MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Mide bulantısı birçok sebepten dolayı görülebilir. Leblebi, zencefil çayı, adaçayı mide bulantısına iyi gelen yöntemler arasındadır. Bulantıya kusma, halsizlik, şişkinlik, karın ağrısı gibi farklı rahatsızlıklar da eşlik edebilir. Hamilelik en bilinen mide bulantısı nedenleri arasındadır. Araç tutması, regl ağrıları, migren, çeşitli mide rahatsızlıkları, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, bağırsak rahatsızlıkları, hepatit bulantıya sebep olabilir.



MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?
Mide Bulantısı



Evde mide bulantısına iyi gelen birçok yöntem uygulanabilir. Bu yöntemler sayesinde bulantı geçer. Eğer birkaç yöntem denendikten sonra bulantı geçmiyorsa doktora başvurmak gerekebilir.

ELMA BULANTIYI KESMEYE YARDIM EDER.
Elmanın lifli yapısı sayesinde mideye yarar sağlar. Sindirim sistemini ve bağırsakları rahatlatır.

TUZLU KRAKER MİDEYİ RAHATLATIR.
Ekmek, kraker, tost gibi nişasta içeriği yüksek besinler mide asini emerek bulantıyı geçirir. Kraker, açlığı bastırır. Herhangi bir kokusu olmaması kişileri rahatsız etmez. Bu nedenle mide bulantısını bastırıcı etkisi vardır. Özellikle hamilelik dönemindeki bulantılar için sabah yataktan kalkmadan önce birkaç tane kraker yemek rahatlatıcı etki yapar.

ZENCEFİL BULANTI VE KUSMAYI KESER.
Zencefil

Zencefil çayı özellikle hamilelik dönemindeki bulantı ve kusmayı azaltır. Nane limon çayının içine zencefil ilave edilirse bulantıyı önleyici etki yapar. Zencefil koklamak benzer etki yapar.

PAPATYA ÇAYI RAHATLATICIDIR.
Bir fincan su kaynatın. İçine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya atın. 5-10 dakika demlendirdikten sonra süzün. Ilınınca içine bal ilave ederek papatya çayı içebilirsiniz. Aynı zamanda papatya suyuna batırılmış havlu kullanabilirsiniz. Papatya suyuna batırılmış havlu ile karnınıza 15 dakika kompres yapabilirsiniz.

NANE OLDUKÇA ETKİLİDİR.
Nane Çayı

Ferahlatıcı aroması sayesinde rahatlama sağlar. Bulantı durumlarında nane çayı içilebilir. Bir parça taze nane çiğnenirse bulantıyı kesmeye yardım eder. Aynı zamanda nane yağı koklanabilir.

İlginizi Çekebilir: Çam Terebentin Yağı Faydaları Nelerdir?
TAVUK SUYUNA ÇORBA RAHATLAMA SAĞLAR.
Tavuk suyu çorbasının yağ oranı nispeten düşüktür. Tok tutucu ve mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. Bu nedenle bulantı durumlarında rahatlama sağlar.

ADAÇAYI HAZIRLAYABİLİRSİNİZ.
Bir bardak su kaynatın. Kaynamış suyun içine 1-2 tatlı kaşığı adaçayı koyarak 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzün. Ilınınca bal ekleyerek içebilirsiniz.

LAVANTA YAĞI TÜKETEBİLİRSİNİZ.
Lavanta Yağı



Bulantıyı hafifleten lavanta yağı suya karıştırılarak yada şekere damlatılarak tüketilebilir. Bir adet kesme şekerin üzerine 3 damla lavanta yağı damlatarak yiyebilirsiniz.

MUZ FAYDA SAĞLAR.
İshal ile birlikte oluşan mide bulantılarına muz iyi gelir. İshal ve kusma ile birlikte vücuttan bir miktar potasyum kaybedilir. Muz kaybedilen potasyumun vücuda geri alınmasına yardım eder. Aynı zamanda ishali azaltır. Nişasta içeriği yüksek, bağlayıcı bir meyvedir.

KEKİK ÇAYI MİDE BULANTISINA İYİ GELİR.
Kekik çayı hazırlamak için bir fincan su kaynatılır. İçine 1 çay kaşığı kekik atılır. 5 dakika demlendirilir. Ilındıktan sonra kekik çayı içilir.

IHLAMUR ÇAYI YARAR SAĞLAR.
Birkaç bardak ıhlamur çayı içebilirsiniz. Soğuk algınlığı, mideyi üşütmek gibi zamanlarda rahatlamaya yardım eder. Ihlamur çayı demlerken içine elma kabuğu, tarçın, limon, portakal kabuğu ilave edebilirsiniz.

KURUYEMİŞLER İYİ GELİR.
Kuruyemiş

Sarı leblebi deniz tutmasındaki bulantılar için bire birdir. Aynı zamanda badem ve fındık bulantıyı hafifletir. Mide bulantısını kesmek için yanınızda bir miktar kuruyemiş bulundurabilirsiniz.

MİDE BULANTISI NASIL GEÇER?
Gün içinde düzenli olarak su içmeye özen gösterin.
Yağlı yiyecekler, kızartmalar ve baharatlı yiyecekleri çok fazla tüketmeyin.
Evinizi ve odanızı sık sık havalandırın. Temiz hava mide bulantısına iyi gelir.


Az az ve sık sık yemek yeyin. İki yada üç öğünde çok yemek yerine ara öğünler edinin.
Sabah kahvaltıda ağır, yağlı yiyecekler yemekten kaçının.
Yemekten sonra hemen uzanmayın yada uyumayın.
Akşam yemeğinde ağır yemekler yemeyin. Bu tarz yemekleri öğle yemeğinde tercih edebilirsiniz.
Spor yada egzersiz yapmak bulantıları rahatlatabilir.
Temiz havada yürüyüş yapabilirsiniz.
Keskin kokulardan uzak durun. Keskin kokulu parfüm, deterjan, yumuşatıcı gibi ürünleri koklamayın.
Yemek sırasında sıvı almayın.
Yolculuk sırasında yanınızda naneli şeker bulundurun.
Soda içebilirsiniz. Soda rahatlatıcı etki yapabilir.
İlginizi Çekebilir: Sirke Faydaları Nelerdir?
MİDE BULANTISINA EVDE İYİ GELEN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER NELERDİR?
Mide bulantısı için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Dr. Feridun Kunak, Prof. Dr. Ahmet Maranki ve Bitki Uzmanı Suna Dumankaya birçok tarif vermiştir. Bu tarifler sayesinde bulantıların geçmesi mümkündür.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU MİDE BULANTISINI GEÇİREN ZENCEFİL KÜRÜ TARİFİ
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından mide bulantısını geçiren zencefil çayı tarifi verilmiştir. Çayı hazırlamak için kök zencefilden parmak büyüklüğünde kesilir. Kabuğu soyularak ikiye bölünür. Bir bardak su kaynatılır. Kaynayan suyun içine hazırlanan zencefiller atılır. 5-7 dakika daha bu şekilde kaynatmaya devam edilir. Ocaktan alınarak bulantı oluştuğunda birkaç yudum içilir. Tüm zencefil çayını bitirmeye gerek yoktur. Bulantı olduğunda birkaç yudum içilebilir.

DR. FERİDUN KUNAK MİDE BULANTISINA İYİ GELEN NANE LİMON ÇAYI TARİFİ
Bir bardak suyun üzerine 1 çay kaşığı karanfil, 1 yemek kaşığı nane, 1 çay kaşığı kekik ve yarım limon eklenir. Hazırlanan karışım birkaç dakika kaynatılır. Kaynadıktan sonra demlenmeye bırakılır. Ilınınca süzülerek içilir. İsteğe göre bal eklenebilir. Şeker hastası olanların bal eklemesi tavsiye edilmez.

PROF. DR. AHMET MARANKİ MİDE BULANTISI İÇİN TARİF
Prof. Dr. Ahmet Maranki mide bulantısı için birkaç tane taze nane yaprağı çiğnemeyi önermiştir.

BİTKİ UZMANI SUNA DUMANKAYA MİDE BULANTISINA İYİ GELEN KÜR TARİFİ
Bir tutam taze zencefil soyulur. Soyulduktan sonra rendelenir. 2 bardak su cezveye konur. Üzerine rendelenmiş zencefiller eklenerek 5 dakika kaynatılır. Hazırlanan kür bal ilave edilerek her gün sabah akşam tüketilir.
 
Üst Alt