Son konular

Meyvelerin içindeki besin öğeleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
İnsan sıhhati; beslenme, genetik, iklim ve muhit koşulları üzere birçok etmen etkilenmektedir. Beslenmenin organizmanın omurundaki rolü yanında büyüme, gelişme, fizyolojik işlevlerin sürdürülmesi ve hayat vadesi üzerinde de olumlu tesirleri vardır. Sıhhatin temelini, ehliyetli ve istikrarlı beslenme oluşturmakta olup, sağlıklı beslenmenin ana karnından başlayarak sağlanması, ömür uzunluğu sıhhatin korunması ve kronik marazların önlenmesi açısından değer taşımaktadır.

Sağlıklı beslenmenin amacı; kâfi ve istikrarlı beslenmenin sağlanmasıdır. Yerinde ve istikrarlı beslenmede meyveler diyetin değerli vitamin, mineral, posa ve fitokimyasalların kaynağını sağlamalarından ötürü değerlidirler. Meyveler yaklaşık % 70-95 nispetinde su, %0,1-1,5 azotlu hususlar, %0,1-0,3 yağ, %3-18 karbonhidrat ve %0,3-0,8 mineral husus içermektedir. Bu nedenle meyveler diyetin su içeriğinin karşılanmasında değerlidirler.

Makrobesin Öğeleri


Meyvelerde en çok bulunan meyve şekerleri glukoz ve früktozdur. Meyve çeşitleri için glukozun fruktoza orantısı da meyve çeşidi ve cinsine nazaran değişir. Elma ve armutlarda şeftali, kayısının bilakis fruktoz ölçüsü daha ziyadedir.

Meyvelerin posa içeriği yüksek olup, yetişkinlere yaş ve cinsiyete bağlı olarak günde yekun 25-30 gram posa alımı önerilmektedir. Meyvelerin yenilebilen kısımlarının %7’si kadar yüksek orantılarda posa içermektedir. Meyvelerde posa olarak en çokça bulunanlar selüloz, hemiselüloz ve pektindir. Bunlar parçalanmaya karşı dirençlidir, beşerler tarafından sindirilmezler. Bu nedenle bağırsakların çalışmasını regüle ederek değerli bir fonksiyonu mekanına getirirler.

Mikrobesin Ögeleri

Meyveler vitaminlerin en yeterli kaynaklarıdır.
Suda çözünen vitaminlerden olan C vitamini (askorbik asit) en yaygın olarak bulunanıdır. C vitamini bilhassa frenk üzümü ( 200 mg/ 100 g), çilek ( 60 mg/ 100 g) ve narenciyelerde ( 30-50 mg/ 100 g) bulunmaktadır. C vitamini açısından en varlıklı besinlerden birisi kuşburnudur (2000-3000 mg/100g). Elma, armut, erik üzere meyveler ise orta seviye altında (3-5 mg /100 g) C vitamini içermektedirler. Meyvelerde B öbeği vitaminlerden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit üzere vitaminler de az ölçülerde bulunmaktadır. Sarı renkli meyvelerde (kayısı vb) kıymetli ölçüde proA vitamini niteliğinde karotenoidler, bilhassa β-karoten bulunabilmektedir.

Meyvelerde doğal olarak bulun antosiyaninler, flavanonlar üzere hususlar antioksidan aktivite göstermektedirler. Çilekgiller, üzüm, erik, nar üzere birçok meyvelerin rengini veren antosiyaninler, vişne üzere meyvelerde hem meyve etinde hem de kabukta bulunduğu halde, siyah üzüm ve birtakım erik çeşitlerinde sadece meyve kabuğunda bulunurlar.
 

Similar threads

  • Soru
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette kıymetli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik marazdan korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Meyveler içerdikleri makro ve mikro besin ögeleri nedeniyle, meyvelerin yerinde seviyede tüketimleri ile kanser, kalp ve damar illetleri, hipertansiyon, sindirim sistemi marazları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
BEBEKLER İÇİN MÜNASIP YAZ MEYVELERİ Ömrün birinci birkaç yılı, sıhhatin temellerinin atıldığı son nokta kıymetli bir periyottur. Bu kritik periyotta bebeklerin yaşaması ve sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde ehliyetli ve istikrarlı beslenme malûm başlı etmenlerden birisi, tahminen de en...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar illetleri, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik illetten korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Meyvelerin faydaları nelerdir ? Taze meyveler doğal olarak tatlıdır ve çok büyük besin faydaları da içerir Meyveler vücudunuz için temizleyici olarak hareket eder, enerji verir ve iyi bir sağlık sağlayan çok çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlar sağlarMeyvelerdeki vitaminler, mineraller ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt