Son konular

Mide özellikleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Mide herkesin bildiği belirli kaslardan oluşan ve alınan gıdalar nedeniyle genişleme özeliği bulunan sindirim sistemimizin en önemli organıdır

Çoğumuz midemizin nerede olduğunu bilse de yine bu bilgiyi vermekte fayda vardır Midemiz Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunmakta olup karın bölgemizde bulunmaktadır Karnın sol üst kısmında bulunmaktadır

Mide bütün canlılarda bulunmamaktadır Midenin bulunduğu canlılar omurgalı hayvanlar, derisi dikenli hayvanlar, yumuşakçalar ve haşarat adı verilen hayvanlarda bulunmaktadır

Mide1Midenin özellikleri nelerdir?

Mide birkaç katmadan oluşan kaslı bir yapıya sahiptir

Mide çiğnenmeden sonra yemek borusu vasıtasıyla gelen yiyeceklerin geçici olarak depolandığı yerdir

1,5 litre sıvı ile 4 litre arasında sıvı tutma kapasitesine sahip bulunmaktadır

Yediğimiz yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalara ayrılması olayı midede gerçekleşmektedir

Mide besinleri salgıladığı sıvı sayesinde parçalar, bu sıvının salgılandığı ve mideyi örten dokuya MUKOZA adı verilir

Midenin kaslı bir oluşum olduğunu söylemiştik bu sayede her 20 saniyede bir dalgalanarak yiyecekleri birbirine karıştırır Yiyecekler tâki çorba kıvamına gelinceye kadar midede durur

Midenin kendisine gelen besinleri ince bağırsağa veya on iki bağırsağa aktarma süreleri yiyeceklerin türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir Fakat genel olarak sıvıları 20 saniye içinde gönderirken katılarda bu durum 1,5 saat civarındadır Maddelerin sindirilme süreleri yapılarına göre değişmektedir Örneğin Karbonhidratlar çabuk sindirilebilen ve midede az sürede kalan besinlerdendir Yağlar bunlara nazaran sindirimi zor olduğundan daha çok midede kalır

Mide3Midenin besinleri hem kimyasal hem de fiziksel olarak parçalanması için salgıladığı asitten kendisini korumak içinde bir madde üretir Bu madde sayesinde salgılanmış olan asidin besinleri parçalarken kendisine zarar vermesini engeller Bu madde alkalen –masik bir mukus olup yapışkan bir yapısı bulunmaktadır

Midenin besinleri parçalamak için ürettiği salgılar sindirim enzimleri, hidroklorik asit, entrensek faktör ve hormonlardan oluşmaktadır

Mide toplam 4 bölümden oluşmaktadır Bunlar;

Fundus,

Kardia,

Korpus (gövde) ve

Antrum (midenin son bölümü)

Mide2Mide rahatsızlıkları nelerdir?

Mide ağrıması veya arada mide ekşimesi gibi küçük rahatsızlıkları çoğumuzun başına defalarca gelmiş olabilir fakat mide rahatsızları içinde en sık görülen ve önemli olan rahatsızlıklar şunlardır;

Gastrit

Ülser

Reflü

Mide kanaması

Mide kanseri
 

Similar threads

  • Soru
Sindirim Sistemi organları nelerdir, Sindirim sistemi organlarının görevleri Ağız boşluğu Sindirim ağızda başlar. Besinler dişler tarafından parçalanırken tükürükle birleşerek lokma haline gelir ve yemek borusu yoluyla yutulur. Ama tükürük yalnızca yutmayı kolaylaştıran kaygan bir sıvı olmakla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Midenin Görevleri Nelerdir Kısaca Midenin Görevleri: Karnın sol üstünde yer almakta olan mide sindirim sistemimizin en önemli organıdır. Yenilen gıdalar mideye ulaşılır ve burada mide enzimleri sayesinde parçalanır. Parçalanması tamamlanan gıdalar ince bağırsağa yollanarak buralardan emilimle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Sindirim Sistemimiz Ve Sindirim Sistemimizin Sağlığı, sindirim sistemimiz ve sindirim sistemi sağlığımız Sindirim Sistemimiz Ve Sindirim Sistemimizin Sağlığı Ozeti imagessindirimsistemimizvesindirimsistemimizinsagligiozeti5afcad77ae5f3 Sindirim buyuk molekullu besin iceriklerinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Sindirim Sistemi Ve Sindirim Sistemi Sağlığı Hakkında Bilgi Besin maddelerinin içeriklerine göre karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırıldığını biliyoruz. Besin içerikleri büyük moleküllerdir. Büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Buyuk molekullu besin maddelerini parcalayarak kana gecebilecek hale getiren sisteme sindirim sistemi denir Sindirim sistemi organları; • Ağız : Besinlerin mekanik sindirimi ciğneme ile gercekleşir Karbonhidratların kimyasal sindirimi ise tukuruk icerisinde bulunan enzimler sayesinde başlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
Üst Alt