Son konular

MYOMLAR ..

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
- Yumurtalık kistleri ve miyomlar kimi zaman karıştırılıyor. Bunlar arasındaki farklar nelerdir?
İkisi aynı şey değildir. Tamamen farklı organlarda gelişen patolojilerdir. Miyom rahimin sınırları içerisinde yer alır. Daha açık ifade edersek, rahimde kas ve bağ dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümöre miyom denir. Yumurtalık kisti ise, kadının yumurtalıklarında oluşan kistlerdir.
- Miyom ve kistler genetik midir?
Miyomlarda ailesel yani genetik yatkınlık söz konusudur. Kişinin ailesinde miyoma bağlı patolojilerin olması, yatkınlığı artırır. İyi huylu yumurtalık kistlerinde ise genetik yatkınlık söz konusu değildir. Fakat yumurtalık kanserlerinin bazı türlerinde de genetik yatkınlık söz konsudur.
- Miyom daha çok kimlerde görülür?
Her 4-5 kadından birinde miyom vardır ve büyük çoğunluğunda herhangi bir şikayet görülmez. Miyomlar sıklıkla 30 – 40 yaş grubu kadınlarda görülür. Miyomun büyüklüğü ve yerleşim yeri, şikayete yol açmasında en önemli faktördür. Operasyon kararı ise bu şikayetlere bağlı olarak verilir.
- Miyomun belirtileri nelerdir?
Evet, miyom sıklıkla belirti vermez ve pek çoğu jinekolojik muayene esnasında saptanır. Miyomun yol açabileceği en önemli şikayetler, ara kanamalar, ağrılar, cinsel ilişki sırasında ağrı oluşmasıdır. Bunların yanısıra, çok büyük olduklarında çevre dokulara baskı yapabilirler. Örneğin idrar torbasına baskı yapan bir miyom sık idrara çıkmaya neden olabilir. Kalınbağırsağa baskı yapan bir miyom ise kabızlık şikayetine sebebiyet verebilir. Genç yaşlarda gelişen miyom menopozdan sonra hızla geriler. Bu nedenle miyom ve östrojen hormonu arasındaki ilişkiden kaynaklanmaktadır. Yine gebelik döneminde artan östrojen hormonu salgısına bağlı olarak miyom büyümesi de görülebilir. Gebelikten sonra miyomun hızla küçülmesi bu görüşü doğruluyor.
- Her 4- 5 kadında miyom görülür dediniz. Miyomların oluşma sebebi nedir?
Evet, bazı kadınlarda miyom oluşurken, bazılarında ise hiç görülmez. Bunun sebebi henüz net olarak saptanmadı. Miyom saptanan kadınların hemen hepsininin ailesinde de yani anne, teyze gibi yakın çevresinde de görülmesi, bu hastalığın genetik yönünün güçlü olduğunu vurguluyor.
- Kaç çeşit miyom vardır ve nerede görülüyorlar?
Rahimdeki yerleşim yerine göre myomlar çeşitli isimler alır. Rahimin dış yüzüne yakın olan miyomlar (subseröz) en az şikayete yol açanlardır. Genellikle bunlarda kanama görülmediği gibi kısırlığa da yol açmazlar. Ancak 8-10 cm büyüklüğüne gelirlerse ağrı yaparlar. Rahim duvarlarının ortasında yer alan miyomların (intramural) küçükleri de, yine aynı şekilde herhangi bir şikayete yol açmaz. 4 – 5 cm’in üzerine çıktıklarında ağrı ve kanama yapabilirler. Rahimin içine, rahim boşluğuna yerleşenler ise (submüköz) en çok şikayete yol açanlardır. Bunların 1 cm boyutunda olanları bile çok şiddetli kanamalara ve ağrılara hatta düşüklere ve kısırlığa da sebep olabilirler.
- Hangi durumlarda ameliyat olmak gerekir?
Tabii ki, şiddetli ağrılara ve kanamalara neden olan miyomlar… Ayrıca ultrosonla yapılan takipte miyomun hızla büyüdüğü görülüyorsa mutlaka ameliyat etmek gerekir. Bu tür miyomlar kendiliğinden küçülmezler. Miyomlar açık ve kapalı olmak üzere iki farklı ameliyat biçimiyle çıkarılır. Miyom ameliyatı olan kadınlarda yüzde 20 – 25 oranında tekrarlama riski vardır ve hasta bunu bilmelidir.
- Ameliyat dışı bir tedavi yöntemi var mı?
Bazı hormon alımlarıyla, miyomların geçici olarak yüzde 30 – 40 oranında küçüldüğü görülüyor. Örneğin menapoza girmek üzere olan kadınlarda, ameliyat olmama bir seçenek olarak kullanılabilir. Ayrıca son yıllarda ses dalgaları ile miyomu küçülterek eritme yöntemleri gelişti. Bu yöntemin gebelik beklentisi olan kadınlar da kullanımı konusu netlik kazanmamıştır.
- Peki miyom oluşumunu engellememiz mümkün mü?
Yumurtalıkların çalışmasını doğum kontrol hapı gibi ilaçlarla baskılayarak, bazı yumurtalık kistlerinin oluşumunu engelleyebiliriz. Fakat myom oluşumunu engellemek için herhangi bir yöntem yoktur.
 

Similar threads

  • Soru
Günümüzde bayanların en yaygın sıkıntılarının başında miyom ve kistlerle ilgili meseleler gelir. Evvelden bu sorunları yaşayanlar için acilen cerrahi müdahale ön görülürdü. Artık tıbbın geldiği noktada ilaçla ya da takiple bu sıkıntıların üstesinden gelmek mümkün. Artık cerrahi bu cins...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Miyomlar Nasıl Cıkarılır? Genel olarak soylemek gerekirse miyomların hangi yontemle cıkarılacağının temel belirleyicisi miyomun buyukluğu ve rahim icindeki konumudur Tumuyle submukozyerleşmiş bir miyom histeroskopi adı verilen yontemle rahim icine vajinadan ozel aletlerle girilerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Miyom Kısırlık Sebebi Midir? Miyomlar, kadınlarda en sık görülen insancıl tümörlerdir Rahim düz kas dokusundan oluşan ve yaklaşık olarak 11,5 santimetre büyüklükte olabilen miyomlar, 3035 yaşın üzerindeki kadınların çoğunluğunda görülür miyomların çoğu kadında her hangi bir zararlı tesir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Miyom Nedir? Rahmin düzkas hücrelerinden kaynaklanan selim yani iyi huylu tümördür. Kadın leğen kemiği içinde en sık görülen neoplazmdır. Miyom oluşmasının sebepleri nelerdir? Rahim düzkas hücrelerinden somatik mutasyonla geliştiği düşünülmektedir. Translokasyon ve delesyon en sık kromozom...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Miyomlar kanser riski taşımayan (iyi huylu) ve adet gören kadınların rahminde veya rahim ağzında gelişen tümörlerdir Miyomun diğer bir adı da fibroid tümördür İç üreme organlarının bulunduğu pelvis bölgede en sık rastlanan tümör türüdür Aşağı yukarı her beş kadından birinde çocuk doğurma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt