AÇLIK-İŞTAH VE TOKLUK
METABOLİZMA ŞEYTAN ÜÇGENİ
Açlık,midede oluşan kasılma ve kramplarla ortaya çıkar. İştahı tesirler. Ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşan sindirim aygıtındaki sonlar besinlerin varlığı ve yokluğu konusunda dimağı uyarma yeteneğine sahiptir. Sindirim aygıtına ehil besin ulaştığında tokluk sinyali oluşur ve birey yemeği durdurur. GENETİK BİR BOZUKLUKLA BEYİNDEKİ SİSTEMLER TERTIPLI ÇALIŞMAZSA ŞIDDETLI YEME VUKUATI ORTAYA ÇIKABİLİR. Bu durum çok karışık bir hadisedir ve çok az beşerde ve çocuklukta görülür.
İştah,belli başlı bir besine karşı oluşan yeme isteğidir. Besin seçimini tesirler. Tuzlu, tatlı, ekşi üzere tatlara ve yemeğin yapısı, bileşimi, kokusu üzere durumlara karşı hususî istek oluşumudur. İnsan yediklerinden haz duymak velev. Yemeğin lezzeti, görünüşü, yemek yenilen ortam yeme isteğini tesirler. Bireyin sınırlı bir yemek hakkındaki evvelki izlenimlerinin olumsuz olması yemeğin reddine neden olabilir.
Tokluk ya da doygunluk, açlığın tersidir. Midenin doluluk hissiyle yemek isteğinin durmasıdır. Beslenme eğitimi ve yeme davranışı, tokluğun oluşmasında tesirlidir. Birey beslenme gereksinmesi hakkında bilinçli olduğunda tokluk duygusu daha kolay oluşur. Şişmanlama korkusu yahut incelme isteğiyle yapılan bilinçsiz zayıflama diyetleri; yemeği reddetme, yediklerini kusma ya da laksetifle bağırsağı boşaltma üzere yeme davranış bozukluklarına neden olabilir. Gençlerde görülme sıklığı artan anoreksi nevrozaya dikkat etmemiz gerekmektedir.
METABOLİZMA ŞEYTAN ÜÇGENİ
Açlık,midede oluşan kasılma ve kramplarla ortaya çıkar. İştahı tesirler. Ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşan sindirim aygıtındaki sonlar besinlerin varlığı ve yokluğu konusunda dimağı uyarma yeteneğine sahiptir. Sindirim aygıtına ehil besin ulaştığında tokluk sinyali oluşur ve birey yemeği durdurur. GENETİK BİR BOZUKLUKLA BEYİNDEKİ SİSTEMLER TERTIPLI ÇALIŞMAZSA ŞIDDETLI YEME VUKUATI ORTAYA ÇIKABİLİR. Bu durum çok karışık bir hadisedir ve çok az beşerde ve çocuklukta görülür.
İştah,belli başlı bir besine karşı oluşan yeme isteğidir. Besin seçimini tesirler. Tuzlu, tatlı, ekşi üzere tatlara ve yemeğin yapısı, bileşimi, kokusu üzere durumlara karşı hususî istek oluşumudur. İnsan yediklerinden haz duymak velev. Yemeğin lezzeti, görünüşü, yemek yenilen ortam yeme isteğini tesirler. Bireyin sınırlı bir yemek hakkındaki evvelki izlenimlerinin olumsuz olması yemeğin reddine neden olabilir.
Tokluk ya da doygunluk, açlığın tersidir. Midenin doluluk hissiyle yemek isteğinin durmasıdır. Beslenme eğitimi ve yeme davranışı, tokluğun oluşmasında tesirlidir. Birey beslenme gereksinmesi hakkında bilinçli olduğunda tokluk duygusu daha kolay oluşur. Şişmanlama korkusu yahut incelme isteğiyle yapılan bilinçsiz zayıflama diyetleri; yemeği reddetme, yediklerini kusma ya da laksetifle bağırsağı boşaltma üzere yeme davranış bozukluklarına neden olabilir. Gençlerde görülme sıklığı artan anoreksi nevrozaya dikkat etmemiz gerekmektedir.