Son konular

Mikrobiyata

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bedenimizi paylaştığımız mikroorganizmalar topluluğuna Mikrobiyota, bu topluluğun toplam gen yapısı ve etkileştiği etrafın hepsine de Mikrobiyom ismi verilir.

İnsan mikrobiyotası deri, üreme organları, teneffüs ve en çok da bağırsak sisteminde yerleşmiştir. Beslenme, ilaç kullanımı, genetik yapı, doğum biçimi, anne sütü alımı, yaş ve yaşanılan coğrafik bölgeye nazaran değişiklik gösterir.

Mikrobiyota besinlerin sindirimi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, birtakım vitaminlerin üretimi, bağırsak sıhhati, inflamasyonun önlenmesi, ülkü beden yükünün korunması, beyin faaliyetleri üzere çok farklı beden işlevlerinin yerine getirilmesinde kıymetli roller üstleniyor.

Bağırsak mikrobiyotası bağışıklık sisteminin oluşması, gelişmesi için de değerlidir. Bağışıklık sistemimizin % 75-80 kadarı bağırsaklardadır!

Çağdaş ömür üslubu, şekerli-yağlı besinler, gerilim, ilaç kullanımı, etraf kirliliği, kimyasallar, alkol ve işlenmiş besinler bağırsak mikrobiyomunuzu olumsuz istikamette etkileyip istikrarını bozarak disbiyozise neden olur. Bu da soğukalgınlığı, allerjiler, eklem ağrıları, akne, inflamatuvar bağırsak hastalığı, obezite, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom üzere hastalıkların gelişmesine taban oluşturabilmektedir.

Bağırsaklara “ikinci beyin” denmesinin nedeni mikrobiyotanın beyin fonksiyonunu etkileyebilmesi. Bağırsak mikrobiyotası ile depresyon ve otistik spektrum bozukluğu üzere hudut sistemi rahatsızlıkları ortasında kontaklar olduğu gözlemlenmiştir. Duygusal uygunluk hali, özgüven ve dinlendirici bir uykuyu teşvik eden serotonin isimli nörokimyasalın % 70’i bağırsaklarda üretiliyor.

Prebiyotikler uygun bakterilerin gıdalarıdır, mikrobiyotaya çoğalmaları için elverişli bir ortam oluştururlar.Liften varlıklı besinler (sebze ve meyveler) mikrobiyom için en uygun prebiyotik besinlerdir. Soğan, pırasa ve kuşkonmaz prebiyotiklere örnektir.

Probiyotikler, sindirim sisteminde doğal olarak bulunan, yararlı mikroorganizmalardır. Bol ölçüde posalı besinlerle beslenerek bağırsakları onlar için eksiksiz hale getirirseniz probiyotikler çoğalıp sıhhatimize dayanak olacaktır. Yoğurt tarhana, boza, şıra, sirke, kefir, turşu üzere probiyotik besinler tüketilmeli.
 

Similar threads

  • Soru
İnsan hücrelerinin yekun sayısı 100 trilyondur. Bağırsaklarımızda yaşayan bakteri sayısı ise bunun 10 katıdır. Yani bir insanın onda dokuzu bakteri onda biri ise insan hücrelerinden oluşur. Bu kadar büyük bir canlı organizmanın insan vücudu ile etkileşimi geçtiğimiz yüzyılda ihmal edilmiştir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Pre-pro-post biyotiklerin sağlıklı bir sindirim sistemi ve bağışıklığın güçlendirilmesi için büyük bir fonksiyonu olduğunu belirten Diyetisyen Beğenilen Karaca Kayan, beden sıhhatinin biyotiklerin oluşturduğu üçgen üzerine heyeti olduğuna dikkat çekti. Bağırsağımızda bulunan faydalı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
İnsan vücudunda 100 trilyon hücre bulunduğu tahmin ediliyor Bunun 10 misli fazlası kadar da yararlı bakterilerimiz var Vücudun deri, ağız, vajina, bağırsaklar gibi çeşitli bölgelerinde yerleşmiş bu bakterilere o bölgenin “florası, yeni adıyla “mikrobiyotası deniyor Bağırsak mikrobiyotamız ise 2...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Dışardan ağız yoluyla aldığımız her şey,Bağırsaklarımız tarafından kontrol edilerek vücudumuz için uygunsa vücuda emilmesine karar verilir •Bağırsaklarımız her gün ağız yoluyla aldığımız gıdalardabulunan sindirilmiş yada yeterince sindirilmemiş ve bu nedenle yabancıolarak kabul edilebilecek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Hormonlar; özel bezler tarafından kana salgılanan, kan yolu ile ulaştıkları doku ve organlarda işlev düzenleyici bir tesir oluşturan ve çok düşük ölçüleri ile bile vazife yapan organik bileşiklerdir.Hormonlar kısmen enzimlere benzeseler de onlar üzere kimyasal tepkileri başlatmazlar, ancak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Üst Alt