We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Meyve suları ilaçların etkisini azaltabiliyor

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Bilim adamları, greyfurt, portakal ve elma suyu gibi meyve sularının, kalp ve kanser ilaçlarının etkisini ciddi oranda azalttığını öne sürdü.

Kanadalı araştırmacılar ilaçları meyve sularıyla birlikte içmenin, ilaçların etkisini ortadan kaldırabileceğini kaydetti. Bilim adamları, hastaların sağlık için meyve ve meyve suyu tüketmesinin, kalp hastalığı, kanser ve organ nakli enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar gibi birçok ilacın yararlı etkisini yok etme riskine yol açtığını söyledi.
İnsanların 20 yıldır greyfurt suyunun bazı ilaçların etkisini arttırdığını zannettiği ancak bunun tersine greyfurtun yüksek doz risklerini arttırdığı kaydedildi. Bu sebeple birçok ilacın reçetesinde ilaçla birlikte greyfurt yenmemesi ve greyfurt suyu içilmemesi konusunda uyarı yapılıyor.

Öte yandan, yeni araştırmalar diğer ilaçların meyve suyuyla alınmasının tam tersi etkide bulunabileceğini ortaya çıkardı. Londra'daki Batı Ontario Üniversitesi'nden Profesör David Bailey yapılan testlerde, alerjiye karşı kullanılan 'Fexofenadine' ilaçlarının greyfurt suyuyla alınmasının, etkiyi suyla alınan ilaca göre yarıya indirdiğini söyledi. Bailey, "Bu buzdağının sadece görünen kısmı. Eminim ki bu şekilde etkilenen birçok ilaç bulabiliriz" dedi.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt