olabilir, lakin almamız gereken kalori ölçüsünün altnda beslenmek almak, kilo vermenin ve onu uzak tutmanın anahtarıdır.
Çok süratli kilo vermek metabolizmamı yavaşlatabilir mi?

Süratli diyetler ve başka kalori kısıtlı diyetler evet metabolizmanızı yavaşlatabilir.

Birtakım diyetlerle bedeniniz güç için kullanmak üzere kası parçalamaya zorlanır. Kas kütleniz ne kadar düşükse, metabolizmanız o kadar yavaş olur.

Çok süratli kilo verdikten sonra az kas ve daha yavaş bir metabolizma sayesinde beden yağını geri almak çok daha kolay hale gelir.
Metabolizmamı hızlandırmak için ne yapabilirim?

Yeşil çay, siyah kahve, baharatlar dahil olmak üzere belli yiyecek ve içeceklerin metabolizmanızı hızlandırabileceği söyleniyor . Evet tesirli olduğu yanlar var lakin uzun vadeli tesirli tahliller değildir.

Metabolizmanızın suratı üzerinde fazla denetime sahip olmasanız da, fizikî aktivite düzeyiniz üzerinden ne kadar kalori yaktığınızı denetim edebilirsiniz.

Ne kadar faal olursanız, o kadar çok kalori yakarsınız.

Süratli bir metabolizmaya sahip olduğu söylenen kimi beşerler, genelde başkalarından daha faal bir yaşantıya sahiptirler.
İşte kalori yakmanın en tesirli 3 yolu:

Aerobik aktivite

Aerobik idman, kalori yakmanın en tesirli yoludur. Haftada en az 150 dakikalık yürüme, bisiklete binme ve yüzme üzere aerobik aktivite yapmayı hedeflemelisiniz.

Haftada 5 gün 30 dakika yaparak ve aktivite seanslarınızı 10 dakikalık kesimlere bölerek bu amaca ulaşabilirsiniz.

Kilo vermek için muhtemelen haftada 150 dakikadan fazla yapmanız ve diyetinizde değişiklik yapmanız gerekir.
Kuvvet idmanı

Kas yağdan daha fazla kalori yakar, bu nedenle kas kütlenizi artırmak kilo vermenize yardımcı olur.

Haftada 2 yahut daha fazla gün tüm ana kas kümelerini (bacaklar, kalçalar, sırt, karın, göğüs, omuzlar ve kollar) çalıştıran kas güçlendirici aktiviteler yapmayı hedefleyin.

Kas güçlendirici aktivitelere örnek olarak tartı kaldırma ve yüksek yoğunluklu idmanlar dahildir. Ağır bahçecilik de işi yapabilir.
Etkin ol

Aktiviteyi günlük rutininizin bir modülü yapmaya çalışın. Bu, işe seyahatinizin tamamını yahut bir kısmını yürümeyi yahut bisiklete binmeyi içerebilir. Asansör yerine merdivenleri de kullanabilirsiniz.

Gününüze daha fazla aktivite sığdırmak için fikir alın
Kimi tıbbi durumlar yavaş bir metabolizmaya neden olabilir mi?

Cushing sendromu ve hipotiroidizm (az çalışan bir tiroid) üzere kimi hastalıklar ve durumlar kişinin metabolizmasını yavaşlatabilir.

Lakin birçok vakit insanların Kilo, yaktığından daha fazla kalori tüketme problemidir.

Hayat biçimi değişikliklerine karşılık vermeyen bir sıkıntınız olabileceğini düşünüyorsanız, bir doktora yada diyetisyeninize danışın..
 
Üst Alt