Mide balonu, hekimler tarafından endoskopi işlemiyle mideye yerleştirilen silikon bir balondur. Günümüzde obezite ile savaş noktasında genel cerrahlar mide balonu uygulamasını gerçekleştirmektedirler.
Nedir?
Vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan, obezite cerrahisi operasyonlarını tolere edemeyecek veya bu özelliklere sahip oldukları halde cerrahi girişim uygulanmasını istemeyen veya obezite ameliyatı öncesi kilo vermesi gerekenler için uygun olan bir silikon balondur.
Balonla Zayıflama Nasıl Sağlanır?
Mide içerisinde kapladığı hacim sayesinde kilo vermek isteyen kişilerin daha az porsiyonlarda yiyerek ideal kiloya daha erken ulaşmalarını sağlamaktadır. Buradaki amacımız kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar, besin değeri yüksek ancak kalori içeriği düşük porsiyonlar tercih etmesi ve bunu yaşam tarzı haline dönüştürmesini sağlamaktır.
Kimlere Takılır?
Vücut kitle indeksi 25-30 (hafif şişman) ve 30-35 (obezite) arasında yer alan ve metabolik rahatsızlık riski taşıyan, BKI değeri 35-40 (3.derece obez) arasında olup obezite cerrahi operasyonlarını kaldıramayacak ya da bu özelliklere sahip oldukları halde cerrahi girişim uygulanmasını istemeyen kişiler, vki değeri 40 (morbid obezite) ve üzerinde olan obezite ameliyatı öncesi kilo vermesi gereken kişiler mide balonu operasyonu için uygundur. Vki (vücut kitle indeksi) değerine göre morbid obezite seviyesine ulaşmış ve bir çok yandaş rahatsızlığı bulunan hastalar obezite cerrahisi için uygun değil ise, mideye balon uygulaması ile obezitenin yol açtığı tahribatları engellemek amacı ile kilo verimi sağlanır. Yada 10-15 kilo fazlası olan ancak diyetle ve egzersiz yolu ile kilo verememiş hastalara uygulanır.
Vki değeri morbid obez statüsüne ulaşmış ve ameliyatı riskli olan hastalar için bu durumu kendilerine anlatmak hayata küsmelerine sebep olmaktadır.
Balon Yaş Sınırı Nedir?
Mide balonu 18 ile 65 yaş arasındaki kişilere uygulanmaktadır.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonu alanında uzman gastroenterolog ve genel cerrahlar tarafından mideye yerleştirilir. Mide balonlarının hava ya da sıvı şekilde şişirilebilen olmak üzere iki farklı türü vardır. Balonun büyüklüğü ve ne kadar şişirileceği hastanın kilosuna göre ayarlanmakta ve kişiye özel bir uygulama yapılmaktadır. Balonun sıvıyla ya da havayla şişirileceği ise hekim tercihine bağlıdır.
Ne Kadar Kilo Verilir?
Mide balonuyla kilo verme kişinin mevcut fazla kilosu, metabolizma hızı, cinsiyet, yaş, metabolik ve hormonal hastalıklar, kişinin diyete uyumuna ve fiziksel aktiviteye göre değişiklik gösterecektir.
Uygulanmayacağı Durumlar
Alkolikler, uyuşturucu bağımlısı şişmanlar, mental bozukluğu olanlar, antikoagülan ve sistemik kortikosteroid kullanan şişmanlar, geçirilmiş majör laparaskopik ameliyatlı şişmanlar, enfeksiyöz bağırsak hastalığı olan şişmanlar, özofajitis, ülser gibi gastro intestinal sorunları olan şişmanlara mide balonu işlemi uygun değildir. Balon uygulaması gastriti olan hastalarda, reflü gibi şikayetleri olan hastalarda uygulanmaz önce tedavi istenir daha sonrasında işlem uygulanır. Gebelik ve gebelik şüphesi olan kişilere uygulanmaz, emziren anneler için de emzirme dönemi bittikten sonra uygulanması önerilir.
Kaç Dakikada Takılır?
Mide balonu endoskopi ünitesinde sedasyon altında ortalama 10-15 dk. sürmektedir.
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
Hastaya sedasyon (anestezi) verilerek endoskopik yöntemle balonun söndürülmesi ve ağız yoluyla çıkartılması sağlanır. Balon çıkarıldıktan sonraki dönem kiloyu koruma dönemi olarak adlandırılır. Balon çıkarma sonrası hastalar kilo alacağını düşünebilir. Çünkü balon çıktıktan sonra dolgunluk hissi geçecek daha fazla beslenme gözlenebilir. Verilen kilolarının geri alımı dikkat edilmez ise mümkündür. Diyetisyen tavsiyelerine tamamı ile uyarak zayıflamanın sürmesi için katı beslenme döneminde olduğu gibi öğün araları ve öğünleri atlamaması ve diyetine devam etmesi gerekecektir.
Balon Takılma Öncesi
Beslenme
Balondan Önce Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mide balonu uygulamasından önce özel bir diyet uygulanmamaktadır. Balon takılmadan 12 saat önce katı gıdalar kesilmeli, 8 saat önce sıvı tüketimi sonlandırılmalıdır. Balon uygulamasından bir gün önce bol bol su içmeniz tavsiye edilir.
Balondan Önce Sigara ve Alkol Bırakılmalı mıdır?
Mide balonu uygulamasından bir gün önce sigara azaltılmalı ve alkol alınmamalıdır.
Balon Takılma Sonrası
Ülser ve Reflü
Mide balonu daha önceden reflüsü olan kişilerde reflü semptomlarını arttırabilir. Bunu önlemek için hastanın mide koruyucu haplarını alması önerilir. Ülserin olması ise çok düşük bir olasılıktır.
Bulantı ve Kusma
Adaptasyon süresi geçene kadar (ilk 1-2 gün) bulantı ve kusmalar normaldir. Bununla beraber balonun mide içinde sönmesi ya da yeteri kadar şişirilmemesi durumunda balon mide çıkışını tıkayabilir, bulantı ve kusma şikâyetlerine sebebiyet verebilir.
Kanama
İşlem endoskopi yöntemiyle uygulandığı için nadiren yemek borusunun tahrişine bağlı olarak kanama olabilir.
Tıkanma
Çok düşük olasılıkla da olsa, balonun kendiliğinden sönerek barsak tıkanıklığı yapma ihtimali vardır.
Delinme
Mide balonunun delinmesi çok düşük bir ihtimaldir. Balonun içi mavi su ile doldurulduğu için balondan sızıntı olduğunu idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. Fark ettiğiniz anda doktorunuza bilgi verip, hastaneye başvurduğunuzda yine 10-15 dakikalık bir işlemle çıkarılmaktadır.
İlk 3 Gün
Açlık Hissi
Mide balonundan sonra balon midede hacim kaplayacağı için eskisi gibi açlık hissi yaşanmayacaktır. Ama porsiyonlarınız küçüldüğü için 2,5-3 saatte bir sağlıklı, kaliteli besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.
Hareket Kabiliyeti
Mide balonu sonrasında bireyler hareket kabiliyetlerinden bir şey kaybetmezler. Mide balonu takılma işlemi bittikten 1 saat sonra olağan günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
Ağrı
Balonun takılmasından sonra bir kaç gün mide dıştan gelen cismi öğütmeye çalışacağı için ağrı yada oluşması normaldir. Ağrı kesici ilaç ve ilaçların takviyesi ile işlem sonrası mideye uyumlu hale getirmek zor değildir.
Beslenme ve Diyet
İlk 3-4 gün Beslenme
İlk günlerde mide kasılmaları, krampları, bulantı- kusma olabileceğinden ilk günlerde sıvı diyet uygulanmalıdr. Mideyi uyaracak kasılmaları arttırıcak besinlerden uzak olmalıdır. Şekersiz tanesiz komposto suyu veya gaz yapmaması için laktozsuz süt, ayran, et suyu, tavuk suyu gibi proteini yüksek sıvılar tercih edilmelidir. Et/tavuk suyu yaparken mideyi uyarmaması için pişirirken salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarımsak konulmamalıdır. Kafein mideyi çok fazla uyaracağı için ilk günlerde kahve tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca asit oranı yüksek meyve sularından da kaçınılması gerekmektedir.
Bulantılar, kramplar geçtikten sonra ilk etapta mideyi yormayacak hafif, püre kıvamında besinlere geçilmesi gerekmektedir. Örneğin; yoğurt, sebze püresi vb. artık tamamen kendinizi iyi hissettiğinizde katı beslenme geçilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme Önerileri
Mide balonu ile zayıflamak kişinin diyetiyle yakından ilişkilidir. Balon taktıran kişilerin yemek porsiyonları azalmaktadır ve az az sık sık beslenme modeli hayatınıza otomatik olarak katılmaktadır. Yemeklerde besin seçiminde önce protein içeriği yüksek gıdalara yönelinmelidir. Katı sıvı ayrımı mutlaka yapılmalı yemekten önce ve sonra 1 saat sıvı tüketilmemelidir. Böylelikle hem yeterli ve dengeli beslenme sağlanır, hem de midenizin genişlemesini önlemiş olursunuz. Gazlı içecekler tüketilmemelidir. Yemek yerken lokmalar küçültülmeli ve dikey pozisyonda yemek yenmelidir. Çok yağlı, kızartılmış yemekler reflü şikayetlerini arttırdığı ve günlük kalori alımını arttırdığı için uzak durulmalıdır.
Ayağa Kalkma
Mide balonu takma işlemi bittikten 10 dakika sonra odanıza çıkartılırsınız. Odaya çıktıktan sonra 3-4 saat müşahede altında tutulursunuz. Sonrasında rahatlıkla ayağa kalkıp günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
Psikoloji
Uzun yıllar boyunca kilolarıyla mücadele etmiş bireylerde, kilo alımının ruhsal ve davranışsal nedenleri son derece önemlidir. Bunların farkına varmak ve çözüm yoluna gidilmesi mide balonu ile zayıflamayı kolaylaştıracaktır. Bu süreçte hastaların diyetlerine dikkat etmeleri gerektiği bilincinde olmaları ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmeyi amaçlamaları gerekmektedir.
Kramp
Balonun takılmasından sonra ilk 3-4 gün güt mide dıştan gelen cismi öğütmeye çalışacağı için ağrı yada kramp oluşması normaldir. 3-4 gün sonrasında mideniz balona iyiden iyiye adapte olur. Artık kramplarınız, bulantılarınız sonlanmış olur. Günlük hayatınızı, fiziksel aktivitelerinizi kesinlikle etkilemez.
Beslenme ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Balon Takılınca Diyet Yapmak Zorunlu Mudur?
Mide balonu ile tokluk daha kısa sürede sağlansa da öğünlerinizin kalori içeriği önemlidir. Bu sırada diyetisyen eşliğinde kalorisi kısıtlanmış, yaşam tarzınıza uygun bir diyet uygulamanız gerekmektedir. Bu süreçteki beslenme programlarınız sayesinde doğru beslenmeyi öğrenip, alışkanlık haline getirmelisiniz. Önemli olan sağlıklı besin tercihleridir.
Alkol
Mide balonu takıldıktan sonra alkol reflüsel şikayetleri arttırabilir. Ayrıca kalori içeriği yüksek olduğu için kilo verme sürecinizin yavaşlamasına sebep olduğu için mümkün olduğu kadar alkolden uzak durmalısınız.
Oruç
Mide balonu takıldıktan sonra oruç tutulmasnda herhangi bir sakınca yoktur.
Nedir?
Vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan, obezite cerrahisi operasyonlarını tolere edemeyecek veya bu özelliklere sahip oldukları halde cerrahi girişim uygulanmasını istemeyen veya obezite ameliyatı öncesi kilo vermesi gerekenler için uygun olan bir silikon balondur.
Balonla Zayıflama Nasıl Sağlanır?
Mide içerisinde kapladığı hacim sayesinde kilo vermek isteyen kişilerin daha az porsiyonlarda yiyerek ideal kiloya daha erken ulaşmalarını sağlamaktadır. Buradaki amacımız kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar, besin değeri yüksek ancak kalori içeriği düşük porsiyonlar tercih etmesi ve bunu yaşam tarzı haline dönüştürmesini sağlamaktır.
Kimlere Takılır?
Vücut kitle indeksi 25-30 (hafif şişman) ve 30-35 (obezite) arasında yer alan ve metabolik rahatsızlık riski taşıyan, BKI değeri 35-40 (3.derece obez) arasında olup obezite cerrahi operasyonlarını kaldıramayacak ya da bu özelliklere sahip oldukları halde cerrahi girişim uygulanmasını istemeyen kişiler, vki değeri 40 (morbid obezite) ve üzerinde olan obezite ameliyatı öncesi kilo vermesi gereken kişiler mide balonu operasyonu için uygundur. Vki (vücut kitle indeksi) değerine göre morbid obezite seviyesine ulaşmış ve bir çok yandaş rahatsızlığı bulunan hastalar obezite cerrahisi için uygun değil ise, mideye balon uygulaması ile obezitenin yol açtığı tahribatları engellemek amacı ile kilo verimi sağlanır. Yada 10-15 kilo fazlası olan ancak diyetle ve egzersiz yolu ile kilo verememiş hastalara uygulanır.
Vki değeri morbid obez statüsüne ulaşmış ve ameliyatı riskli olan hastalar için bu durumu kendilerine anlatmak hayata küsmelerine sebep olmaktadır.
Balon Yaş Sınırı Nedir?
Mide balonu 18 ile 65 yaş arasındaki kişilere uygulanmaktadır.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonu alanında uzman gastroenterolog ve genel cerrahlar tarafından mideye yerleştirilir. Mide balonlarının hava ya da sıvı şekilde şişirilebilen olmak üzere iki farklı türü vardır. Balonun büyüklüğü ve ne kadar şişirileceği hastanın kilosuna göre ayarlanmakta ve kişiye özel bir uygulama yapılmaktadır. Balonun sıvıyla ya da havayla şişirileceği ise hekim tercihine bağlıdır.
Ne Kadar Kilo Verilir?
Mide balonuyla kilo verme kişinin mevcut fazla kilosu, metabolizma hızı, cinsiyet, yaş, metabolik ve hormonal hastalıklar, kişinin diyete uyumuna ve fiziksel aktiviteye göre değişiklik gösterecektir.
Uygulanmayacağı Durumlar
Alkolikler, uyuşturucu bağımlısı şişmanlar, mental bozukluğu olanlar, antikoagülan ve sistemik kortikosteroid kullanan şişmanlar, geçirilmiş majör laparaskopik ameliyatlı şişmanlar, enfeksiyöz bağırsak hastalığı olan şişmanlar, özofajitis, ülser gibi gastro intestinal sorunları olan şişmanlara mide balonu işlemi uygun değildir. Balon uygulaması gastriti olan hastalarda, reflü gibi şikayetleri olan hastalarda uygulanmaz önce tedavi istenir daha sonrasında işlem uygulanır. Gebelik ve gebelik şüphesi olan kişilere uygulanmaz, emziren anneler için de emzirme dönemi bittikten sonra uygulanması önerilir.
Kaç Dakikada Takılır?
Mide balonu endoskopi ünitesinde sedasyon altında ortalama 10-15 dk. sürmektedir.
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
Hastaya sedasyon (anestezi) verilerek endoskopik yöntemle balonun söndürülmesi ve ağız yoluyla çıkartılması sağlanır. Balon çıkarıldıktan sonraki dönem kiloyu koruma dönemi olarak adlandırılır. Balon çıkarma sonrası hastalar kilo alacağını düşünebilir. Çünkü balon çıktıktan sonra dolgunluk hissi geçecek daha fazla beslenme gözlenebilir. Verilen kilolarının geri alımı dikkat edilmez ise mümkündür. Diyetisyen tavsiyelerine tamamı ile uyarak zayıflamanın sürmesi için katı beslenme döneminde olduğu gibi öğün araları ve öğünleri atlamaması ve diyetine devam etmesi gerekecektir.
Balon Takılma Öncesi
Beslenme
Balondan Önce Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mide balonu uygulamasından önce özel bir diyet uygulanmamaktadır. Balon takılmadan 12 saat önce katı gıdalar kesilmeli, 8 saat önce sıvı tüketimi sonlandırılmalıdır. Balon uygulamasından bir gün önce bol bol su içmeniz tavsiye edilir.
Balondan Önce Sigara ve Alkol Bırakılmalı mıdır?
Mide balonu uygulamasından bir gün önce sigara azaltılmalı ve alkol alınmamalıdır.
Balon Takılma Sonrası
Ülser ve Reflü
Mide balonu daha önceden reflüsü olan kişilerde reflü semptomlarını arttırabilir. Bunu önlemek için hastanın mide koruyucu haplarını alması önerilir. Ülserin olması ise çok düşük bir olasılıktır.
Bulantı ve Kusma
Adaptasyon süresi geçene kadar (ilk 1-2 gün) bulantı ve kusmalar normaldir. Bununla beraber balonun mide içinde sönmesi ya da yeteri kadar şişirilmemesi durumunda balon mide çıkışını tıkayabilir, bulantı ve kusma şikâyetlerine sebebiyet verebilir.
Kanama
İşlem endoskopi yöntemiyle uygulandığı için nadiren yemek borusunun tahrişine bağlı olarak kanama olabilir.
Tıkanma
Çok düşük olasılıkla da olsa, balonun kendiliğinden sönerek barsak tıkanıklığı yapma ihtimali vardır.
Delinme
Mide balonunun delinmesi çok düşük bir ihtimaldir. Balonun içi mavi su ile doldurulduğu için balondan sızıntı olduğunu idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. Fark ettiğiniz anda doktorunuza bilgi verip, hastaneye başvurduğunuzda yine 10-15 dakikalık bir işlemle çıkarılmaktadır.
İlk 3 Gün
Açlık Hissi
Mide balonundan sonra balon midede hacim kaplayacağı için eskisi gibi açlık hissi yaşanmayacaktır. Ama porsiyonlarınız küçüldüğü için 2,5-3 saatte bir sağlıklı, kaliteli besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.
Hareket Kabiliyeti
Mide balonu sonrasında bireyler hareket kabiliyetlerinden bir şey kaybetmezler. Mide balonu takılma işlemi bittikten 1 saat sonra olağan günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
Ağrı
Balonun takılmasından sonra bir kaç gün mide dıştan gelen cismi öğütmeye çalışacağı için ağrı yada oluşması normaldir. Ağrı kesici ilaç ve ilaçların takviyesi ile işlem sonrası mideye uyumlu hale getirmek zor değildir.
Beslenme ve Diyet
İlk 3-4 gün Beslenme
İlk günlerde mide kasılmaları, krampları, bulantı- kusma olabileceğinden ilk günlerde sıvı diyet uygulanmalıdr. Mideyi uyaracak kasılmaları arttırıcak besinlerden uzak olmalıdır. Şekersiz tanesiz komposto suyu veya gaz yapmaması için laktozsuz süt, ayran, et suyu, tavuk suyu gibi proteini yüksek sıvılar tercih edilmelidir. Et/tavuk suyu yaparken mideyi uyarmaması için pişirirken salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarımsak konulmamalıdır. Kafein mideyi çok fazla uyaracağı için ilk günlerde kahve tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca asit oranı yüksek meyve sularından da kaçınılması gerekmektedir.
Bulantılar, kramplar geçtikten sonra ilk etapta mideyi yormayacak hafif, püre kıvamında besinlere geçilmesi gerekmektedir. Örneğin; yoğurt, sebze püresi vb. artık tamamen kendinizi iyi hissettiğinizde katı beslenme geçilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme Önerileri
Mide balonu ile zayıflamak kişinin diyetiyle yakından ilişkilidir. Balon taktıran kişilerin yemek porsiyonları azalmaktadır ve az az sık sık beslenme modeli hayatınıza otomatik olarak katılmaktadır. Yemeklerde besin seçiminde önce protein içeriği yüksek gıdalara yönelinmelidir. Katı sıvı ayrımı mutlaka yapılmalı yemekten önce ve sonra 1 saat sıvı tüketilmemelidir. Böylelikle hem yeterli ve dengeli beslenme sağlanır, hem de midenizin genişlemesini önlemiş olursunuz. Gazlı içecekler tüketilmemelidir. Yemek yerken lokmalar küçültülmeli ve dikey pozisyonda yemek yenmelidir. Çok yağlı, kızartılmış yemekler reflü şikayetlerini arttırdığı ve günlük kalori alımını arttırdığı için uzak durulmalıdır.
Ayağa Kalkma
Mide balonu takma işlemi bittikten 10 dakika sonra odanıza çıkartılırsınız. Odaya çıktıktan sonra 3-4 saat müşahede altında tutulursunuz. Sonrasında rahatlıkla ayağa kalkıp günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
Psikoloji
Uzun yıllar boyunca kilolarıyla mücadele etmiş bireylerde, kilo alımının ruhsal ve davranışsal nedenleri son derece önemlidir. Bunların farkına varmak ve çözüm yoluna gidilmesi mide balonu ile zayıflamayı kolaylaştıracaktır. Bu süreçte hastaların diyetlerine dikkat etmeleri gerektiği bilincinde olmaları ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmeyi amaçlamaları gerekmektedir.
Kramp
Balonun takılmasından sonra ilk 3-4 gün güt mide dıştan gelen cismi öğütmeye çalışacağı için ağrı yada kramp oluşması normaldir. 3-4 gün sonrasında mideniz balona iyiden iyiye adapte olur. Artık kramplarınız, bulantılarınız sonlanmış olur. Günlük hayatınızı, fiziksel aktivitelerinizi kesinlikle etkilemez.
Beslenme ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Balon Takılınca Diyet Yapmak Zorunlu Mudur?
Mide balonu ile tokluk daha kısa sürede sağlansa da öğünlerinizin kalori içeriği önemlidir. Bu sırada diyetisyen eşliğinde kalorisi kısıtlanmış, yaşam tarzınıza uygun bir diyet uygulamanız gerekmektedir. Bu süreçteki beslenme programlarınız sayesinde doğru beslenmeyi öğrenip, alışkanlık haline getirmelisiniz. Önemli olan sağlıklı besin tercihleridir.
Alkol
Mide balonu takıldıktan sonra alkol reflüsel şikayetleri arttırabilir. Ayrıca kalori içeriği yüksek olduğu için kilo verme sürecinizin yavaşlamasına sebep olduğu için mümkün olduğu kadar alkolden uzak durmalısınız.
Oruç
Mide balonu takıldıktan sonra oruç tutulmasnda herhangi bir sakınca yoktur.