Son konular

Murşidin Himmet ve Tasarrufu nasıl olur ?

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Murşidin Himmet ve Tasarrufu
Allah dostlarına verilen yetki nasıl olur
Murşidi kamil kimdir

Himmet, Yuce Allah'ın sevdiklerine ikram ettiği ozel rahmetidir Murşidi kamil, Yuce Allah'ın halifesidir; yer yuzunde en muhim gorevi ustlenmiş muttaki dostudur Yuce Allah bu dostlarına verdiği gorev kadar destek de vermektedir Allah dostlarına verilen bu yetki ve mujdeler şu ayeti kerimede ozetle ifade edilmiştir:

Bilesiniz ki, Allah dostlarına hicbir korku yoktur; onlar uzulmeyecekler de

Onlar, iman edip takvaya ermiş olanlardır

Onlar icin dunya hayatında ve ahiret hayatında nice mujdeler (keramet ve guzel haller) vardır 114

Buyuk arif İmam Gazali (ks), Yuce Allah'ın gercek takvaya eren dostlarına kırk ceşit keramet verdiğini, bunların yirmisini dunyada bahşettiğini, yirmisini de ahirette vereceğini belirtmiştir Dunyada verdiği keramet ve destekler icinde şunları da saymıştır:

Yuce Allah, muttaki dostlarını, sever, onları yuce katında ozel olarak zikreder, meleklerine over Bu ne buyuk bir ikram ve şereftir

Yuce Allah, dostunu ozel himayesine alır; onun butun işlerine kefil olur Onu duşmanlarından korur Onun gonlunu yuce marifeti ve muhabbetiyle zengin eder Onun Allah'tan başka bir derdi olmaz

Yuce Allah, dostlarına bir heybet verir; onu gorenler kendisine boyun buker, hurmet eder, tevazu gosterir

Yuce Allah dostlarını gonullere sevdirir; butun muminler onu sever, kendisini hurmetle anar

Yuce Allah, dostlarını butun aleme rahmet ve bereket vesile yapar Onun her sozu, her işi bereketlidir Onun bastığı topraklar, gezdiği yerler, gorduğu insanlar, kendisiyle bereketlenir, feyizlenir

Yuce Allah, yeri, karayı, havayı, denizi, hayvanları, dostunun emrine verir O bunları dilediği zaman istediği gibi kullanır

Yuce Allah yerin hazinelerini dostunun onune acar, eline verir Ancak o, butun bunları gizli bir tuzak gorur; hepsinden Allah'a sığınır; Allah'tan sadece O'nun sevgisini ve rızasını ister Bu tur keramet ve nimetlere takılıp Yuce Sevgilisinden kopmaz

Yuce Allah dostlarını ulu kapısına arz edilecek işlerde bir vesile ve reis yapar Halk ilahi huzura girmeye onu vesile eder; ona hizmet ettirerek halka sevdirir ve bu vesile ile insanların hidayetine vesile eder Onun aracılığı ile ihtiyaclar ilahi huzura arz edilir, onun hak katındaki hatırına dertlere care aranır, o, sıkıntılardan kurtuluş ister

Yuce Allah, dostlarının duasını kabul eder Onlar ne isterse verir Bir işte şefaatci olurlarsa, dileklerini geri cevirmez Butun bunlar Yuce Allah'ın dunyada iken dostlarına verdiği keramet ve yetkilerdir Bir de ahirette verecekleri vardır ki, onların birincisi meleklerin teşrifatı ve selamı ile hoş bir halde ruhlarını teslim etmektir115

İşte dunyada muttakilere imam yapılan kamil murşidler, bu tur yetki ve tasarrufa sahip yapılmışlardır Onlara verilen bu yetkileri şu meşhur kudsi hadis cok guzel ozetlemektedir:

Kim benim velilerimden birisine duşmanlık yaparsa, ben ona karşı harp acarımondan dostumun intikamını alırım

Bir kulum farz kıldığım amelleri yaparak bana yaklaştığı gibi, hicbir şeyle bana yaklaşamaz Kulum nafile ibadetleri ile de devamlı bana yaklaşır Nihayet onu severim

Ben bir kulumu sevdiğim zaman, (kendisine vereceğim ozel nurum ile) onun işiten kulağı, konuşan dili, goren gozu, tutan eli, yuruyen ayağı, anlayan kalbi olurum O artık benimle işitir, benimle konuşur, benimle gorur, benimle tutar, benimle yurur, benimle anlar Benden bir şey isterse, istediğini veririm; bana sığınırsa kendisini korurum116

Buyuk mufessir İmam Fahruddin Razi (rah), bu hadisi kudsiyi velilere verilen kerametin en guzel bir delili olarak gorur ve şu acıklamayı yapar:

Bir insan samimiyetle Yuce Allah'a kulluğa devem ederse, Allah'ın: onun goren gozu, işiten kulağı, tutan eli olurumbuyurduğu bir makama yukselir Yuce Allah'ın sevdiği kuluna ikram ettiği celal nuru, onda bir kulak olunca, o, yakını işittiği gibi, uzağı da işitir
Bu nur, bir kul icin goz olunca, o, yakını gorduğu gibi, uzağı da gorur Yine Allah'ın celal nuru bir kulda el olunca, o kul, zora, kolaya, yanındakine, uzaktakine, cok şeye gucu yeter117

imagesmursidinhimmetvetasarrufunasilolur5ad266341ba39

Üst Alt