Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zeberus

Mikrosefali hangi ayda belli olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Puan 393
Çözümler 0
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
341.708
Tepkime puanı
7.120
Puan
393
Zeberus

Mikrosefali hangi ayda belli olur?​

1. Birincil mikrosefali: Gebeliğin ilk yedi ayında olan anormal gelişimin sonucunda ortaya çıkan küçük beyini tanımlar. 2. ikincil mikrosefali: Gebeliğin son iki ayında ya da perinatal dönemde olan bir hasar sonucunda ortaya çıkan küçük beyini tanımlar.
Mikrosefali hastalığı anne karnında anlaşılır mı?
Anne karnında yeterli büyümeyi sağlayamayan bebeklerin doğum sonrası kontrollerde fark edilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Beynin tam gelişimini sağlayamaması anlamına gelen mikrosefali anne karnında fark edilse bile müdahale edilemez.
Mikrosefali kaç persentil?
Mikrosefali, baş çevresinin yaşa ve cinse göre oluşturulan standartlarda üç persentil veya -2 standart deviyasyonun (SD) altında olmasıdır (1). Mikrosefali, primer veya sekonder olarak ortaya çıka- bilen bir bulgudur.

Mikrosefali bebek anne karnında anlaşılır mı?​

Anne karnında mikrosefali teşhisi nasıl konur?
Hastalığın en önemli belirtisi, bebekte kafa yapısının küçüklüğüdür. Bu durum ancak klinik olarak tespit edilebiliyor. Normalde bebeğin baş çevresi doğumdan sonra 35 cm olması gerekir. Daha sonra takip eden ilk iki haftada 0,5 cm; 2 ile 6 hafta arasında ise 0,25 cm olarak baş çevresinin büyümesi gerekir.
Mikrosefali nelere sebep olur?
Mikrosefalinin en önemli sebepleri şunlardır: İzole ya da sendromik genetik hastalıklar. Bazı metabolik hastalıklar. Gebelikte ilaç, alkol ve toksik madde maruziyeti. Gebelikte annenin geçirdiği enfeksiyonlar, yetersiz beslenmesi, folat eksikliği, plasental yetmezlik, hipotroidi.

Mikrosefali sonradan olur mu?​

Mikrosefali bebeğin anne karnında gelişmeye başladığı andan itibaren yapılan tetkiklerle ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda sadece doğumdan sonra fark edilebilen bu nörolojik hastalık, bebeğin yaş ve cinsiyetine göre kafasının diğer bebeklere göre küçük olması durumudur.
Mikrosefali tedavisi var mıdır nedir?
Mikrosefalinin tedavisi yoktur, yaşam boyu süren bir hastalıktır. Mikrosefalinin erken teşhisi bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi için son derece önem taşır. Kafatasının erken kapanması durumunda cerrahi işlem uygulanır. Erken teşhis ile nörolojik problemler en aza indirilir ve bebeğin yaşam kalitesi arttırılabilir.
Makrosefali kaç persentil?
Makrosefali baş çevresinin ortalamanın iki standart sapma veya 98 persentil üzerinde olmasıdır. Ailesel olgular hariç makrosefali genellikle çeşitli derecelerde nörolojik işlev bozukluğu ile birliktedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri