SoruCevap
Yeni Üye
Migren şiddetli baş ağrısı ile başlayan, ataklar halinde devam eden ve 3 gün boyunca sürebilen nörolojik bir hastalıktır. Migren ağrısı başlamadan evvel halsizlik, gözlerde kararmalar, ruhsal gerginlik hissedilir. Öncelikle yanlış yapılan diyetler sonrasında gerilim, mevsim geçişleri, hormonal değişiklikler, parlak ışığı olan ortamlarda bulunmak, gürültü, bayanlarda regl periyodu, su tüketiminin az olması, rafine karbonhidrat tüketiminin artması migrenin nedenleri olabilir.
Hangi besin yendiğinde migren ağrısının başladığı takip edilmelidir. Dokunan gıdayı belirlemek için o gün ne yediklerinizi düşünmeli ve gerekirse bir mühlet besin tüketim kaydı tutmalısınız.
Farkında olmanın bir öteki yolu ise tahlil yaptırmaktır. Histamin ve serotonin baş ağrısını başlatıcı, tetikleyici hormonlardır. Bu salgılar besin alerjisi olan kimselerde daha ziyadedir. Yapılan tahlil ile bu sayede hangi besine alerjinizin olduğu bulunmaktadır.
Devletimizde her 3 hatundan birinde, her 6 erkekten birinde migren görülmektedir. Migrenin bayanlarda daha sık görülmesinde hormonların tesirli olduğu görülmüştür.
MİGRENİNİZ VARSA BUNLARA DİKKAT EDİN.
Beyaz un ile yapılmış yiyecekler yahut şekerli yiyecekler yenildiği devir kan şekeriniz aniden yükselir ve aniden düşer. Kan şekerinizde olan bu değişimler migreni tetikleyebilir. Bu nedenle bu besinlerden uzak durulmalıdır.
Tiramin, tirozin, kafein, aspartam, monosodyum glutamat, sülfit, benzoik asit, histamin, feniletamin, sodyum nitrat, nitrit ve nitrat içeren azıklar migreni arttırıcı tesir gösterebilir.
Tiramin içeren besinler: Süt eserleri, şarap, bira ve salamura üzere fermente eserleri.
Tirozin içeren besinler: Peynir, çikolata.
Kafein içeren besinler: Kahve, kakao.
Aspartam içeren besinler: Aspartam tatlandırıcıdır. Paketli eserlerin içeriğine dikkat edilmelidir. Münhasıran light olduğu için tercih edilen paketli besinler dikkat edilerek alınmalıdır.
Monosodyum Glutamat içeren besinler: Paketli eserlerin içindekiler kısmına dikkat edilerek alınmalıdır. Şayet içindekiler kısmında sodyum kazeinat, hidrolize protein, bira mayası yazıyorsa bunlarda monosodyum glutamat içerdiğinin göstergesidir. Hazır çorbalar, soya sosu, krakerler ve daha birçok paketli eser monosodyum glutamat içermektedir.
Sülfit ve benzoik asitiçeren besinler: Bu unsurlar paketli eserlere hami olarak eklenmektedir. Turşu, cipsler ve daha birçok paketli eser bu gözetici unsurları içermektedir.
Histamin içeren besinler: Muz, ıspanak, çilek, ananas, domates, al et, eski peynir, kabuklu deniz eserleri, çikolata ve bira. Histamin salınımını artıran besinler diyetten çıkarılırsa ve B6 vitamini ile C vitamini diyete eklenirse migren atakları azalabilir.
Feniletaminiçeren besinler:Çikolata, kakao, turunçgiller, al şarap.
Sodyum Nitratiçeren besinler: Tütsülenmiş besinler.
Nitrit ve nitratiçeren besinler: Salam, sucuk, sosis üzere işlenmiş etler.
Alkollü içecekler migren ataklarını tetikleyebilir bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir.
Kanda ki düşük magnezyum seviyesi migreni arttırıcı tesir gösterebilir. Brokoli, kabak, süt, balık, et, kuru baklagiller, karabuğday, ton balığı, badem magnezyum kaynaklarıdır. Ancak bunlarda denetimli ve denenerek tüketilmelidir.
Sigara migren ataklarını arttırmaktadır. Sigara içiyorsanız bir an evvel bırakmalısınız.
Migren ataklarını azaltıcı tesir gösteren birtakım besinler de vardır. Bu besinler: Zerzevat çorbası, zerzevat püresi, kereviz, haşlanmış yumurta, armut, elma, kivi, zencefil, papatya çayı, melisa çayı, biberiye çayı, nane çayıdır.
Hangi besin yendiğinde migren ağrısının başladığı takip edilmelidir. Dokunan gıdayı belirlemek için o gün ne yediklerinizi düşünmeli ve gerekirse bir mühlet besin tüketim kaydı tutmalısınız.
Farkında olmanın bir öteki yolu ise tahlil yaptırmaktır. Histamin ve serotonin baş ağrısını başlatıcı, tetikleyici hormonlardır. Bu salgılar besin alerjisi olan kimselerde daha ziyadedir. Yapılan tahlil ile bu sayede hangi besine alerjinizin olduğu bulunmaktadır.
Devletimizde her 3 hatundan birinde, her 6 erkekten birinde migren görülmektedir. Migrenin bayanlarda daha sık görülmesinde hormonların tesirli olduğu görülmüştür.
MİGRENİNİZ VARSA BUNLARA DİKKAT EDİN.
Beyaz un ile yapılmış yiyecekler yahut şekerli yiyecekler yenildiği devir kan şekeriniz aniden yükselir ve aniden düşer. Kan şekerinizde olan bu değişimler migreni tetikleyebilir. Bu nedenle bu besinlerden uzak durulmalıdır.
Tiramin, tirozin, kafein, aspartam, monosodyum glutamat, sülfit, benzoik asit, histamin, feniletamin, sodyum nitrat, nitrit ve nitrat içeren azıklar migreni arttırıcı tesir gösterebilir.
Tiramin içeren besinler: Süt eserleri, şarap, bira ve salamura üzere fermente eserleri.
Tirozin içeren besinler: Peynir, çikolata.
Kafein içeren besinler: Kahve, kakao.
Aspartam içeren besinler: Aspartam tatlandırıcıdır. Paketli eserlerin içeriğine dikkat edilmelidir. Münhasıran light olduğu için tercih edilen paketli besinler dikkat edilerek alınmalıdır.
Monosodyum Glutamat içeren besinler: Paketli eserlerin içindekiler kısmına dikkat edilerek alınmalıdır. Şayet içindekiler kısmında sodyum kazeinat, hidrolize protein, bira mayası yazıyorsa bunlarda monosodyum glutamat içerdiğinin göstergesidir. Hazır çorbalar, soya sosu, krakerler ve daha birçok paketli eser monosodyum glutamat içermektedir.
Sülfit ve benzoik asitiçeren besinler: Bu unsurlar paketli eserlere hami olarak eklenmektedir. Turşu, cipsler ve daha birçok paketli eser bu gözetici unsurları içermektedir.
Histamin içeren besinler: Muz, ıspanak, çilek, ananas, domates, al et, eski peynir, kabuklu deniz eserleri, çikolata ve bira. Histamin salınımını artıran besinler diyetten çıkarılırsa ve B6 vitamini ile C vitamini diyete eklenirse migren atakları azalabilir.
Feniletaminiçeren besinler:Çikolata, kakao, turunçgiller, al şarap.
Sodyum Nitratiçeren besinler: Tütsülenmiş besinler.
Nitrit ve nitratiçeren besinler: Salam, sucuk, sosis üzere işlenmiş etler.
Alkollü içecekler migren ataklarını tetikleyebilir bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir.
Kanda ki düşük magnezyum seviyesi migreni arttırıcı tesir gösterebilir. Brokoli, kabak, süt, balık, et, kuru baklagiller, karabuğday, ton balığı, badem magnezyum kaynaklarıdır. Ancak bunlarda denetimli ve denenerek tüketilmelidir.
Sigara migren ataklarını arttırmaktadır. Sigara içiyorsanız bir an evvel bırakmalısınız.
Migren ataklarını azaltıcı tesir gösteren birtakım besinler de vardır. Bu besinler: Zerzevat çorbası, zerzevat püresi, kereviz, haşlanmış yumurta, armut, elma, kivi, zencefil, papatya çayı, melisa çayı, biberiye çayı, nane çayıdır.