Mis kokulu kahverengi mucize: TarçınTarçının ekmek, kurabiye, çörek ve şekerle kurduğu yağlı dostluklar haricinde günahı yok. Kendi başına sağlığınız üzerindeki etkisi iyiden de öte; harika… ABD’li bir doktor ve aynı zamanda Dr. Ann’in “10 Adımlı Diyet” kitabının yazarı olan Ann Kulze diyor ki; “Tarçın, sağlıklı yaşam için mucize bir besin kaynağı olarak görülüyor”.
Araştırmalar, bu bakır renkli maddenin Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri, kolestrol ve trigliserit oranını düşürdüğünü gösteriyor. Bunun yanında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin yayınladığı bir başka araştırmaya göre bir çay kaşığı dolusu tarçını sütlaca eklemenin diyabetten muzdarip olmayan kişilerde kan şekerini azalttığı açıklanmış.
Dr. Kulze’un söylediğine göre tarçın, polypherol ve antioksidan içeriyor. Bu maddelerin daha sağlıklı damarlara giden kestirme yollardan biri olduğu biliniyor. Ayrıca kardiyovasküler problemler yaşanması riskini de azaltıyor.
En iyi kısmıysa tarçını her şeye kolayca ekleyebilecek olmanız ve bunu yaptığınızda yiyeceklerinize harika bir tat vermesi. Tarçının yetiştirilme türü farketmiyor, her şekilde sağlıklı olduğu kesin. Ama yine de çubukta yetiştirilenlerin raf ömrü, toprakta yetiştirilenlere oranla daha uzun. Çubukta yetiştirilenler bir yıllık raf ömrü garantilerken toprakta yetişenler ancak altı ay dayanabiliyor.
Kendi tarçınınızı kendiniz öğütmenizse gereksiz çünkü mağazadan alınan hazır öğütülmüş ürünler de en az kendi yaptığınız kadar taze olacaktır. Dr. Kulze günde yarım çay kaşığı tarçın alımını tavsiye ediyor. Bunu yapabilmek için size vereceğimiz ipuçlarını deneyin ve lezzetin tadını çıkarın…
Tarçını nerelerde kullanalım?
• Sıcak yulaf ezmesi ya da soğuk mısır gevreğine ister ½ ister 1 ½ kaşık veya kreplerinize bir yemek kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
• İki yemek kaşığı fındık ezmesine ½ yemek kaşığı tarçın ekleyip kereviz saplarıyla servis edebilirsiniz.
• Bir fincan soya sütünü mikrodalga fırında ½ çay kaşığı balla bir buçuk dakika ısıtın sonra içine ½ çay kaşığı tarçın ilave edin. Ya da kısık ateşte soya sütünün içinde bir çubuk tarçın ve balı pişirin.
• Sade yoğurda ½ çay kaşığı tarçın serpiştirebilirsiniz.
• Taze patates ya da havuca ½ çay kaşığı tarçın serperseniz tadında güzel bir değişiklik bulabilirsiniz.
• Izgaraya attığınız greyfurt veya muza isteğinize bağlı olarak ½ ya da ¼ çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
• Tavuğu ızgarada pişirmeden önce iki çay kaşığı tarçınla ovabilirsiniz.
• 500 gram fındığın üzerine dört yemek kaşığı bal ve ½ çay kaşığı tarçın serperek 180? fırında 15 dakika pişirin.
• Meyveli smoothie’ye istediğiniz kadar tarçın ekleyebilirsiniz.
• Kahvenize, lattenize ya da cappuccino’nuza istediğiniz kadar tarçın ekleyebilirsiniz
Araştırmalar, bu bakır renkli maddenin Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri, kolestrol ve trigliserit oranını düşürdüğünü gösteriyor. Bunun yanında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin yayınladığı bir başka araştırmaya göre bir çay kaşığı dolusu tarçını sütlaca eklemenin diyabetten muzdarip olmayan kişilerde kan şekerini azalttığı açıklanmış.
Dr. Kulze’un söylediğine göre tarçın, polypherol ve antioksidan içeriyor. Bu maddelerin daha sağlıklı damarlara giden kestirme yollardan biri olduğu biliniyor. Ayrıca kardiyovasküler problemler yaşanması riskini de azaltıyor.
En iyi kısmıysa tarçını her şeye kolayca ekleyebilecek olmanız ve bunu yaptığınızda yiyeceklerinize harika bir tat vermesi. Tarçının yetiştirilme türü farketmiyor, her şekilde sağlıklı olduğu kesin. Ama yine de çubukta yetiştirilenlerin raf ömrü, toprakta yetiştirilenlere oranla daha uzun. Çubukta yetiştirilenler bir yıllık raf ömrü garantilerken toprakta yetişenler ancak altı ay dayanabiliyor.
Kendi tarçınınızı kendiniz öğütmenizse gereksiz çünkü mağazadan alınan hazır öğütülmüş ürünler de en az kendi yaptığınız kadar taze olacaktır. Dr. Kulze günde yarım çay kaşığı tarçın alımını tavsiye ediyor. Bunu yapabilmek için size vereceğimiz ipuçlarını deneyin ve lezzetin tadını çıkarın…
Tarçını nerelerde kullanalım?
• Sıcak yulaf ezmesi ya da soğuk mısır gevreğine ister ½ ister 1 ½ kaşık veya kreplerinize bir yemek kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
• İki yemek kaşığı fındık ezmesine ½ yemek kaşığı tarçın ekleyip kereviz saplarıyla servis edebilirsiniz.
• Bir fincan soya sütünü mikrodalga fırında ½ çay kaşığı balla bir buçuk dakika ısıtın sonra içine ½ çay kaşığı tarçın ilave edin. Ya da kısık ateşte soya sütünün içinde bir çubuk tarçın ve balı pişirin.
• Sade yoğurda ½ çay kaşığı tarçın serpiştirebilirsiniz.
• Taze patates ya da havuca ½ çay kaşığı tarçın serperseniz tadında güzel bir değişiklik bulabilirsiniz.
• Izgaraya attığınız greyfurt veya muza isteğinize bağlı olarak ½ ya da ¼ çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
• Tavuğu ızgarada pişirmeden önce iki çay kaşığı tarçınla ovabilirsiniz.
• 500 gram fındığın üzerine dört yemek kaşığı bal ve ½ çay kaşığı tarçın serperek 180? fırında 15 dakika pişirin.
• Meyveli smoothie’ye istediğiniz kadar tarçın ekleyebilirsiniz.
• Kahvenize, lattenize ya da cappuccino’nuza istediğiniz kadar tarçın ekleyebilirsiniz