Müjdemizi isteriz, hamilesiniz!

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Müjdemizi isteriz, hamilesiniz!
GEBELİĞİN İLK AYI
(1-4 HAFTA)
Gebeliğin ilk belirtisi adetin gecikmesi… Adetin gecikmesiyle birlikte; bulantı, kusma, yorgunluk, sık idrara gitme, vajinal akıntıda artış, göğüslerde büyüme, gerginlik ve hassasiyet, bazı besinlere karşı tiksinti duyarken, bazılarına karşı aşırı istek, diğer belirtiler arasında yer alır. Eğer siz de bu belirtilere sahipseniz, müjdemizi isteriz; Hamilesiniz!

Tabii ki en doğru sonucu gebelik testi verecek. Fakat yukarıda sayılan belirtiler, 9 ay 10 gün sürecek bir yolculuğa çıktığınızı gösteriyor. Üstelik bu yolculukta yalnız değilsiniz! Rahminizde gelişmeye başlayan bebeğiniz, gün gün, hafta hafta olgunlaşarak, yediklerinizi, içtiklerinizi, sağlık durumunuzu, yaşam biçiminizi çok yakından takip edecek!

Bu aydan itibaren sizi zorlu bir süreç bekliyor. Bu süreci, hem kendiniz hem de bebeğiniz için çok daha kolaylaştırmak sizin elinizde. Doktorunuzun önerdiği testleri yaptırarak, egzersizlerinizi ihmal etmeyerek, hepsinden de önemlisi, sağlıklı ve dengeli beslenerek, hamilelik sürecinizi keyifli hale getirebilirsiniz.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, asla iki kişilik yemek anlamına gelmez. Sadece bebeğin ve sizin gereksinimleriniz kadar yemek yiyip, kilonuzu daima kontrol etmelisiniz. Bu ay bebeğiniz henüz hücre düzeyinde olduğu için, kilo almayın. Daha önünüzde 8 ay var. Doğuma kadar normal kilolu bir anne adayının hamilelik boyunca 9-12 kilo alması yeterli. Bundan sonraki aylarınızı da, lütfen bu kiloya göre düzenleyin. Daha fazlası, bebeğinizin hiçbir işine yaramadığı gibi, gebelik sürecini aşırı kilo alarak tamamlarsınız. Bu da hem doğumunuzu zorlaştırır, hem de doğumdan sonra kilo vermenizi…

Kilo ve boy ölçülerinize göre, gebelik boyunca sadece size özel olarak, almanız gereken kilo ve kaloriyi linke tıklayarak bulabilirsiniz.

Hamilelikte kaç kilo almalısınız?

Sizi ve bebeğinizi doğuma hazırlayacak hormonal değişiklikler, vücudunuzda da bazı değişikliklere yol açacak.


Sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?
· Gebelikle birlikte önce, bebeğinizle aranızda besin ve oksijen alışverişini sağlayan plasenta, ardından bebeğinizi korumakla görevli olan gebelik (amniotik) kesesi oluşur.
· Gebeliğin bu ilk ayında bazı kişilik değişiklikleri yaşayabilirsiniz. Kendinizi kimi zaman duygusal, kimi zaman sinirli, kimi zamansa hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki hormonların değişiminden kaynaklanan bu farklı ruh halleri, 3 ayın sonunda azalır.
· Kimi zaman sabah bulantıları çok yoğun olabilir. Bu durumlarda elektrolit kaybı çok olacağı için mutlaka hastaneye yatırılıp, serum takviyesi gerekebilir. Sabah bulantıları, çoğunlukla 16. haftanın sonunda geçer. Sadece çok ender olarak 9 ay sürdüğü olur.

Bebeğinizde ise; Gebelik kesesinin içinde büyümeye başlayan bebeğinizin organları yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Fakat hala bir hücre topluluğu olduğu için belli bir ağırlığı yoktur.
Vitamin ve mineral desteği
· Folik asit: Gebelikten üç ay önceden almaya başladığınız folik asidi, ilk üç ay boyunca günde 4 mg olarak almayı sürdürmelisiniz. Folik asit eksikliği; bebeklerin beyin ve omuriliğinde doğumsal bozukluklara, doğum öncesi kanamalara, düşük doğum tartılı bebeklere, prematüre bebeklere ve doğumsal anomalilere yol açar.
· Multivitamin: Bazı anne adayları yoğun iş temposunda çalıştığı için yeterince dengeli ve sağlıklı beslenemezler. Eğer siz de bu anne adaylarındansanız, doktorunuz folik asit yerine, içinde 4 mg folik asidin de bulunduğu multivitamin önerecektir.


Nelere dikkat etmek gerekir?

Sabah bulantıları:Gebeliğin ilk belirtilerinden birisi olan bulantı ve kusmalar, genellikle 4. aydan sonra kendiliğinden geçer. Aşırı şiddetli ve inatçı olmadığı sürece fazla problem oluşturmayan bulantı ve kusmayı önlemek için, kahvaltıdan önce bisküvi, grisini, leblebi, kızarmış ekmek gibi kuru yiyecekler tüketebilirsiniz. Gün boyunca sık fakat az yemek yiyerek, yağlı yemeklerden ve kahveden kaçınarak, suyu yemeklerden yarım saat sonra içerek, bulantıyı engelleyebilirsiniz.

Fenalaşma: Gebelikle birlikte, tansiyonunuzun düşmesi normaldir. Baş dönmesi, dengesizlik ve uzanma ihtiyacı hissederseniz hemen oturun. Kendinizi iyi hissedene kadar, başınızı dizlerinizin arasında tutun. Yataktan yavaşça ve yan dönerek kalkın. Sıcak banyo yapmayın.

Yorgunluk: Gebelikten dolayı vücut yükünüz, yorgunluğa neden olabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı ile son üç ayında artan yorgunluk, uyku isteğinizi artırır. Kendinizi yormayıp, fırsat buldukça dinlenmenizi öneririz.

Sık idrara çıkma: Gebeliğin başında ve sonunda yoğun olarak görülen sık idrara çıkma, rahmin idrar torbasına baskı oluşturması sonucu oluşan normal bir durumdur. Sık idrara çıkma rahatsızlık veriyorsa, akşamları daha az su içerek idrara çıkmayı azaltabilirsiniz. Eğer idrar sırasında yanma hissi duyarsanız, idrar yolu iltihabı olabileceğinden, doktorunuza başvurmalısınız.

Vajinal akıntı: Gebeliğin başından itibaren başlayan hormonlardaki değişiklikler, vajinadaki salgıyı artırır. Herhangi bir sancı veya yanma hissi olmadan beyaz veya renkli olan akıntıya karşı, parfümlü sabun ve vajinal deodorantlardan uzak durmak gerekir. Eğer akıntı, kokulu, kaşıntı, sancı veya kızarıklık varsa, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca gebelikle birlikte vajinadaki PH’da yükselir. Bu nedenle PH’ı 5,5 civarı olan vajinal bölge için üretilmiş özel intim sıvıları veya alkolsüz mendilleri kullanabilirsiniz.



Nasıl beslenmelisiniz?

· İlk ayda doktorunuzun önerdiği hamileliğe özel vitaminleri kullanın.
· Hamile kaldığınız andan itibaren, hem kendiniz hem de bebeğiniz için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gerekir. Yemek miktarınızı artırarak, kilo almayın!
· Bu aydan itibaren toksoplazma parazitini almamak için çiğ et, süt yumurta, çiğ balık veya az pişmiş salamura ile olgunlaşmış besinleri tüketmeyin.
· Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.
· Katkı ve hormon kullanılmış ürünlerden olabildiğince uzak durun.
· Sebze, salata, meyvelerinizi bol suda bekleterek yıkayın, sirkeli suda beklettikten sonra tüketin.
· Mutfak temizliğine dikkat edin, güvenmediğiniz yerlerde yemek yemeyin.
 
Üst Alt