Mısır isyanını uluslararası bir mesele haline gelmesinin sebepleri neler olabilir?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Mısır isyanını uluslararası bir mesele haline gelmesinin sebepleri neler olabilir?

Mısır genel valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Mora isyanını bastırması karşılığında kendisine vaat edilen Girit valiliğini alamaması uzerine Osmanlı’ya savaş actı Uzerine gonderilen Osmanlı ordularını teker teker yendi, sadrazamı esir aldı ve İstanbul’u tehdit etmeye başladı Bunun uzerine caresiz kalan Osmanlı, Rusya’dan yardım istedi Rusya, yardım isteğini kabul ederek donanmasını İstanbul’a gonderdi Rusya Osmanlı Devleti’ne yardım ederek Boğazlardan serbestce gecebileceğini duşunuyordu Rus donanmasının İstanbul’a gelmesi İngiltere ve Fransa’yı kaygılandırdı Durumun onemini kavrayan İngiltere, Fransa ve Avusturya’yı da yanına alarak Osmanlı Devleti’ne yardım etmeye karar verdiler Rusya’nın sıcak denizlere inmesine engel olabilmek icin Rusya’ya karşı Osmanlı Devleti’ni desteklediler Rusya’nın İstanbul’dan uzaklaştırılmasının yolu Osmanlı padişahı ile isyancı valinin uzlaştırılmasıyla mumkundu Bu amacla Mehmet Ali Paşa’ya baskı yaparak Osmanlı Devleti ile 1833’te Kutahya Antlaşması’nın yapılmasını sağladılar

Üst Alt