MİGRENİ OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Migren şiddetli baş ağrısı ile başlayan, ataklar halinde devam eden ve 3 gün boyunca sürebilen nörolojik bir hastalıktır. Migren ağrısı başlamadan önce halsizlik, gözlerde kararmalar, ruhsal gerginlik hissedilir. Öncelikle yanlış yapılan diyetler sonrasında stres, mevsim geçişleri, hormonal değişiklikler, parlak ışığı olan ortamlarda bulunmak, gürültü, bayanlarda regl dönemi, su tüketiminin az olması, rafine karbonhidrat tüketiminin artması migrenin nedenleri olabilir.

Hangi besin yendiğinde migren ağrısının başladığı takip edilmelidir. Dokunan gıdayı belirlemek için o gün ne yediklerinizi düşünmeli ve gerekirse bir süre besin tüketim kaydı tutmalısınız.

Farkında olmanın bir diğer yolu ise tahlil yaptırmaktır. Histamin ve serotonin baş ağrısını başlatıcı, tetikleyici hormonlardır. Bu salgılar besin alerjisi olan kişilerde daha fazladır. Yapılan tahlil ile bu sayede hangi besine alerjinizin olduğu bulunmaktadır.

Ülkemizde her 3 kadından birinde, her 6 erkekten birinde migren görülmektedir. Migrenin kadınlarda daha sık görülmesinde hormonların etkili olduğu görülmüştür.

MİGRENİNİZ VARSA BUNLARA DİKKAT EDİN.

Beyaz un ile yapılmış yiyecekler veya şekerli yiyecekler yenildiği zaman kan şekeriniz aniden yükselir ve aniden düşer. Kan şekerinizde olan bu değişimler migreni tetikleyebilir. Bu nedenle bu besinlerden uzak durulmalıdır.

Tiramin, tirozin, kafein, aspartam, monosodyum glutamat, sülfit, benzoik asit, histamin, feniletamin, sodyum nitrat, nitrit ve nitrat içeren gıdalar migreni arttırıcı etki gösterebilir.
Tiramin içeren besinler: Süt ürünleri, şarap, bira ve salamura gibi fermente ürünleri.

Tirozin içeren besinler: Peynir, çikolata.

Kafein içeren besinler: Kahve, kakao.

Aspartam içeren besinler: Aspartam tatlandırıcıdır. Paketli ürünlerin içeriğine dikkat edilmelidir. Özellikle light olduğu için tercih edilen paketli gıdalar dikkat edilerek alınmalıdır.

Monosodyum Glutamat içeren besinler: Paketli ürünlerin içindekiler kısmına dikkat edilerek alınmalıdır. Eğer içindekiler kısmında sodyum kazeinat, hidrolize protein, bira mayası yazıyorsa bunlarda monosodyum glutamat içerdiğinin göstergesidir. Hazır çorbalar, soya sosu, krakerler ve daha birçok paketli ürün monosodyum glutamat içermektedir.

Sülfit ve benzoik asitiçeren besinler: Bu maddeler paketli ürünlere koruyucu olarak eklenmektedir. Turşu, cipsler ve daha birçok paketli ürün bu koruyucu maddeleri içermektedir.

Histamin içeren besinler: Muz, ıspanak, çilek, ananas, domates, kırmızı et, eski peynir, kabuklu deniz ürünleri, çikolata ve bira. Histamin salınımını artıran besinler diyetten çıkarılırsa ve B6 vitamini ile C vitamini diyete eklenirse migren atakları azalabilir.

Feniletaminiçeren besinler:Çikolata, kakao, turunçgiller, kırmızı şarap.

Sodyum Nitratiçeren besinler: Tütsülenmiş gıdalar.

Nitrit ve nitratiçeren besinler: Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler.

Alkollü içecekler migren ataklarını tetikleyebilir bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir.

Kanda ki düşük magnezyum seviyesi migreni arttırıcı etki gösterebilir. Brokoli, kabak, süt, balık, et, kuru baklagiller, karabuğday, ton balığı, badem magnezyum kaynaklarıdır. Fakat bunlarda kontrollü ve denenerek tüketilmelidir.

Sigara migren ataklarını arttırmaktadır. Sigara içiyorsanız bir an önce bırakmalısınız.

Migren ataklarını azaltıcı etki gösteren bazı besinler de vardır. Bu besinler: Sebze çorbası, sebze püresi, kereviz, haşlanmış yumurta, armut, elma, kivi, zencefil, papatya çayı, melisa çayı, biberiye çayı, nane çayıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Migren şiddetli baş ağrısı ile başlayan, ataklar halinde devam eden ve 3 gün boyunca sürebilen nörolojik bir hastalıktır. Migren ağrısı başlamadan evvel halsizlik, gözlerde kararmalar, ruhsal gerginlik hissedilir. Öncelikle yanlış yapılan diyetler sonrasında gerilim, mevsim geçişleri, hormonal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Migren, biz kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmekle birlikte, çoğunlukla ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısına neden olan nörolojik bir hastalıktır. En yaygın olduğu dönem 25-34 yaş aralığıdır, kadınların %15'i, erkeklerin ise %6'sı ataklar yaşamaktadır. Ataklar, değişen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Günümüzde en sık rastlanılan ağrıların başında yer alan migreni, hormonlardan, gıdalara ve çevresel faktörlere kadar pek çok etken tetikleyebiliyor. Gıdaların ciddi şekilde etkilediği migrenin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Kendi tetikleyicinizi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Migren çoklukla 4 saat ile 72 saat arası sürebilen zonklama halinde ve başın bir tarafına yerleşen periyodik bir ağrı olarak tanımlayabileceğimiz nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu ağrı sırasında yorgunluk, ışığa ve sese hassasiyet, susama ve acıkma üzere durumlarda görülebilmektedir. Bu bireyler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Bağışıklık sisteminin, sinir sistemini zedelemesi ile ortaya çıkarak duyu ve güç kayıplarına neden olan Multiple Skleroz hastalığında, doğru beslenme büyük bir öneme sahip. Kafein kullanımı nasıl olmalı? Kafein içeren ürünlerin, sinirliliği, uykusuzluğu ve idrar sıklığını artırdığını belirten...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt