Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Headlines
Henüz haber oluşturulmadı.
Z

Fikra Turunun Yayinlandigi ilk gazete nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
341.697
Tepkime puanı
7.113
Puan
393
Credits
-5

Fıkra Türünün Yayınlandığı ilk gazete nedir?​

Türk Edebiyatında Fıkra Şinasi’nin Agâh Efendi’yle birlikte 1860’ta çıkardığı Tercümân-ı Ahvâl ise batılı anlamdaki ilk gazete kabul edilir. Şinasi’nin 1862’te tek başına çıkardığı Tasvir-i Efkâr ikinci özel gazetedir.

Fıkra kanıtlanmak zorunda mıdır?​

Fıkralar, gazete ve dergilerin belli sütun veya köşelerinde yayımlanır. Yazarın, gündelik olayları, özel bir görüşle, güzel bir üslupla, kanıtlama gereği duymadan yazdığı kısa, günübirlik yazılardır.
Fıkra türünün özellikleri nelerdir?
Fıkra, makaleye göre daha kısa bir yazı türüdür. Makalede belli görüşleri kanıtlama amacı vardır, fıkrada ise böyle bir amaç güdülmez. ‘…Fıkra Yazı Türü ve Özellikleri
Fıkra yazı türü nedir?
Bir yazarın herhangi bir konu hakkındaki kişisel görüş, anlayış ve düşüncelerini kanıtlama gereği duymadan hoş bir üslupla yazdığı, kısa fikir yazılarına “fıkra” denir.

Fıkra kitapta yayınlanabilir mi?​

Fıkraların kitap biçiminde yayınlanma işi daha çok yakın tarihlerde başlamıştır. Millî Edebiyat döneminde ise günlük sosyal konuların yanında bir kişiyi ya da edebî bir konuyu tartışan fıkralar da yazılmıştır.

Fıkra uzmanlık gerektirir mi?​

Makalede nesnel, fıkrada öznel nitelikler ağır basar. Fıkrada yer yer esprili, hoşa giden bir anlatım öne çıkar. Makale yazmak, uzmanlık ister; belli alanlarda bilimsel görüşlerden haberdar olmayı gerektirir. Fıkrada ise aynı konuyu farklı yazarlar değişik bakış açılarıyla ortaya koyabilirler.
Fıkra samimi bir üslup içerir mi?
Fıkra, yazarın belirli bir konuda anlayışını, görüşünü ya da düşüncelerini kanıtlama zorunluluğu olmadan, eğlenceli ve hoş bir üslup ile yazdığı kısa fikir yazılarıdır.
Fıkra türü ile ilgili neler söylenebilir?
Fıkra

Fıkra tanımı nedir?​

Fıkra, latife, nükte veya nekre, özlü bir anlatımı olan, nükteli ve güldürücü kısa hikâye. Nasreddin Hoca fıkraları, Karadeniz fıkraları ve Bektaşi fıkraları bunlara örnektir. Hikâye şeklinde olmayan güldürücü sözlere espri veya nükte denir.

Fıkra bir metin türü müdür?​

FIKRAYAZI TÜRÜ Yazarın, gündelik olayları, özel bir görüşle, güzel bir üslupla, kanıtlama gereği duymadan yazdığı kısa, günübirlik yazılardır. *Gazete yazısıdır. *Yazar düşüncelerini kanıtlama yoluna gitmez.
Fıkra türünün ilk örneğini kim vermiştir?
Düşünce Fikir Yazısı Olan Fıkra Türün edebi sayılabilecek ilk örneklerini ise Ahmet Rasim verir. Refik Halit Karay, Falih Rıfkı Atay, Ref’i Cevat Ulunay Meşrutiyet döneminde fıkra yazarlığıyla ünlenen adlardan birkaçıdır. Günümüzde ise gazete fıkracılığının iyice geliştiği, kendi içinde türlere ayrıldığı görülmektedir.
Fıkra düşünce yazısı mıdır?
Makale, fıkra, söyleşi, eleştiri, deneme türündeki yazılar düşünce yazıları arasında yer alırlar.

Fıkra türü gözleme dayalı mıdır?​

Makalede belli görüşleri kanıtlama amacı vardır, fıkrada ise böyle bir amaç güdülmez. ‘ Fıkranın anlatımında, makaledeki “ciddiyet” görülmez. Makalede nesnel, fıkrada öznel nitelikler ağır basar.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri