Son konular

mina dağı hakkında bilgi

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Mina Dağı Nerede
Mina Dağında Ne Yapılır
Mina dağında Şeytan neden taşlanır?

Mekke'nin kuzeydoğusunda Muzdelife ile Mekke arasında kalan geniş bolgeye Mina denir Cemerat ismiyle bilinen şeytan taşlama yerleri, Hac kurbanlarının kesildiği mezbahaneler ve sevgili Peygamberimizin Mina gunlerini gecirdiği mekana yapılan Mescidul Hayf burada bulunmaktadır Muzdelife vakfesinden sonra hacılar Mina'ya gelerek Hacc'ın vaciblerinden olan ve uc gun devam eden şeytan taşlama gorevini burada yerine getirirler Ayrıca bu gunlerin gecelerini Mina'da gecirmek Hacc'ın sunnetlerindendir

Peygamber İbrahim Halilullah'ın oğlu İsmail'i (aleyhisselam) kurban etmek uzere goturduğu yer Mina, Mekke'nin; Muzdelife Mina'nın; Arafat da Muzdelife'nin kuzey tarafındadır Mina ile Mekke arası 6 km, Safa ile Merve arası 319 m, Safa Tepesindeki Kemer ile Kabe arası 70 m kadardır

Mina, İbrahim aleyhisselamın oğlu İsmail'i (aleyhisselam) kurban etmek icin goturduğu yerdir Burada taş atmak da, onun zamanından kalma bir iş olup, Peygamber efendimizin getirdiği İslam dininde de emredilmiştir Hazreti adem'den beri butun peygamberler insanlara hep aynı iman esaslarını bildirmişlerdir Bu arada, ibadet şekillerinden bazıları da aynı kalmıştır Namazda, oructa, hacda vs ibadetlerde boyle olanlar vardır

İbrahim aleyhisselam, oğlunu kurban etmesi ile imtihan olundu Bunu Kur'anı kerim haber vermektedir Once ruyasında bildirilen bu emrin, artık Hak tealanın emri olduğuna şuphesi kalmayınca, hanımı Hacer'in yanına geldi ve; İsmail'i yıka, temiz elbiselerini giydir, gozlerine surme cek ve guzel koku sur! Zira bir dostumuzu ziyarete gideceğiz dedi İsmail'e de; Yanına bıcak ile ip al! dedi Oğlu; Bunları ne yaparız? diye sordu, o da; Allah rızası icin kurban keseriz buyurdu Yola koyuldular O sırada şeytan fırsat bilip, ihtiyar kılığında Hacer'in yanına geldi Ona; İbrahim aleyhisselam oğlunu nereye goturdu? dedi Bir dostunu ziyarete! diye cevap verince; Hayır, boğazlamaya goturdu! diye karşılık verdi Hacer; Baba oğlunu boğazlamaz Şefkat buna manidir dedi Şeytan; Oyle zannederim ki, Allah emretmiştir dedi Hacer; Allahu tealanın emrine elbette uymak lazımdır O'nun emriyse canu gonulden kabul ederiz dedi

Şeytan yuz bulamayıp ayrıldı Halil'e soyleyeyim, belki pişman olur? dedi Halbuki şeytanın peygamberlere eli uzanamaz Boyle iken, İbrahim aleyhisselama; İsmail'i nereye goturuyorsun? dedi O da; Ziyarete goturuyorum buyurdu Sen onu kurban etmeye goturuyorsun, bundan vazgec ki, o ruyayı sana şeytan gosterdi dedi İbrahim aleyhisselam dedi ki: Ey mel'un! Sen bilmiyor musun, o ruya şeytani değil, rahmani idi Bunun uzerine şeytan; Gonlun, boyle bir oğlunu kesmene musade ediyor mu? dedi İbrahim aleyhisselam; Ey mel'un! Şunu yakinen bil ki, eğer doğudan batıya kadar hepsi benim evladım olsa ve dost hepsini kurban etmemi emretse, hepsini kendi elimle kurban ederim buyurdu O mel'un, İbrahim'den (aleyhisselam) umidini kesip, İsmail'in (aleyhisselam) yanına geldi Kucuktur, bunu aldatabilirim diyerek; Ey İsmail, baban seni nereye goturuyor? dedi Ziyarete goturuyor diye cevap verince; Nasihatımı kabul et ve babanla gitme ki, seni kesmeye goturuyor dedi Beni nicin oldurecek? buyurdu O, Rabbim bana boyle emretti diyor dedi Eğer Allahu teala emretmişse, bin canım dosta feda olsun! buyurdu Cunku Allahu tealaya dost olanın olum endişesi olamaz

İblis (Şeytan) vesveseye başladı Dağın icine saklanarak, oradan; Ey İsmail, şimdi senin kanın akacak Kabrin benim icimde olacak diye soylenirdi İsmail aleyhisselam; Ey babam! Bu ihtiyar beni rahatsız ediyor, kalbime vesvese vermek istiyor dedi Babası; Ona taş at, uzaklaşsın! Kopeğe taş atılır buyurdu İsmail aleyhisselam şeytanı taşladı Bu iş, boylece hacılara da ibadet olarak emir olundu

Üst Alt