Son konular

Morbid obezite cerrahisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Obezite koroner kalp illeti hipertansiyon, tip 2 diyabet, dejeneratif eklem marazı, obstrüktif uyku apnesi, hiperlipedemi üzere hayatı tehlikeye sokan ve sakatlığa neden olan marazların gelişimine ek sağlamaktadır. Morbid obez hatun ve erkeklerin irtihal riski çok ziyadedir.

Morbid obezitenin tanımlanmasında en çok kullanılan bedel olan Vucut Kitle İndeksi (VKİ), kişinin yükünün (kg cinsinden) vücut yüzeyine (boy2) (metre cinsinden) oranlanması (kg/m2) ile elde edilir.
18,5kg/m²’ nin altında olanlar ZAYIF
18,5–24,9kg/m² arasında olanlar SIRADAN KİLOLU
25–29,9 kg/m² arasında olanlar ÇOKÇA KİLOLU
30–39,9 kg/m² arasında olanlar OBEZ
40 kg/m²’nin üzerinde olanlar İLERİ KADEMEDE OBEZ
50 kg/m²’nin üzerinde olanlar ÜSTÜN OBEZ
Vücuttaki yekun yağ ölçüsü kıymetli olmakla bir arada, yağın nerede biriktiğini bilmek daha değerlidir. Karın etrafında yağ birikimi, kalça ve vücudun gayrı yerlerinde yağ birikiminden daha çokça sıhhat risklerine neden olur.
Artmış risk Yüksek risk
Erkek >94cm >102cm
Hatun >80cm > 88cm
Morbid obezitenin neden olduğu hastalık ve klinik bozukluklar
Hızlanmış ateroskleroz ve koroner arter illeti
Sol ventrikül hipertrofisi ve devranla konjestif kalp yetmezliği
Hipertansiyon
Hiperlipidemi
Bozulmuş glukoz toleransı ve insülin direnci, Tip 2 diyabet
Alveolar hipoventilasyon ve somnolans (Pickwickian sendromu)
Uyku apne sendromu
Hiperkoagülabilite ve DVT, akciğer embolisi
Nekrotizan pannikülit
Hepatik steatoz, siroz
Taşlı kese
Varis ve venöz staz bacak ülserleri
Reflü ösofajit
Herni
Amonere, infertilite meseleleri (kadınlarda)
Hatunlarda üriner inkontinans
Endometrial hiperplazi ve endometrium kanseri
Göğüs, serviks ve over kanseri
Erkeklerde prostat ve kolon kanserleri
Berbat kokulu intertrigo, akantosiz nigrigans
Yük taşıyan ekstremitelerde ve lomber nahiyede dejeneratif artrit
Yorgunluk, kazalara yatkınlık
Psikososyal ve ekonomik meseleler
Mortalite riskinde artış.
Morbid obezitenin temel mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte hipotalamik metabolizma bozuklukları (Setpoiint teorisi), hipotalamik açlık-tokluk merkezini denetim eden transmitterdeki dertler (serotonin eksikliğinin doyurulamayan karbonhidrat açlığına sebep olması yahut dopamin eksikliğinin yemeye yönlendirmesi gibi), aileden gelen berbat beslenme alışkanlıkları yahut gerilime verilen anormal karşılık üzere teoriler öne sürülmüştür. Son periyotlarda ise “ob” genine bağlı salınan “leptin” isimli protein suçlanmıştır. 16 kD glikoprotein olan leptin öncelikle yağ dokusunda salgılanır kanda seviyesindeki artış vücut yağ nispeti ve V.K.İ’de artışın yanında yüksek kan basıncı HDL seviyesinde azalma, yüksek açlık insülin seviyesinin görüldüğü insülin direnci sendromu ile birlikte görülmektedir.

Mide Fundusundan salgılanan ve açlık durumunda sekresyyonu artan ghrelin obezite ile bağlı bulunmuştur. Besin alımı ile yani postprandial sekresyonu suprese olur. İnsüline zıt olarak her yemekten evvel grelin seviyesi evvel iki katına çıkar ve yemekten sonra bir saat içinde bazal seviyesine iner. Ghrelin seviyesi, proteinden yoksul besinlerle artar, yağdan güçlü besinlerle azalır. 48 saatlik açlık sonrası, insülin ve leptin verilmesiyle ghrelinin gastrik ekspresyonu artar. Kısaca obezite poligenetik ve çevresel etkenler bütünüdür.

Bu marazın tedavisinde günümüze gelene kadar diyet, egzersiz, davranış düzenlemesi, iştah baskılayıcı ilaçlar ve cerrahi teşebbüsler üzere birçok metot uygulanmıştır.

İNTRAGASTRİK BALON (İGB) PRATIĞI

VKE 40 ve üzerinde olanlar ile VKE 35 ve ek illeti olanlarda antiobezite cerrahisi, ortopedik operasyonlar vb. öncesi çokça kiloyu düşürerek komorbiditeyi azaltmak, VKE 30–39 kg/m2 arasında olanlarda besbelli şişmanlığa bağlı riskli sıhhat meseleleri ve çeşitli kilo denetimi programlarına karşın kilo kaybedememek, önemli obez (VKE 40 yahut VKE 35 ve ek hastalıklar) olup ameliyat olmak istemeyen ya da olamayan hastalar konum alır.

%10-20’lik kilo kaybı sağlayabilir. Bununla birlikte İGB uygulanmasının tedavideki noktası sonludur. Birtakım çalışmalar göstermiştir ki; bu teknikle kaybedilen kilolar tekrardan alınmaktadır.

İGB pratiği kesinlikle bir antiobezite prosedürü ve multidisipliner bir grupla desteklenmelidir. Bu ekipte endokrinolog, hemşire, diyetisyen, fizyoterapist ve psikoterapist olmalıdır.

Morbid obezite tedavisinde kullanılan cerrahi tedaviler iki başlık altında toplanır:

Besinin bağırsaktan emilimini bozan malabsorbsiyon ameliyatları

Besin alım kapasitesini sınırlayan bariatrik prosedürler.

Günümüzde bariatrik cerrahide umum olarak tercih edilen ameliyat metotları:

Ayarlanabilir Gastrik Band Tatbiki(AGBT)

Vertikal Bantlı Gastroplasti(VBG)

Roux-en-Y Gastrik Bypass(RYGP)

Gastrik Sleeve Rezeksiyon(GSR)

Bilio-pankreatik Diversiyon(BPD) biçiminde sıralanabilir.

AMELİYAT ENDİKASYONLARI

VKİ 40 yahut üzeri hasta kümesi

VKİ 35–40 arasında olup rastgele bir yandaş illete sahip olan hastalar (Pick-wickian sendromu, Diyabetes Mellitus, Hipertansiyon, ek sistem bozuklukları, cilt illetleri, olan ve ameliyat sonrası yiyecek ve yeme alışkanlığında değerli değişiklik olacağını bilen ve buna hazırlıklı olan hastalar).

Birçok sefer önemli olarak diyet ve sair cerrahi dışı tıbbi prosedürlerle zayıflamaya çalışmış lakin hepsinde de başarısız kalmış olan hastalar.

5 yıldan daha ziyade devirdir ölçüsüz kilolu olanlar.

17–65 yaş arası olanlar.

AMELİYAT KONTRENDİKASYONLARI

Evvelden geçirilmiş üst batın operasyonu(rölatif).

İç salgı bezi kökenli şişmanlık.

İlerlemiş yaş.

Ruhsal dengesizlik.

Uyuşturucu- Alkol bağımlılığı.

Diyet kısıtlamasına uymaya isteksiz yahut bunu başaramayacak hastalar.

Gasrointestinal sistemin akut inflamatuar illeti olanlar (Özofajit, duedonal ülser, crohn, mide ülseri).

Hiatus hernisi.

Gebe hastalar.

Rastgele bir enfeksiyonu olan yahut cerrahi süreç sırasında kontaminasyon riski olan vakalar.

Organ yetmezliği(böbrek, Karaciğer vb.).

Potansiyel üst gis kanama riski olan hastalar (Portal hipertansiyon gibi).

Aspirin yahut öteki bir NSAİ ilaç kullanma mecburiliği olan hastalar.
 

Similar threads

  • Soru
Obezite nedir? Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesidir. Obezite, dünya genelinde her geçen gün yaygınlaşan ve çoğu ülkede sağlık sorunlarının ana nedenlerinden olan kronik bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde, erkeklerde %18, kadınlarda %20 oranında görülür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Obezite ve morbid obezite nedir? Kimlere obez denebilir? Obezite en basit şekilde, vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal ve aşırı yağ birikmesidir. Şişmanlık ya da aşırı kilo olarak tanımlayabiliriz. Bir tıbbi terim olarak morbid obezite ise obeziteye bağlı hastalıklara yol açarak, kişiyi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
  • Soru
Obezite tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olup, metabolik, endokrin ve psikososyal değişimlerle karakterize multifaktöriyel bir hastalıktır. Dünya çapında prevelansı hızla artmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, bireylerin %30’u obez, %6’sı morbid obezdir. Obezitenin en yalın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
OBEZİTE NEDİR? Obezite, besinlerle alınan kalori miktarının harcanan kalori miktarından fazla olması sonucunda sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesidir. Hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren ve yaşam süresini kısaltan, halk arasında aşırı şişmanlık olarak bilinen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
OBEZİTE VE TEDAVİSİ Obezite günümüzde hızla artan bir sağlık problemidir. Vücutta ki yağ oranının artmasıyla oluşan bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütünün hastalık nedeni olarak belirlediği 2 önemli sebepten biri sigara, diğeri ise obezitedir. Vücut kitle indeksinin (VKİ) 25 ve yukarısında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt