midenin gorevi nedir,mide ne işe yarar,midenin gorevleri nelerdir,mide gorevleri
Mide karın sol ust tarafında bulunan bir organdırMide boş iken yarım fincan buyukluktedir Mide, sindirim sisteminin bir parcasıdır ve karnın ust sol kısmında diyaframın altında bulunur Ust ucu yemek borusu ile bağlantılıdır, alt ucu ise, adına kapıcı dediğimiz, halka şeklindeki kapama kasları ile onikiparmak bağırsana bağlıdır Yaklaşık bir bucuk litre alabilen midenin ic kısmında, gıda parcaları midenin asit ve enzimler iceren mide suyu ile kimyasal olarak parcalanır Bulamac haline gelen gıdalar daha sonra yavaşca ve kontrollu bir şekilde ince bağırsağa sevk edilir Burada protein, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler gibi gıda maddeleri mukoza zarından gecerek kana karışır Demek ki midenin en onemli işlevi, gıdaları parcalayarak vucut icin değerlendirilebilir hale getirmek ve onları dozu ayarlı bir şekilde ince bağırsağa sevk etmektir
Midenin gorevi yenilen katı gıdaları sıvılaştırarak sindirime katkıda bulunmaktır Mide icinde gıdaların tutulmasında 2 kapakcık mekanizması gorev yapar; bunlar alt ozefagus sfinkteri ve pilor halkasıdır Bu iki kapak kapandığında mide kasılma hareketleriyle mide icindeki muhteviyat hidroklorik asit, enzim ve pepsinle karıştırılır Pilor halkası acılınca mide kapsamı duodenuma boşalmaya başlar Boşalma gucluğunde tam olarak mide boşalması olmaz ve oğunler arasında mide dolu kalır Bir sonraki yemekte mide dolu olduğu icin şişkinlik, bulantı ve kusmalar gelişebilir ve hasta her yemekten korkmaya başlar
Mide karın sol ust tarafında bulunan bir organdırMide boş iken yarım fincan buyukluktedir Mide, sindirim sisteminin bir parcasıdır ve karnın ust sol kısmında diyaframın altında bulunur Ust ucu yemek borusu ile bağlantılıdır, alt ucu ise, adına kapıcı dediğimiz, halka şeklindeki kapama kasları ile onikiparmak bağırsana bağlıdır Yaklaşık bir bucuk litre alabilen midenin ic kısmında, gıda parcaları midenin asit ve enzimler iceren mide suyu ile kimyasal olarak parcalanır Bulamac haline gelen gıdalar daha sonra yavaşca ve kontrollu bir şekilde ince bağırsağa sevk edilir Burada protein, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler gibi gıda maddeleri mukoza zarından gecerek kana karışır Demek ki midenin en onemli işlevi, gıdaları parcalayarak vucut icin değerlendirilebilir hale getirmek ve onları dozu ayarlı bir şekilde ince bağırsağa sevk etmektir
Midenin gorevi yenilen katı gıdaları sıvılaştırarak sindirime katkıda bulunmaktır Mide icinde gıdaların tutulmasında 2 kapakcık mekanizması gorev yapar; bunlar alt ozefagus sfinkteri ve pilor halkasıdır Bu iki kapak kapandığında mide kasılma hareketleriyle mide icindeki muhteviyat hidroklorik asit, enzim ve pepsinle karıştırılır Pilor halkası acılınca mide kapsamı duodenuma boşalmaya başlar Boşalma gucluğunde tam olarak mide boşalması olmaz ve oğunler arasında mide dolu kalır Bir sonraki yemekte mide dolu olduğu icin şişkinlik, bulantı ve kusmalar gelişebilir ve hasta her yemekten korkmaya başlar