We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Mindfulness Nedir?

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Mindfulness, “anın içinde kalma” tasvirinin karşılığıdır. Vücudumuza, hislerimize ve fikirlerimize odaklanarak ortalarındaki ahengi farketmemizi ve sakin bir denetim kazanmamıza işaret eder. Oto-kontrol bir hayattan çok farkındalıkla yoğurulmuş tecrübeler, hem bilişsel marifetlerimizi hem de dünyayla olan alakamızı geliştirir.

Gündelik ömrümüzün ne kadar ağır olabileceğini birinci elden deneyim ediyoruz. Bu yoğunluğun ortasında bazen durup nerede olduğumuza ve ne yaptığımızı farketmemiz ve kapıldığımız akıştan çıkmanın bize getirebileceği yararları Mindfullness’tan öğrenebiliriz.

Mindfulness’ın çıkış noktası Budist meditasyonlarıdır. Bu uygulamalar, yüzyıllar boyunca aktarılan geleneğin bir modülüdür. Sürdürülen gelenek, farkındalık antrenmanlarının bugünlerde Batı dünyasına kadar yayılmasını sağlamıştır. Semavi dinlerde de farkındalığın ve manevî arınma manasında çeşitli pratikleri olsa da, bugünkü haliyle bildiğimiz farkındalık antrenmanları Budist öğretilerine dayanmaktadır.

Mindfulness’ı bu kadar anlattıktan sonra ne çeşit idmanlar ile pekiştirebileceğimizi anlatmam gerekli. Birkaç aramayla önemli sayıda mindfulness idmanına rastlasak da benim anlatmak istediğim üç tip uygulama var:

Vücut Tarama: Sırt üstü uzanarak vücudunuzu hissetmek maksadıyla yapılan bir antrenmandır. Sırt üstü uzanıp, avuç içleriniz üstte kalacak halde kollarınızı yana uzatın. Ayağınızdan başınıza ya da başınızdan ayağınıza kadar bedeninizin her bölgesini tek tek hissedip bırakın. Bu idman bedeniniz üzerinde farkındalık kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Kuru Üzüm İdmanı: Elinize bir avuç kuru üzüm alın. Bu bir avuç kuru üzümü birinci sefer görüyormuş üzere inceleyin. Kokusunu, formunu, tadını, her şeyiyle birinci sefermiş üzere hissedin. Bu formda şimdiki vaktin tecrübesine odaklanacaksınız. Bakmak ve görmek ortasındaki farkı kavramanızı sağlayacağına kuşkum yok.

Yürüme İdmanı: Yürümek dediğimiz vakit elbet herkesin aklına oto-kontrol bir davranış olduğu gelecektir. Aslında bu antrenmanda yürüme hareketinin otomatiğe dönmesini engellemeniz gerekli. Kendinize bir ara belirlemeden, her adımınızı farkında olarak ve hissederek yürümeyi deneyin. Bunun bir tecrübeye dönüştüğünü göreceksiniz.
Daha evvel de bahsettğim üzere mindfulness antrenmanlarının çokça farklı çeşidine rastlamak mümkündür. Aslında her idmanın bize misal fikirleri anlattığını söyleyebiliriz: “Dinginliği yakala ve hisset.” Çok ağır bir dünyada yaşadığımız malum. Biraz yavaşlamak ve yargılamadan fikirlerimize odaklanmak, içsel dünyamızı bile bir tecrübeye dönüştürmemize katkı sağlayabilir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt