Mevsim geçişlerinde hasta olmayın

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Mevsim geçişleri pek çok kişi için marazların habercisi oluyor. Münhasıran sıcaklığın düşmesi, rüzgâr, yağmur üzere çevresel faktörlerdeki ani değişiklikler hem bedenen hem ruhsal açıdan daha sık soruna yol açıyor. KBB ve Odyoloji Eksperi Dr. Tuna Kenar, mevsim geçişlerini daha kolay atlatmak isteyenler için değerli haberler paylaştı.



Hava sıcaklıklarındaki ısınma ve soğumaların vücudu gerilime soktuğunu belirten KBB ve Odyoloji Mütehassısı Dr. Tuna Kenar, bu durumun bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu birçok illete hassas hale getirebileceğini söylüyor.

Dr. Tuna Kenar, mevsim geçişlerinde sıkça rastlanan sıhhat dertlerini ise şöyle anlatıyor:
“Dış ortamla birinci temas eden organlarımız üst teneffüs yolu, deri ve gözdür. Bu periyotta en çok üst teneffüs yolu enfeksiyonlarına rastlanır.
Soğuk hava, toz ve polene bağlı alerjik reaksiyonlar, bağırsak enfeksiyonları üzere fizyolojik meseleler yanı sıra depresyon, uykusuzluk, halsizlik, isteksizlik üzere ruhsal problemlere da yol açabilir.
Kilo artışı, vücutta çok su tutulması, migren atakları, sindirim bozuklukları, saç dökülmeleri, hormonal dengesizlikler üzere bozukluklar mevsim geçişlerinde sık karşılaşılan şikayetlerdir.
Şahıslar kas iskelet sistemine ilişkin ağrılardan da şikayetçi olabilir."
Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için neler yapılmalı?
Beslenme ve uyku nizamına çok dikkat edilmeli.
Vitamin ve mineral tarafından varlıklı yiyecekler ve bilhassa mevsim meyveleri tüketilmeli.
Bol su içilmeli
Sigara ve alkolden uzak durulmalı.
Saklı bir mekanda bulunulacaksa ortam nezih olmalı ve yeterli havalandırılmalı.
Mevsim ve dış ortam sıcaklığına mütenasip giyinmeli, günlük hava değişimlerini takip ederek mütenasip kıyafet ve aksesuar (şapka, yağmurluk, hırka, şemsiye, bere, atkı, gözlük vb.) kullanmalı.
Gerilime sebep olan durumlardan kaçınılmalı.
Havanın arı ve güneşli olduğu saatlerde dışarıda hengam geçirmeli ve bol bol hareket edilmeli.
Sistemli spor yapılmalı ancak ölçüsüz yorucu efordan sakınılmalı, ağrı olması durumunda efora ara verilmeli.
 
Üst Alt